بررسی اقتصادسرآمد از ضرباهنگ شاخص بورس هفته گذشته
رشد بورس هفته گذشته ؛ باران پاییزی زودگذر
گروه بازارسرمایه - مسعود وطنخواه - بورس مانند سه ماه گذشته همچنان بر طبل نزولی خود مینوازد و در این اثنا تنها گروه معدودی از نوسانگیران هستند که شاید از بازار سرمایه راضی باشند اما عموم سرمایهگذاران چشم به روزهای آینده دارند. روزهای آیندهای که شاید در کوتاهمدت سرابی بیش نباشد.
هفته گذشته در روزهای ابتدایی هفته حجم و ارزش معاملات اندکی افزایش یافت، اما این رشد و ارزش معاملات مانند باران تند پاییزی در میانه هفته گذشته جای خود را به همان روند رخوت سه ماه گذشته داد.
ضرباهنگ شاخص در هفته گذشته
شاخص کل که سهشنبه 10 مرداد در تراز کمتر از 2میلیون واحد بود شنبه اولین روز معاملاتی هفته گذشته با صعود 39هزار و 384واحدی وارد سطح 2میلیون و 33هزار واحدی شد. همچنین ارزش معاملات خرد به بالاتر از 6همت رسید.
یکشنبه نیز شاخص کل افزایش حدود 7هزار واحدی را ثبت کرد و وارد سطح 2میلیون و 40هزار واحدی شد، اما ارزش معاملات خرد با کاهش به 4.8همت رسید.
دوشنبه شاخص کل و ارزش معاملات روند صعودی را تجربه کردند و به ترتیب آمارهای 11هزار واحدی و 5.7همتی را ثبت کردند.
سهشنبه بازار سرمایه با افزایش عرضه مواجه شد و شاخص کل نزول 13هزار واحدی و ارزش معاملات خرد کاهش 4.5همتی را تجربه کردند.
هر چند از سرعت نزول شاخص کل (کاهش 886واحدی) در آخرین روز معاملاتی هفته گذشته کاسته شدف اما این کاهش با نزول بیشتر ارزش معاملات خرد به 4.1همت بود که ادامهدار بودن این روند میتواند سبب افزایش رکود بورس شود.
همانطور که در گزارشهای مکرر گذشته یادآور شد نزول شاخص کل از تراز 2میلیون و 500هزار واحد از نیمه اردیبهشت شروع شد که مهمترین عامل کاهش قیمت شرکتهای پتروشیمی به دلیل نامه افزایش قیمت گاز صنایع بود که در ادامه به قیمتگذاری بازار خودرو، افزایش قیمت برق صنایع و حتی شایعه انحلال بورس کالا و... تسری یافت.
خبرهای ناگوار برای شرکتهای بورسی همراه با سیاست تثبیت نرخ ارز سبب شد که سرمایهگذاران به چند دسته تقسیم شوند.
عطایش را به لقایش بخشیدند
گروهی از سرمایهگذاران در این سه ماه عطای بورس را به لقایش بخشیدند و از بورس فرار کردند. این گروه با تبدیل دارایی خود به پول نقد یا سایر داراییها توانستند از نوسانهای منفی بازار در امان بمانند.
اما گروهی که تصور میکردند این افتوخیزها مقطعی است این روزها به نوعی واماندگی و حیرانی دچار شدند و تنها نظارهگر رویدادها هستند و گاهی افسوس روزهای خوب را میخورند که چرا از موقعیت بدستآمده کمال بهره را نگرفتند و به موقع شناسایی سود نکردند.
آیا مصوبه نرخ خوراک باطل میشود؟
افزایش قیمت سوخت صنایع و مهمترین آنها صنایع پتروشیمی یکی از مواردی بود که سبب نزول شاخص کل بورس شد. افزایش قیمت گاز حتی موجب تعطیلی چند واحد پتروشیمی از جمله کاوه شد.
در تیر ماه، موسس و رئیس هیات مدیره پتروشیمی کاوه از تعطیلی بزرگترین متانول ساز جهان به دلیل گرانی ۵۴ درصدی نرخ خوراک خبر داده بود.
ابطال مصوبه نرخ خوراک صنایع پتروشیمی
عضو ناظر شورای عالی بورس از ابطال مصوبه نرخ خوراک صنایع پتروشیمی در هیأت تطبیق مصوبات دولت با قوانین خبر داد.
