بررسی و چکش کاری مجدد مالیات بر عایدی سرمایه
طرح مالیات بر عایدی سرمایه همچنان معطل در راهروهای مجلس
گروه بازارسرمایه - نوبت بررسی جزییات طرح مالیات بر عایدی سرمایه در صحن علنی مجلس شورای اسلامی در شرایطی هنوز فرا نرسیده است که تصویب و اجرایی شدن این طرح می تواند زمین، خودرو، مسکن و ارز را از بازار دلالی خارج کند. در چند هفته گذشته، گزارش شور دوم کمیسیون اقتصادی در مورد طرح مالیات بر عایدی سرمایه در دستور هفتگی مجلس قرار گرفته است؛ طرحی که کلیات آن در ۵ خرداد سال گذشته به تصویب رسید و برای بررسی مجدد به کمیسیون اقتصادی ارجاع شد.
به گزارش اقتصادسرآمد، کمیسیون اقتصادی مجلس بعد از بررسی و چکش کاری مجدد، گزارش مصوبات خود را به هیات رییسه مجلس برای قرار گرفتن در دستور کار صحن علنی ارجاع داده که با وجود گذشت چند ماه، هنوز نوبت به بررسی این طرح نرسیده است؛ محمد رشیدی عضو هیات رییسه مجلس در این باره به ایسنا گفت: تعدد طرح های در دستور کار مجلس باعث شده که هنوز نوبت به بررسی طرح مالیات بر عایدی سرمایه نرسیده است.
موضوعی که به نحو دیگر مهدی طغیانی سخنگوی کمیسیون اقتصادی مجلس بیان کرد و گفت: طرح مالیات بر عایدی سرمایه مدتهاست در دستور مجلس قرار دارد منتها شلوغی دستور کار مجلس و فوریتهای گاه و بیگاهی که پیش میآید، باعث به تعویق افتادن تصویب طرح مالیات بر عایدی سرمایه در مجلس شده است؛ اخیرا جلسات مجلس به صورت دو شیفته برگزار شد تا بتوانیم بخشی از دستورها را به نتیجه برسانیم.
طغیانی همچنین با ابراز از اینکه طرح مالیات بر عایدی سرمایه تا پایان سال مورد بررسی و تصویب قرار گیرد، در عین حال گفت:با توجه به برنامه هفتم توسعه، لایحه بودجه ۱۴۰۲ و شلوغ بودن دستور مجلس، نمیتوان اظهارنظر دقیقی درباره زمان تصویب طرح مالیات بر عایدی داشت، اما بدون شک این طرح در مجلس یازدهم به نتیجه خواهد رسید.
مجتبی توانگر عضو کمیسیون اقتصادی مجلس در گفت و گویی با ایسنا درباره پیشینه این طرح گفته بود «این طرح در مجالس و دولت های گذشته با ابعاد ضعیفتری مطرح بوده که هر بار به دلایل مختلف به نتیجه نرسیده است. نمونه آن مصوبه دولت در خرداد ۱۳۸۸ برای اخذ مالیات از بخش سوداگری یا دلالی مسکن بود که علی رغم ابلاغ آن، با نامه آقای لاریجانی رییس وقت مجلس لغو شد. در سال ۱۳۹۱ نیز وزارت اقتصاد در ذیل لایحه اصلاح مالیات های مستقیم، لایحه مالیات بر عایدی سرمایه را به مجلس ارائه کرد که در سال ۱۳۹۳ بعد از طرح در مجلس تصویب نشد و در نهایت با نامه آقای آخوندی وزیر وقت راه و شهرسازی و دستور لاریجانی این بند حذف شد.نمایندگان طرح مالیات بر عایدی سرمایه در حوزه املاک را در تیر ۱۳۹۷ مطرح کردند که باز هم به نتیجه نرسید. این طرح با پیگیری های رییس کمیسیون اقتصادی و رییس مجلس در دستور کار مجلس یازدهم قرار گرفته است.»
انتظار می رود جزییات طرح «مالیات بر عایدی سرمایه» قبل از ورود مجلس به بررسی لایحه برنامه هفتم توسعه و یا لایحه بودجه ۱۴۰۲ در جلسات علنی مجلس مورد رسیدگی قرار گیرد تا شاهد کاهش سوداگری در بازارهای ارز، مسکن و خودرو باشیم.
طرح مالیات بر عایدی سرمایه همچنان معطل در راهروهای مجلس
مالیات بر عایدی سـرمایه با رویکرد عدالتمحوری دولت سیزدهم و تمرکز بر کنتـرل بیثباتی قیمتها، کاهش عملیات سفتهبازی و مقابله با فعالیتهای سوداگرانه است تا سرمایهگذاران را به سمت بخش مولد و اقتصادی کشور سوق دهد، اما این طرح همچنان در مجلس شورای اسلامی معطل مانده است.
دو نوع مالیات در نظامهای مالیاتی وجـود دارد که گـروه اول مالیاتها بـر جریـان درآمـد حاصـل از داراییها و گروه دوم شامل مالیات بر منبع درآمد است. منظور از عایدی سرمایه این است که درآمد مورد انتظاری که در زمـان فـروش دارایـی برآورد میشود که بیش از درآمد مورد انتظار پیشبینی شده قبلی (در زمان خرید) برای دارایی باشد.
مالیات بر عایدی سرمایه نوعی از مالیات است که به سود ناشی از انتقال اموال غیرمولد اعمال و در بین عموم به نام مالیات ثروتمندان نیز شناخته میشود و در حقیقت این مالیات مشمول افرادی است که با فروش سرمایه و مایملک خود سودی به دست میآورند. این مالیات بر سود سرمایه افراد، از جمله مسکن، زمین و … اعمال میشود.
این مالیات میتواند بر فعالیتهای سوداگری از جمله ارز، املاک، خودرو و سکه که تابهحال جایی ثبت نشده و با درآمدهای کلان و نجومی در زمان محدود و بدون پرداخت مالیات، تمرکز دارد، اعمال شود. در واقع میتوان اینگونه بیان کرد که بر تمامی کالاهایی که خریدوفروش آنها بهنوعی دلالی در نظر گرفته شود، مالیات بر عایدی سرمایه تعلق میگیرد.
مالیات بر عایدی سرمایه انواع مختلفی دارد تا زمانی که داراییها در اختیار خود فرد باشد مالیاتی برای آنها محاسبه نمیشود. اصلیترین مواردی که بر آنها مالیات عایدی سرمایه اعمال میشود مالیات بر عایدی سهام و مالیات بر عایدی مسکن است.
مالیات بر عایدی سرمایه از سوداگری برخی از سودجویان در بخشهای قابل سرمایهگذاری از قبیل مسکن، سکه و ارز جلوگیری میکند و با تأکید بر عدالت اجتماعی در پرداخت مالیات از فاصله و شکاف طبقاتی در جامعه میکاهد.
این طرح از فرارهای مالیاتی سوداگران و کسانی که زیر بار پرداخت مالیات نمیروند جلوگیری کرده و فعالیتهای را به سمت بخش مولد و اقتصادی کشور سوق خواهد داد.
از دیگر مهمترین هدف مالیات بر عایدی سـرمایه، ایجادکردن یکپارچگی، انسجام و کارایی نظام مالیاتی، ایجادکردن عدالت اجتماعی، برقراری عدالت مالیاتی، کنتـرل بیثباتی قیمتها، کاهش عملیات سفتهبازی و سوداگرانه است که این طرح در چندین سال اخیر موردتوجه مسئولان بهویژه نمایندگان مجلس قرار گرفته است.