نگاه جدی مسئولان پس از یک دهه به افت فشار گاز در پارس جنوبی
نزدیک به یک دهه است که کارشناسان نسبت به افت فشار گاز در پارس جنوبی هشدار داده اند در صورتیکه این اتفاق بیفتد با یکی از جدی ترین بحران های کشور مواجه خواهیم شد.
به گزارش اقتصاد سرآمد، افت فشار گاز یکی از چالشهایی است که نگرانیهایی را برای تولید گاز به خصوص با وضعیت فعلی به وجود آورده است یعنی همان ناترازی گاز حالا هم زمزمههایی مبنی بر افت فشار گاز در پارس جنوبی وجود دارد میدان گازی که ایران و قطر در برداشت گاز رقابت تنگاتنگی با یکدیگر دارند و کارشناسان امر ۱۰ سال است که نسبت به این موضوع هشدار دادهاند. این مسأله تا حدی جدی بود که سال گذشته مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس نسبت به این موضوع هشدار داد گفت: تا ۴ سال آینده افت فشار در پارس جنوبی به ۲۸ میلیون متر مکعب در روز میرسد.
حدوداً یک دهه است که کارشناسان نسبت به افت فشار مخزن پارس جنوبی هشدار میدهند و علی رغم گزارشهای تخصصی متعدد و ترسیم آینده این پیش آمد، دولتها تدبیری برای نگهداشت تولید این مخزن نداشته و ندارند.
مخازن گازی حین برداشت و به مرور زمان با افت فشار مواجه میشوند که در مواردی با نزدیک شدن فشار مخزن به فشار خط تولید (ورودی سکو و پالایشگاه) مقدار گاز خروجی مخزن کاهش یافته و حتی ممکن است پس از سالها دیگر تولید از مخزن مذکور اقتصادی نباشد و تولید متوقف شود.
تا ۳ سال آینده افت فشار در پارس جنوبی به ۲۸ میلیون متر مکعب خواهد بود.سال گذشته بود که مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس با اشاره به برنامهریزی برای حفظ و نگهداشت تولید گاز در پارس جنوبی گفت: در بخش فراساحل پارس جنوبی ۳۷ سکوی گازی، ۳۴۰ حلقه چاه، سه هزار و ۲۰۰ کیلومتر خط لوله و ۵۰ ردیف عملیاتی در حال بهرهبرداری است.
محمد مشکینفام از رسیدن میزان تولید گاز از پارس جنوبی به ۷۰۰ میلیون مترمکعب خبر داد و اضافه کرد: روزانه ۷۰۰ هزار بشکه میعانات گازی از پارس جنوبی تولید میشود که متناسب با میزان تولید روزانه گاز متغیر است.به گفته وی تولید گاز از پارس جنوبی به پیک ظرفیت رسیده، اما از چهار سال آینده، پیش بینی میشود، سالانه به اندازه یک فاز پارس جنوبی (۲۸ میلیون مترمکعب) با افت تولید مواجه شود.
اقدامات جدید برای جلوگیری از افت فشار گاز در پارس جنوبی
تمامی این مقولات در حالی به میان آمده است که به نظر میرسد برای تداوم تولید گاز اقداماتی در این راستا صورت گرفته است، محسن خجسته مهر، معاون وزیر نفت در رابطه با این موضوع به مهر گفت: برای تداوم تولید گاز در پارس جنوبی برنامههای نگهداشت توان تولید، حفاریهای چاه جدید و فشار افزایی در مرحله طراحی و مطالعات است که تولید ۲ کمپرسور در بخش خشکی با پیشرفت ۸۴ درصد و بخش دریایی ۳۰ درصد پیشرفت داشته است.خجسته مهر ادامه داد: این مساله جز برنامههای جدی شرکت ملی نفت محسوب میشود.مدیر عامل شرکت ملی نفت در پاسخ به این سوال مهر که چنین اقداماتی برای سال آینده مثمر ثمر خواهد بود، گفت: امیدواریم سال آینده در این زمینه مشکلی نداشته باشیم.
دو اقدام ایران برای جلوگیری از افت فشار گاز در پارس جنوبی
مدیر عامل شرکت ملی نفت گفت: برای تداوم تولید گاز در پارس جنوبی برنامههای نگهداشت توان تولید، حفاریهای چاه جدید و فشار افزایی در مرحله طراحی و مطالعات است و جز برنامههای جدی شرکت ملی نفت محسوب میشود. افت فشار گاز در پارس جنوبی از مسائلی است که نگرانیهای را برای مردم و مسئولان به دنبال داشته، نگرانی که ناترازی گاز در زمستان آینده را محتملتر میکند، محسن خجسته مهر، معاون وزیر نفت نفت در رابطه با این موضوع به مهر میگوید: برای تداوم تولید گاز در پارس جنوبی برنامههای نگهداشت توان تولید، حفاریهای چاه جدید و فشار افزایی در مرحله طراحی و مطالعات است که تولید ۲ کمپرسور در بخش خشکی با پیشرفت ۸۴ درصد و بخش دریایی ۳۰ درصد پیشرفت داشته است.خجسته مهر ادامه داد: این مساله جز برنامههای جدی شرکت ملی نفت محسوب میشود.
مدیر عامل شرکت ملی نفت در پاسخ به این سوال که چنین اقداماتی برای سال آینده مثمر ثمر خواهد بود، گفت: امیدواریم سال آینده در این زمینه مشکلی نداشته باشیم.