به نوشته تسنیم، محسن علیزاده گفت: «هیأت تطبیق مصوبات دولت با قوانین، مصوبه نرخ خوراک صنایع و پتروشیمیها را مغایر قانون و باطل اعلام کرد.»
پیش از این سخنگوی دولت در گفتوگویی اعلام کرده بود: «نرخ خوراک پتروشیمیها در بودجه پیشبینی شده بود و نظرات دستگاههای مربوطه اخذ و آییننامهای به تصویب رسید و دولت قصد تغییر در آن ندارد. همچنین وزارت اقتصاد برای برنامه هفتم پیشنهادی داده بود تا برای آینده نرخ خوراک پتروشیمیها را با فرمول جدید داشته باشیم؛ این پیشنهاد مورد موافقت اعضای کمیسیون اقتصادی دولت قرار نگرفت و از دستورکار خارج شد.»
حال فعالان بازار سرمایه سر دو راهی ابطال یا ابطال نشدن این مصوبه هستند از یکسو، دولت معتقد است که این افزایش در بودجه است و منابع حاصل از این رشد قیمت برای اختصاص یارانه است و از سوی دیگر، کارشناسان بورسی این رشد قیمت را «غیرمنصفانه» میدانند و خواستار لغو یا تعدیل آن هستند.
واگذاری سهام وزارت نفت در پالایشگاهها برای تکمیل زنجیره نفت و گاز
نمایندگان مجلس شورای اسلامی برای تکمیل زنجیره نفت و گاز، وزارت نفت را موظف به واگذاری سهم خود در پالایشگاهها و پتروشیمیها کردند. واگذاری سهام پالایشگاهها میتواند محرک خوبی برای رشد بورس شود اما سوالی که این روزها فعالان بازار سرمایه میپرسند این است که خریدار چه کسانی هستند و به عبارت دیگر، آیا کسی یا شرکتی پول برای خرید دارد. اما تجربه نشان داده است که معمولا خریدار از قبل مشخص است و احتمالا این سهام بابت رد دیون دولت واگذار میشود.
به گزارش شانا، نمایندگان مجلس شورای اسلامی در نشست علنی سهشنبه، ۱۷ مردادماه، در جریان رسیدگی به طرح تأمین مالی و جهش تولید از طریق اصلاح قوانین حداکثر از توان تولیدی و خدماتی کشور و حمایت از کالای ایرانی و رفع موانع تولید رقابتپذیر و ارتقای نظام مالی کشور با ماده ۳۲ آن موافقت کردند.
همچنین نمایندگان با ماده ۳۳ طرح مذکور نیز موافقت کردند. در ماده ۳۳ تأکید شده است: بهمنظور تکمیل زنجیره نفت و گاز، به وزرات نفت اجازه داده میشود با رعایت قانون حمایت از توسعه صنایع پاییندستی نفت خام و میعانات گازی با استفاده از سرمایهگذاری مردمی و سیاستهای کلی اصل چهلوچهارم قانون اساسی از طریق شرکتهای دولتی ذیربط نسبت به سرمایهگذاری مشترک با بخش غیردولتی در پتروپالایشگاهها و پالایشگاهها از محل منابع داخلی این شرکتها، تأمین مالی خارجی (فاینانس) یا تحویل نفت خام به پیمانکاران جهت تولید مواد پایه پتروشیمی و سوخت تا سقفی که توسط شورا تعیین میشود اقدام کند.
عرضه اولیه «بمولد» چهارشنبه هفته جاری
شرکت مولد نیروگاهی تجارت فارس به روش ترکیبی، روز چهارشنبه ۲۵ مرداد در فرابورس عرضه اولیه میشود.
بر اساس اطلاعیه فرابورس، تعداد 8 میلیارد و 471 میلیون سهم معادل 10 درصد سهام «بمولد1» در دو مرحله در روز 25 مرداد در بازار دوم معاملات فرابورس عرضه میشود. بر اساس این گزارش، در مرحله اول این عرضه اولیه 338 میلیون و 840 هزار سهم معادل 4 درصد با حداکثر سهمیه 11 میلیون و 300 هزار سهمی به سرمایه گذاران واجد شرایط به روش حراج عرضه میشود. همچنین مشاور عرضه، شرکت کارگزاری بانک تجارت خواهد بود.
در مرحله دوم نیز، 508 میلیون و 260 هزار سهم معادل 6 درصد دیگر همان روز با حداکثر سهمیه 1300 سهمی به سهامداران حقیقی و حقوقی به روش قیمت ثابت کشفشده تعلق میگیرد.