printlogo


تشریح روند اجرای قانون جایگزینی موتور چهارزمانه در شناورها
ارائه تسهیلات به صاحبان شناورها حدود ۲۰ هزار شناور با موتور دوزمانه در کشور 

مدیرکل امور دریایی سازمان بنادر و دریانوردی با اشاره به اینکه حدود ۱۵ تا ۲۰ هزار شناور با موتور دوزمانه در کشور وجود دارد، گفت: تا یکسال و نیم آینده بر اساس قانون، موتور شناورها باید به چهارزمانه تغییر پیدا کند. 
به گزارش اقتصاد سرآمد، حسین عباس نژاد در گفت و گو با پایگاه اطلاع رسانی سازمان بنادر و دریانوردی در رابطه با آخرین وضعیت پیشبرد آییننامه هیات دولت مبنی بر ممنوعیت ثبت شناور با موتور دوزمانه و ثبت آنها صرفا با موتور چهارزمانه، اظهار داشت: با توجه به قانون هوای پاک در راستای کاهش آلودگی هوا، در بخش دریایی استفاده از شناورهای با موتور چهارزمانه در دستورکار قرار گرفته و تا زمانی که موتور شناورها چهارزمانه نباشد امکان ثبت آن وجود ندارد و این درحالی است که ۹۵ درصد شناورها در کشور دارای موتور دوزمانه است. 
وی ادامه داد: علاوه بر این طبق قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز، قایق های بدون هویت باید ثبت شوند.
 لزوم ثبت و هویت دار کردن شناورها
 مدیرکل امور دریایی سازمان بنادر و دریانوردی با اشاره به اینکه تاکنون موتورهای چهارزمانه در کشور وجود نداشته و این موتورها وارداتی بوده اند، گفت: با توجه به لزوم ثبت و هویت دار کردن شناورها و اینکه طبق قانون امکان چنین ثبتی وجود ندارد، در نتیجه تصمیم بر این شد تا بر اساس قانون بستر لازم برای پیشبرد کار و تولید موتورهای چهارزمانه شناورها فراهم شود.
عباس نژاد با اشاره به اینکه وزارت راه و شهرسازی با هماهنگی سازمان حفاظت محیط زیست از هیات دولت به مدت سه سال فرصت خواست تا در راستای اجرای آییننامه ممنوعیت ثبت شناور با موتور دوزمانه و ثبت آنها صرفا با موتور چهارزمانه اقدام کند و بستر و امکانات لازم را برای تحقق این مساله فراهم آورد، بیان کرد: در طول این مدت کمیته ای در شورای عالی صنایع دریایی با حضور سازمان صنایع دریایی، تعاونی ها، شرکت ها و تولیدکنندگان تشکیل شد تا پیگیری امور انجام شود.
 اهمیت بسیار بالای قیمت نهایی و هزینه تعمیر و نگهداری
 موتورهای چهارزمانه
 وی با بیان اینکه قرار بر این شد تا سازمان صنایع دریایی موتورهای ۲۰۰، ۱۰۰ و ۶۰ اسب بخار را با بررسی نمونه های خارجی و امکانات سخت افزاری و نرم افزاری موجود طراحی کند، عنوان کرد: مسائل مربوط به قیمت نهایی و هزینه تعمیر و نگهداری موتورهای چهارزمانه از اهمیت بالایی برخوردار است تا قایق داران با کمترین فشار مالی بتوانند با استفاده از تسهیلات محل وجوه اداره شده سازمان بنادر و دریانوردی، از موتورهای جدید استفاده کنند.
مدیرکل امور دریایی سازمان بنادر و دریانوردی با اشاره به تشکیل کمیته ای در راستای مشخص شدن آمار و تعداد مورد نیاز موتورها و نیز قیمت نهایی و وضعیت خط تولید، اعلام کرد: حدود ۱۵ تا ۲۰ هزار قایق دوزمانه در کشور وجود دارد که نیازمند تغییر موتور و نصب موتور چهارزمانه هستند.
عباس نژاد چگونگی ارائه تسهیلات، فرهنگ سازی برای ارائه و استفاده از محصول ایرانی و نیز مسائل مرتبط با تعمیر و نگهداری و مراکز خدمت رسانی از جمله موضوعات مهمی است که باید مدنظر قرار گیرد، گفت: در حال حاضر موتورهای چهارزمانه به مرحله تولید رسیده است و باید تولید داخل در بازار عرضه شود تا در مدت یکسال و نیم آینده تبدیل موتورهای دوزمانه به چهارزمانه انجام شود.
 مزایای موتورهای چهارزمانه شناورها
 وی با تاکید بر لزوم تسهیل شرایط قایق داران و صیادان، عنوان کرد: کمیته فنی متشکل از طرفین اعم از سازمان صنایع دریایی، وزارت صمت، سازمان بنادر و...باید تشکیل شود و تمامی مسائل را در نظر گرفته شود تا ارائه تسهیلات و تجاری سازی موتورهای چهارزمانه شناورها انجام شود.
مدیرکل امور دریایی سازمان بنادر و دریانوردی در مورد مزایای موتورهای چهارزمانه شناورها، بیان کرد: نصب این موتورها سبب کاهش آلودگی هوا و کاهش مصرف سوخت و در راستای اجرای قانون هوای پاک است.
تدوین طرح بازرگانی و فنی در دستور کار کمیته مشترک سازمان بنادر و سازمان صنایع دریایی 
در همین رابطه نشست بررسی توانمندیها و زیرساختهای شرکتهای زیرمجموعه سازمان صنایع دریایی وزارت دفاع، برای تولید و یا مونتاژ موتورهای دریایی چهارزمانه، با حضور جلیل اسلامی؛ معاون دریایی سازمان بنادر و دریانوردی و منوچهر علیپور؛ معاون بازرگانی سازمان صنایع دریایی برگزار شد. 
نشست دو جانبه مذکور در چاچوب آییننامه هیات دولت مبنی بر ممنوعیت ثبت شناور با موتور دوزمانه و ثبت آنها صرفا با موتور چهارزمانه، صورت گرفت.
در این نشست، ابتدا گزارشی از برنامهها و زیرساختهای شرکتهای تابعه سازمان صنایع دریایی مبنی بر "قابلیتهای این سازمان در حوزه تولید موتورهای بنزینی برون نصب دریایی"؛ "مطالعات بومیسازی موتورهای ۲۰۰، ۱۰۰ و ۶۰ اسب بخار" و "ظرفیتسنجی، تولید انبوه و فروش محصولات" ارائه شد.
سازمان بنادر و دریانوردی، در راستای سه مصوبه دولت و مجلس شورای اسلامی در راستای "ساماندهی شناورهای سنتی"؛ "هویتدار کردن شناورهای فاقد هویت" و "ثبت شناورهای با موتورهای چهارزمانه"، آماده همکاری و ارایه تسهیلات است. 
رویکردهای اصلاحی و توسعهای اخیر دولت در حوزه شناورهای سبک با هدف ایجاد تغییر فرهنگ میان مردم و حفظ حاکمیت دریایی و نزدیک شدن به بازارهای رقابتی منطقه در دستور کار قرار گرفته است، همچنین در این راستا کمیتهای مشترک بین دو سازمان بنادر و دریانوردی و سازمان صنایع دریایی، تشکیل شد. این کمیته مشترک، متشکل از دو تیم فنی و بازرگانی است تا طرح تجاری و بازرگانی متناسب سازمان صنایع دریایی را برای ارائه به کمیته وجوه اداره شده سازمان بنادر، تدوین کند.