printlogo


عرضه اولیه های جذاب برای سرمایه‌ گذاران؛ اقتصادسرآمد گزارش می دهد
رشد بورس با ابطال افزایش نرخ سوخت صنایع

گروه بازارسرمایه – سمیه ملایی - آمار معاملات و افزایش ارزش معاملات خرد هفته گذشته بورس در مقایسه با همین آمارها در مرداد نشان می‌دهد که اندکی اقبال سرمایه‌گذاران به بورس بیشتر شده است. عقب‌نشینی هیات دولت از مصوبه نرخ خوراک یکی از مواردی بود که تاثیر زیادی در بهبود معاملات در گروه پتروشیمی گذاشت. گروه پتروشیمی که تا مرز تولید زیان و حتی تعطیلی در تعدادی از واحدها از جمله گروه متانول‌سازها پیش رفته بودند بیشترین تاثیر را از لغو مصوبه گرفتند.
به گزرش اقتصادسرآمد، پیش از این نیز «اقتصاد سرآمد» در مطلبی با عنوان «رشد بورس هفته گذشته مانند باران پاییزی زودگذر بود» درمرداد ماه به مقوله افزایش نرخ خوراک و احتمال تعطیلی پتروشیمی کاوه پرداخته و توصیف کرده بود که فعالان بازار سرمایه سر دو راهی ابطال یا ابطال نشدن این مصوبه هستند با طرح این سوال که «آیا مصوبه نرخ خوراک باطل می‌شود؟» در این مورد نوشته بود:
«افزایش قیمت سوخت صنایع و مهمترین آن ها صنایع پتروشیمی یکی از مواردی بود که سبب نزول شاخص کل بورس شد. افزایش قیمت گاز حتی موجب تعطیلی چند واحد پتروشیمی از جمله کاوه شد.
در تیر ماه، موسس و رئیس هیات مدیره پتروشیمی کاوه از تعطیلی بزرگترین متانول ساز جهان به دلیل گرانی ۵۴ درصدی نرخ خوراک خبر داده بود.
ابراهیم عسگریان درباره تغییر نرخ خوراک و سوخت گاز صنایع، گفته بود: «پتروشیمی کاوه طی سال های 1400 تا 1402 بالغ بر 1.16 هزار میلیارد تومان بابت مالیات بر ارزش افزوده بستانکار بود. این درحالی است که گاز این شرکت به علت بدهی قطع شده اما گاز متانول‌سازان دولتی قطع نشد!»
او افزوده بود: «تولید هر مترمکعب متانول برای کارخانه های خصوصی از جمله پتروشیمی کاوه 120 دلار زیان دارد. ماه گذشته 800 میلیارد تومان هزینه گاز کارخانه شد. تعطیلی این کارخانه و عدم مصرف گاز به معنای از دست رفتن 800 میلیارد تومان از جیب دولت است.»

ابطال مصوبه نرخ خوراک صنایع پتروشیمی
عضو ناظر شورای عالی بورس از ابطال مصوبه نرخ خوراک صنایع پتروشیمی در هیأت تطبیق مصوبات دولت با قوانین خبر داد.
به نوشته تسنیم، محسن علیزاده گفت: «هیأت تطبیق مصوبات دولت با قوانین، مصوبه نرخ خوراک صنایع و پتروشیمی‌ها را مغایر قانون و باطل اعلام کرد.»پیش از این سخنگوی دولت در گفت‌وگویی اعلام کرده بود: «نرخ خوراک پتروشیمی‌ها در بودجه پیش‌بینی شده بود و نظرات دستگاه‌های مربوطه اخذ و آیین‌نامه‌ای به تصویب رسید و دولت قصد تغییر در آن ندارد. همچنین وزارت اقتصاد برای برنامه هفتم پیشنهادی داده بود تا برای آینده نرخ خوراک پتروشیمی‌ها را با فرمول جدید داشته باشیم؛ این پیشنهاد مورد موافقت اعضای کمیسیون اقتصادی دولت قرار نگرفت و از دستورکار خارج شد.»

