printlogo


ریزش قیمت ارز دور از انتظار نیست؛
دولت از جنگ اقتصادی دشمن عبور خواهد کرد

گروه اقتصاد - سخنگوی کمیسیون اقتصادی مجلس با تاکید به عبور دولت از جنگ اقتصادی دشمن گفت: برای جلوگیری از عملی شدن اهداف معاندان نظام،تقویت پیمان‌های پولی دوجانبه با شرکای تجاری ایران ضروری است.
به گزارش اقتصادسرآمد، مهدی طغیانی درباره شرایط ارزی کشور و اینکه پیمان سپاری‌ها و مراودات غیردلاری با شرکای تجاری کشورمان چه میزان در کاهش التهابات اخیر اثر دارد به ایرنا گفت: قطعا اگر چنین رویه‌ای در پیش گرفته شود که در هرجا کشور می‌خواهد اقدام به خرید یا واردات کالا انجام دهد، با ارز همان کشور این موضوع انجام شود، تاثیر مهمی در شرایط بازار ارزی کشور خواهد گذاشت.
سخنگوی کمیسیون اقتصادی مجلس با بیان اینکه بخش اعظم واردات کشور از چین است، افزود: به رغم رقم بالای تجاری جمهوری اسلامی با کشور چین، ولی این موضوع با واسطه‌هایی نظیر امارات انجام می‌شود که سبب ایجاد تقاضای ارز «درهم» از سمت امارات و بعد از آن تبدیل آن به «یوآن» خواهد شد که قطعا این روش باید اصلاح شود.
نماینده مردم اصفهان در مجلس یکی از دلایل تقاضای بالا برای دلار، تبدیل راحت آن عنوان کرد و گفت: بر همین اساس باید برای بخش تجارت، کانال رسمی مبادله‌ای با کشورهای مانند چین، روسیه، آمریکای لاتین و برخی از کشورهای همسایه ایجاد کنیم که بتوان با ارز همان کشور اقدام به مبادله کرد.
وی با اشاره قاچاق کالا و خروج سرمایه از کشور به هر عنوانی که سبب تلاطم بازار ارزی شده است، عنوان کرد: تقاضای رو به افزایش خرید املاک در خارج از کشور یا تبدیل ملک به دلار برای فروش و سوداگری که در کشور رواج یافته از دیگر دلایل التهابات بازار ارز است.
سخنگوی کمیسیون اقتصادی مجلس با تاکید بر اینکه حذف ارز ترجیحی توسط دولت زمینه‌های فساد را از بین برد، گفت: در ادامه این مسیر باید اصلاح ساختارها و فرایندها برای بهبود شرایط فعلی به صورت هوشمندانه انجام شود. هرچند که دشمنان نظام در مسیر دولت سنگ‌اندازی دارند تا موجبات نارضایتی مردم را فراهم کنند.
طغیانی خاطرنشان کرد: هرچند دشمن با خرابکاری در امور اقتصادی در پی رسیدن به اهداف و منافعی است و در حقیقت جنگ را به میدان اقتصادی کشانده ولی دولت با کمک مجلس توان عبور از این بحران را دارد.
فرو ریختن قیمت ارز دور از انتظار نیست
وی همچنین با بیان اینکه اختیارات لازم به بانک مرکزی برای مدیریت بازار ارز داده شده است، گفت: اگر حرکت دولت در زمینه ساماندهی بازار ارز جدی و سریع انجام شود، فرو ریختن قیمت ارز دور از انتظار نیست.
سخنگوی کمیسیون اقتصادی مجلس خواستار آن شد که دولت سیاسیت ارزی مورد نظر خود را مقتدرانه در بازار انجام دهد تا شاهد کاهش چشم گیر قیمت ها در بازار باشیم.
طغیانی ادامه داد: بانک مرکزی مقداری روی ارزهای صادراتی شرکت های نیمه دولتی و خصولتی بوده و در حساب های تراستی این شرکت ها است، حاکمیت ضعیفی دارد و اغلب این شرکت ها هم در زیر مجموعه وزارت نفت، رفاه و صمت است.
سخنگوی کمیسیون اقتصادی مجلس تصریح کرد: کشور در شرایطی قرار دارد که همه باید در این بخش همکاری کنند تا از این جنگ ارزی - اقتصادی عبور کنیم.
پیشتر، رئیس جمهور درباره افزایش نرخ ارز حتی در روزهای تعطیل، گفت: جهش‌های ناگهانی قیمت ارتباطی به مولفه‌های بازار و تجارت ندارد و صرفا نتیجه انتظار تورمی و تلاش برای ایجاد تلاطم و التهاب در عرصه اقتصاد است که از خارج کشور ایجاد می‌شود و متاسفانه برخی هم در داخل درآتش آن می‌دمند.
 سید ابراهیم رئیسی در دیدار نمایندگان ولی فقیه و ائمه جمعه مراکز استان‌ها، تحقق گفتمان انقلاب یعنی اجرای ارزش‌ها و برقراری عدالت اسلامی را پیام و خواست مردم در این دوره از انتخابات ریاست جمهوری دانست و اظهار داشت: دولت مردمی در ابتدای کار خود با ۲ مسئله مواجه بود، یکی انتظار دلدادگان به انقلاب اسلامی برای تحقق آرمان‌های انقلاب و دیگری شرایط خاصی که کشور داشت.
