اختيارات بيشتر برای سازمان بنادر و دريانوردي
ایرج گلشنی - ميدانيم كه كشور ما از نقطه نظر مديريت، دچار معضل و حتا بحران است. سوءمديريت بدتر از تحريمها به كشور فشار ميآورد و مردم را آزار ميدهد. در اين مسير، پراكندگي و افتراق بين حوزه دريايي ايران، بيش از ديگر حوزهها به نظر مي رسد.
براي رفع معضل، شوراي عالي دريايي كشور تاسيس شد و تلاش كرد كه انبوهي مجموعههاي مكرر حوزه دريا را به انسجام برساند؛ اما آن موفقيت مطلوب حاصل نشده است. اخيرا رئيس جمهور بر ايجاد هر گونه سامانه موازي ديگر خط بطلان كشيد و تقويت شوراي عالي را راه حل مفيد دانست كه البته تدبيري معقول است؛ زيرا تكثر در سازمانها و ارگانهاي مرتبط با دريا واقعا معضل است و دامنزدن به آن، امري غير معقول.
بسط از درون و انسجام از درون تدبير مناسبتري است تا سامانه تا حدي به سامان برسد. در اين رابطه، دبيرخانهاي تشكيل شد و مسئوليت آن به عهده سازمان بنادر و دريانوردي گذاشته شد. اين دبيرخانه سعي خواهد داشت كه «توسعه حوزه درياهاي ايران» را هماهنگ كند. اما شنيده شد كه در استانهاي ديگر كه تالي همين دبيرخانه تاسيس شده، كساني از ديگر سازمانها به مسئوليت دبيرخانه گمارده شدهاند كه به نظر ميرسد، مديريت عالي سازمان بنادر و دريانوردي بر دبيرخانه مركزي را دستخوش حوادث كند و اثرگذاري آن را كاهش دهد.
چنين به نظر ميرسد كه بهتر است همه دبيرخانههاي استاني كه تابعي هستند از دبيرخانه مركزي، با مسئوليت سازمانهاي مرتبط با سازمان بنادر و دريانوردي مديريت شوند. اعطاي مسئوليت به سازمانهاي ديگر، ميتواند انسجام و هماهنگي را مورد ترديد قرار دهد.
در اين رابطه، بهتر است كه هم مسئول دبيرخانههاي استاني از سازمان بنادر و دريانوردي استانها باشد و هم نظر دبيرخانه مركزي بر آن صحه بگذارد تا انسجام و هماهنگي قوت بگيرد.
آن چه از دور پيداست، تشكيل دبيرخانه مركزي به مديريت سازمان و بنادر كشور، براي جلوگيري از پراكندگي بيشتر، ايجاد انسجام مناسبتر و برقراري هماهنگي بين اركان دريايي كشور در مركز و استانهاست. از اين رو، به نظر ميرسد بهتر باشد تمام فرايند در اختيار سازمان بنادر و دريانوردي قرار گيرد تا دو اتفاق مهم بيفتد:
اول: دبيرخانه نقطه عطف هماهنگي و انسجام همه اركان دريايي شود
و دوم: با تقويت بنيه و افزايش اختيارات سازمان و بنادر، به مرور زمان زمينه ايجاد يك هسته متمركز و قوي براي مديريت كلان حوزه دريا فراهم آيد. در گام اول، مهم نيست كه اين مديريت مركزي چه نامي داشته باشد و آيا در قامت يك وزارتخانه باشد يا شكل ديگر، مهم اين است كه زمينه و فرهنگ لازم براي حذف دستگاههاي موازي و ايجاد يك قدرت بزرگتر در مديريت و برنامهريزي و نظارت بر فعاليتهاي دريايي كشور به وجود آيد. ما در روزنامه دریایی اقتصادسرآمد بر اين نظريم كه اين دبيرخانه ميتواند يك شروع خوب باشد و به مرور زمان، با تقويت آن و تقديم اختيارات بيشتر به سازمان بنادر و دريانوردي كشور، راه براي حذف موازيها و تقويت پايههاي دريايي كشور باز شود.