بهمنی در نشست راهبردهای توسعه و آیندهپژوهی ماهیان خاویاری :
پیشبینی تولید ۱۰۰ تن خاویار تا سال ۱۴۰۴
رئیس موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور اعلام کرد: تولید ۱۰ هزار تن گوشت ماهی خاویاری و ۱۰۰ تن خاویار در ایران در چشمانداز ۱۴۰۴ پیشبینی شده است. به گزارش اقتصادسرآمد، محمود بهمنی در نشست علمی راهبردهای توسعه و آیندهپژوهی ماهیان خاویاری با اشاره به اینکه در سطح جهان ۱۳ گونه و ۴ هیبرید ماهیان خاویاری پرورش مییابند، اظهار کرد: برای ایران در چشمانداز ۱۴۰۴، تولید حدود ۱۰ هزار تن گوشت و ۱۰۰ تن خاویار پیشبینی شده است. رییس موسسه تحقیقات علوم شیلاتی افزود: امروزه پرورش ماهیان خاویاری در جهان، در سیستم آب جریان دار، سیستم مداربسته، قفس، تلفیق سیستم آب جریان دار و سیستم مدار بسته و استخر به ترتیب، بیشترین درصد را به خود اختصاص میدهند. وی با بیان اینکه نخستین برداشت ثبت شده توسط فائو از آبزیپروری تاسماهیان در سال ۱۹۸۴ و در حدود ۱۵۰ تن بود، عنوان کرد: از آن زمان تا اوایل دهه ۲۰۰۰، افزایش تدریجی تولید، به طور سالانه و به سرعت افزایش یافت. تا جایی که در سال ۲۰۲۰، تولید جهانی ماهیان خاویاری پرورشی بیش از ۱۲۳ هزار تن بود و در حال حاضر نیز تقریباً تمام خاویارهای موجود در بازار از ماهیان خاویاری پرورشی برداشت میشوند. بهمنی، تعداد مزارع پرورشی ماهیان خاویاری در ۲۰ استان کشور را ۱۹۵ واحد دانست و ادامه داد: استانهای مازندران، گیلان و فارس، به ترتیب رتبههای اول تا سوم تولید این ماهی را در سال ۱۴۰۰ به خود اختصاص دادهاند. این مقام مسئول، با تاکید بر توسعه پرورش ماهیان خاویاری با گونههای بومی، گفت: اگرچه سازمان شیلات ایران، موضوع توسعه تولید محصولات شیلاتی را با جدیت دنبال میکند، اما به منظور حفظ برند خاویار ایران، پیشنهاد میشود انحصار تولید خاویار با استفاده از آب دریای خزر انجام گیرد. بهمنی، با ارائه مختصری از کاهش روند صید و صیادی ماهیان خاویاری دریای خزر و بررسی روند بازسازی ذخایر این ماهی در ایران، گفت: تولید جهانی آبزیپروری ماهیان خاویاری طبق آخرین آمارها در سال ۲۰۲۱ بیش از ۱۴۳ هزار تن بوده است. به گفته وی، کشورهای چین، ایتالیا و آمریکا سه کشور برتر صادرکننده خاویار بر اساس وزن و فروش جهانی در سال ۲۰۲۱ بودهاند که به ترتیب، ۲۴۴ تن، ۲۳۴ تن و ۷۲ تن صادرات داشتهاند.