printlogo


افزایش سود سپرده گذاری در بانک ها مخرب تولید در حوزه کشاورزی

کارشناسان می گویند تداوم تولید در بخش کشاورزی مستلزم تسهیلات حمایتی است و سود این بخش پوشش دهنده بهره های ۱۸درصدی هم نیست. لذا افزایش سود سپرده گذاری در بانک ها قطعا مخرب تولید در حوزه کشاورزی است.
به گزارش اقتصادسرآمد، در حالی که نرخ سود بانکی مصوب یعنی آنچه که شورای پول و اعتبار تصویب کرده ۱۸درصد در سپرده گذاری بلند مدت و ۱۰درصد در سپرده گذاری های کوتاه مدت است اما به تازگی با آمدن محمدرضا فرزین به ریاست بانک مرکزی، سود سپرده بانکی به ۲۰درصد رسیده است. البته این افزایش از سوی شورای پول و اعتبار نبوده اما بانک مرکزی مجوز داده به کسانی که سپرده گذاری می کنند تا ۲۰درصد سود بانکی پرداخت کنند. از سوی دیگر در بحث انتشار اوراق گواهی سپرده نیز نرخ سود ۲۳درصد است.
بنابر گزارش سایت بازار، با این تفاسیر کارشناسان معتقدند این افزایش سود سپرده گذاری می تواند بر بخش تولید تاثیر منفی بگذارد. اگرچه به گفته کارشناسان بخش، برای بخش کشاورزی دولت به کشاورزانی که از طریق بانک کشاورزی به عنوان متولی امر اقدام می کنند تسهیلات یارانه ای می دهد اما باز هم می تواند این تغییر نرخ سود تاثیراتی منفی بر تولید داشته باشد. نکته جالب توجه اینکه اگرچه با مجوز بانک مرکزی سود سپرده گذاری تا ۲۰درصد افزایش یافته اما به گفته کارشناسان برخی بانک ها الان تا ۲۵ درصد هم سود به سپرده گذاران پرداخت می کنند و هرچند با تغییر در ریاست بانک مرکزی، اگر بانک ها بالاتر از ۲۰درصد سود بپردازند جریمه و بازخواست می شوند و حتی احتمال اخراج روسای بانکها نیز وجود دارد اما کماکان کارشناسان معتقدند افزایش سود سپرده گذاری به هر میزان که باشد قطعا تاثیراتی سوء بر تولید دارد.
هر سیاستی که باعث شود بهره وام های بانکی و تسهیلات بانکی که به تولید کننده ها می دهند افزایش پیدا کند مخرب تولید است.علیرضا الوندی رئیس هیات مدیره سازمان مردم نهاد توسعه کشاورزی مردم(هکا) یکی از کسانی است که نسبت به این افزایش سود سپرده گذاری انتقاد دارد و در خصوص اصلی ترین اثراتی که افزایش نرخ سود بانکی بر بخش تولید به خصوص در حوزه تولید کشاورزی می گذارد به بازار می گوید: وقتی نرخ بهره را بالا می برند مجبور هستند خودبخود سود وام گیرنده را هم افزایش بدهند؛ یعنی بهره ای که برای وام های تولیدی واگذار می شود را افزایش بدهند که این تاثیر منفی روی تولید دارد.
سوددهی بخش کشاورزی بقدری کم است که پوشش نرخ بهره ۱۸درصد را هم نمی دهد
الوندی افزود: به طور کلی هر سیاستی که باعث شود بهره های وام های بانکی و تسهیلات بانکی که به تولید کنندها می دهند افزایش پیدا کند مخرب تولید است. وی با بیان اینکه این سیاست برای کنترل بازار ارز و سکه استفاده می شود، افزود: شاید اگر به گونه ای دیگری انجام می شد بهتر از این روش قدیمی باشد که همیشه هم آثار مخرب اش را روی تولید داشته است. بنابراین ما به شدت مخالف این اتفاق هستیم و فکر می کنیم که سیاست گذار بانک مرکزی مدتها است رسالت اصلی خودش که مدیریت بانک کشور است را فراموش کرده و فقط بازی با نرخ بهره و سود بازار را در پیش گرفته و همه را به این تورم بیشتر سوق می دهد.رئیس هیات مدیره سازمان مردم نهاد هکا همچنین در خصوص شرایط فعلی وضعیت تولید و تسهیلاتی که در بخش کشاورزی در جریان است می گوید: الان متاسفانه به قدری بروکراسی اداری بر جریانات اداری کشور حاکم است که رسیدن به این تسهیلات سخت است، ضمن اینکه کشاورز هم نمی تواند پاسخگوی نرخ بهره ۱۶ یا ۱۸ درصد باشد. بنابراین غالبا کشاورزانی که به سمت تسهیلات بانکی رو می آورند متاسفانه متضرر می شوند و این یک موضوعی است که سیاست گذار بانک مرکزی همواره از آن غافل است.الوندی افزود: در حال حاضر در بخش کشاورزی نرخ بهره تسهیلات بانکی بین ۱۶ تا ۱۸ درصد است و عمدتا بستگی به یارانه ای دارد که دولت بخواهد بدهد یا نه. اما معمولا همان ۱۸درصد است و بخش کشاورزی هم معمولا چنین سودی را نمی دهد که بخواهد پوشش دهنده چنین بهره ای باشد در نتیجه با این نرخ بهره ها اصولا خود کشاورز در تولید ضرر می کند.وی ادامه داد: وقتی نرخ سود بانکی را بالا می برند قطعا آن طرف نرخ تسهیلات بانکی را هم بالا خواهند برد و این تراز غیر علمی و غیر معقولی است که برای خود بسته اند و در کشور ما حاکم است و همین باعث می شود تولید شکل نگیرد. در حالی که اگر قصد داشتند نرخ سودهای سپرده گذاران را بالا ببرند باید از محل درآمدهای حاصل از خدمات بانکی می دادند نه از نرخ بهره تسهیلاتی که به تولید کننده می دهند.
افزایش نرخ سود سپرده گذاری فقط به عنوان یک مُسکن مقطعی عمل می کند
محمدعلی صدیقی کارشناس مسائل اقتصادی و عضو هیات رئیسه دوره ششم اتاق اصناف ایران نیز در خصوص اصلی ترین تبعاتی که افزایش نرخ سود بانکی بر بخش تولید به خصوص در بخش کشاورزی می گذارد به خبرنگار بازار می گوید: واقعیت این است که در اثر ضعف مدیریت در دولت، ما با افزایش بی رویه رشد نقدینگی مواجه هستیم. طبیعتا این رشد نقدینگی وقتی از حالت متعارف بیشتر می شود؛ یعنی یک پول سرگردان و ویرانگر در جامعه وجود دارد که هر کجا وارد می شود در آنجا حادثه به وجود می آورد و تبعات دارد به طوری که یک روز بازار سکه را ویران می کند و روز دیگر بورس و ملک و غیره.
صدیقی افزود: این اتفاقات در اثر بی تدبیری دولتها است و حال نیز این اقدام به افزایش نرخ سود سپرده گذاری می تواند تنها به عنوان مُسکن عمل کند و تا حدودی این پول را به طرف بانک ها بکشاند.