ارزش معاملات خرد بیشتر از 6همت
معاملات از اولین روز هفته گذشته پس از لغو مصوبه افزایش نرخ سوخت با رشد همراه بود. رشد ارزش معاملات خرد به بالای 6همت و همچنین ورود پول حقیقی در دو روز سه‌شنبه و چهارشنبه هفته گذشته در صورت ادامه این روند می‌تواند تاثیر مهمی در تغییر رویکرد سرمایه‌گذاران داشته باشد.
ارزش معاملات خرد در محدوده 6 همت خیلی جالب نیست اما وقتی با ارزش معاملات هفته آخر مرداد که به کمتر از 4همت نیز رسید مقایسه شود، می‌تواند افق بهتری را نشان دهد.
به مجموع ارزش کل معاملات انجام‌شده در یک روز کاری در بازار سرمایه، ارزش کل معاملات می‌گویند. حال اگر از ارزش کل معاملات، معاملات بلوکی صورت‌گرفته را کم شود، ارزش معاملات خرد حاصل می‌شود. به زبانی ساده‌تر معاملات خرد، همان معاملات عادی هستند که سهامداران خرد و با محدودیت‌های قیمتی و حجمی انجام می‌شوند.
خرداد گذشته «اقتصاد سرآمد» در مطلبی با عنوان «گروه‌های ریالی جذابترند» از قول اسکینی، کارشناس بازار سرمایه، ارزش معاملات کمتر از 10 همت را یکی از عوامل «رکودی بورس» عنوان کرده بود و درباره کمبود نقدینگی در بورس نوشت:

کمبود نقدینگی در بورس
علی اسکینی گفته بود: «اما فاکتور مهمی که این روزها سبب فاز رکودی در بورس شده است کمبود نقدینگی در بازار سرمایه است که همین امر روند صعودی بورس را با چالش همراه کرده است.»
او یادآوری کرده بود: «ارزش معاملات در بازار سرمایه اکنون کاهش قابل توجهی (حدود 10 همت) در مقایسه با روزهای اوج خود (بالاتر از 15 همت) تجربه می‌کند؛ بنابراین افزایش ارزش معاملات یکی از پیش‌نیازهای ضروری برای رشد بورس است.»

آمارهای شاخص در هفته گذشته
شاخص کل بورس روز چهارشنبه هشتم شهریور با 9هزار و 771واحد افزایش در تراز 2میلیون و 104هزار واحد ایستاد. همچنین آماره نشان می‌دهند که ارزش معاملات خرد 6.8همت همراه با ورود 88میلیارد تومان پول حقیقی بود.
شاخص کل بورس روز سه‌شنبه گذشته با 10هزار واحد رشد توانست تا سطح 2میلیون و 95هزار واحد صعود کند ارزش معاملات 6.3همت بود اما 209میلیارد تومان پول حقیقی ثبت شد.
دوشنبه نیز 32هزار و 745واحد رشد شاخص همراه با 20میلیارد تومان خروج پول حقیقی بود، اما ارزش معاملات خرد 7.6همت بود.
شاخص کل بورس که دومین روز آغاز سیر صعودی در هفته گذشته بود این نماگر بورس افزایش 58هزار و 380واحدی را همراه با ارزش معاملات خرد 7.9 همتی را ثبت کرد و خروج پول نیز 598میلیارد تومان بود.
شاخص کل بورس اولین روز هفته گذشته را با رشد 46هزار و 517واحدی تا تراز یک‌میلیون و 993واحدی صعود کرد ارزش معاملات خرد 5.8همت و خروج پول حقیقی نیز 605میلیارد تومان بود.

عرضه اولیه تکاردان در هفته گذشته
مطابق با اطلاعیه شرکت بورس تهران، روز چهارشنبه ۸ شهریور ۱۴۰۲، مجموعا ۶۳۰ میلیون سهم معادل ۷ درصد از سهام شرکت تامین سرمایه کاردان با نماد «تکاردان» عرضه شد.
 در این عرضه هر سهم این شرکت 708 تومان کشف قیمت شد که 415 سهم به هر کد معاملاتی ‏تخصیص داده شد.
عرضه شدن سهام یک شرکت برای اولین بار در بورس یا فرابورس را عرضه اولیه (IPO) می‌گویند. عرضه‌ این سهم‌ها در روزها و ساعت‌هایی از قبل مشخص شده انجام می‌شود که سرمایه‌گذاران می‌توانند برای خرید آن‌ها در ساعات مشخص‌شده اقدام به ثبت سفارش کنند.
عرضه اولیه سهام شرکت‌ها یکی از گزینه‌های جذاب برای سرمایه‌ گذاران، به ویژه افراد تازه‌‌وارد در بورس به شمار می‌رود. سهم‌هایی که در عرضه‌های اولیه به فروش می‌رسند، در بیشتر مواقع سودآور هستند و همین دلیل باعث شده که این عرضه‌ها طرفداران زیادی داشته باشند.