رئیس جمهور در تشریح شرایط خاص کشور به گزارش‌های منابع رسمی از شاخص‌های سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی کشور در دهه ۹۰ اشاره کرد و گفت: کاهش مجموع نرخ رشد کشور به حدود ۰,۴ درصد، کاهش شدید فروش نفت و بازگشت درآمدهای آن، کسری بودجه ۴۸۰ هزار میلیارد تومانی، داغدار شدن روزانه حدود ۷۰۰ خانواده به دلیل شیوع کرونا و امثال آن از جمله مصادیق مشکلات پیش روی دولت مردمی در آغاز فعالیت بود که دولت سیزدهم با عزم به حل این مشکلات شروع به کار کرد.
آیت‌الله رئیسی با اشاره به رسیدن نرخ رشد اقتصادی در شش ماهه دوم سال ۱۴۰۰ به رقمی نزدیک به ۵ درصد خاطرنشان کرد: دولت مردمی توانست در این مدت نرخ تورم را از ۵۹.۳ درصد به زیر ۴۰ درصد برساند، اما اجرای طرح عادلانه کردن پرداخت یارانه‌ها و حذف ارز ترجیحی که تکلیف قانونی بودجه ۱۴۰۱ بود، باعث افزایش دوباره نرخ تورم شد.
رئیس جمهور اضافه کرد: دولت با تداوم سیاست کنترل مصارف و هزینه‌ها که از شهریور ۱۴۰۰ آغاز کرده بود، توانست هزینه‌ها و منابع درآمدی خود را تراز کرده و در نتیجه افزایش نقدینگی را نیز تا حدود زیادی کنترل کند، به شکلی که نرخ رشد نقدینگی از ۴۲ درصد به ۲۵ درصد کاهش یافته و امسال اولین سالی است که تا ماه پایانی سال به احتمال قوی کسری بودجه نداریم.
آیت‌الله رئیسی با بیان اینکه دولت با جلوگیری از کسری بودجه و کنترل افزایش نقدینگی، عوامل اصلی ایجاد تورم را مهار کرده است، گفت: دولت مردمی در مدت کوتاهی توانست فروش نفت را به سطح پیش از تحریم‌ها رسانده، روابط و تجارت خارجی را احیا کند و در عرصه داخلی نیز برای رفع ناترازی‌ها در زیرساخت‌های آب، برق و گاز قدم‌های جدی بردارد.
رئیس جمهور افزود: با وجود انبوه مشکلات و کاستی‌ها در تامین منابع که به دولت مردمی به ارث رسیده بود و نیز هزینه‌هایی که از محل رفع ناترازی‌ها در زیرساخت‌های کشور به دولت تحمیل شد، قیمت ارز تا آبان ماه افزایش بسیار اندکی داشت، اما حالا سوال اینجاست که با این وجود، جهش یکباره قیمت چگونه بوجود آمد!؟
آیت‌الله رئیسی اظهار داشت: این اتفاق علل مختلفی می‌تواند داشته باشد که مهترین آن حاصل نقش‌آفرینی دست‌های بیگانه است. دشمن وقتی دید سدهایی که مقابل پیشرفت ملت ایران ایجاد کرده بود در حال شکستن هستند، ابتدا بلوا و اغتشاش خیابانی به راه انداخت و وقتی با آگاهی و بصیرت مردمی در این فتنه نیز ناکام ماند، تلاش کرد با افزایش بی‌اعتمادی و ایجاد نارضایتی و کشاندن آن به سفره مردم اهداف خود را دنبال کند.
رئیس جمهور با اشاره به افزایش قیمت ارز حتی در روزهای تعطیل که هیچ کسب و کار و تجارتی جریان ندارد، افزود: معلوم می‌شود که جهش‌های ناگهانی قیمت ارتباطی به مولفه‌های بازار و تجارت ندارد و صرفا نتیجه انتظار تورمی و تلاش برای ایجاد تلاطم و التهاب در عرصه اقتصاد است که از خارج کشور ایجاد می‌شود و متاسفانه برخی نیز در داخل در آتش آن می‌دمند.
وی تصریح کرد: البته دولت وظیفه خود می‌داند که در مقابل این التهاب‌آفرینی ایستاده و تلاطم‌ها را کنترل و آرامش و ثبات را بر بازار حاکم کند.
آیت‌الله رئیسی از آغاز طراحی و اجرای راهکارهای موثر برای مدیریت بازار ارز و کنترل و تثبیت آن خبر داد و افزود: دولت با تمام توان برای تداوم رشد اقتصادی کشور تلاش خواهد کرد.
در این جلسه تعدادی از نمایندگان ولی فقیه و ائمه جمعه مراکز استان‌ها دیدگاههای خود را درباره برخی مسائل اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی کشور و همچنین منطقه محل ماموریت خود بیان کردند.