ثبت حضور یک پرنده نادر دریایی در خراسان شمالی
نخستین حضور از پرستوی دریایی نوک کاکایی در استان خراسان شمالی در منطقه حفاظت شده گلیل وسرانی توسط یک دوستدار محیط زیست ثبت و ضبط شد.
به گزارش اقتصادسرآمد، اولین حضور از پرستوی دریایی نوک کاکایی در استان خراسان شمالی در منطقه حفاظت شده گلیل وسرانی توسط بابک قویدل نامانلو یک دوستدار محیط زیست ثبت و ضبط شد.
این پرستو به وسیله منقار سیاه و کوتاه و دم خاکستری کم شکاف تشخیص داده می شود. پاهایش سیاه و به طور محسوس بلندتر از پاهای سایر پرستوهای دریایی است. سیاهی روی سر را در زمستان از دست میدهد و سرش خیلی سفیدتر از سر پرستوی دریایی بیصدا میشود. پرنده نابالغ تارک نخودی رنگ دارد و پرهای دور چشمش تیرهرنگ است.
این پرنده 38 سانتیمتر طول دارد و شبیه پرستو دریایی تک زرد است، با این تفاوت که منقارش کوچکتر و ضخیم تر و شبیه منقار کاکاییها و به رنگ سیاه یکدست است. در پرنده بالغ، عمق شکاف دم کمتر و فاقد تاج کوتاه ، همانند پرستو دریایی تک زرد است، اما، دم و دمگاهش سفید مایل به خاکستری و حاشیه ی شاهپرها تیره رنگ است.
زمستان ها، فاقد تارک سیاهاند، اما به صورت متغیری، در پشت چشم هایشان لکه ی سیاهی دیده می شود. در پرنده جوان، خال های روی خط بالی و پوشش داخلی بال، کمتر از پرستو دریایی تک زرد بوده و تاج سفید و لکه ی سیاه چشمی در آن دیده می شود. راحت تر از پرستو دریایی تک زرد پرواز کرده و در این حالت، گردنش کوتاهتر دیده میشود. در حالت نشسته، پاهای سیاهش بلندتر از پرستوی تک زرد است و در فصل تولید مثل، حشرات را در هوا شکار می کند.صدای این پرنده شبیه «گر- وک» و در پرنده جوان با نرمی به صورت «پری ی یپ» شنیده میشود.
این پرندگان در باتلاق های شور، سواحل شنی و آب های داخلی به سر برده و در سواحل شنی و جزایر حاشیه آب های شور، به صورت گروهی آشیانه می سازند. درایران، عمدتا تابستانها، در شمال به تعداد فراوان دیده شده و تعداد اندکی از آنان در جنوب شرقی دریای خزر و همچنین خلیج فارس زمستانی گذرانی میکنند. حفاظت از مناطق تولید مثل این پرنده اهمیت حیاتی دارد.
حضور این پرنده دریایی کم یاب و ارزشمند در استان خراسان شمالی برای نخستین بار از اهمیت بالایی برخوردار است چرا که نشاندهنده وضعیت مساعد آب و هوایی و تالابهای استان برای سکونت تابستانی این گونه زیبای پرندگان است.