بررسی تحولات لجستیک در گزارش مرکز پژوهشهای اتاق ایران« اقتصاد سرآمد» منتشر کرد
ضرورت تمرکز تجهیز ناوگان و کاهش هزینه حملونقل با هوش مصنوعی
گروه ترانزیت - ساراترابی - فعالیت لجستیک ترکیبی از فعالیتهای حمل و نقل، انبارداری و اطلاعات است که اشتغال را جذب، تولید و مصرف را ارتقا میدهد. علاوه بر این، لجستیک مؤلفه اصلی هزینه سایر فعالیتها نیز به شمار میآید از آن جهت که بخش مهمی از هزینه نهادههای واسطه آنها را تشکیل میدهد. در همین راستا شناسایی اهمیت لجستیک و سهم آن در اقتصاد، همچنین بخشهای مرتبط با لجستیک، و مطالعه روند تغییرات آن، ضروری به نظر میرسد.ایران به لحاظ ژئوپلتیکی موقعیتی استثنایی در منطقه غرب آسیا دارد و به طور بالقوه یک کشور تجاری - لجستیکی است و مزیتهای لجستیک بالایی در منطقه استراتژیک خاورمیانه دارد و از این جهت اهمیت لجستیک و الزام به توسعه آن در ایران لازم است مورد مطالعه جدی قرار گیرد.
به گزارش اقتصادسرآمد، مرکز پژوهشهای اتاق ایران در گزارش اخیر خود از اهمیت و تحولات بخش لجستیک در اقتصاد ایران گفته است. این که ایران مزیتهای لجستیک بالایی در منطقه استراتژیک خاورمیانه دارد و بخش خصوصی میتواند در بازسازی و تجهیز ناوگان حمل و نقل با استفاده بیشتر از فناوریهای نو سرمایهگذاری کند.در بخشی از این گزارش آمده است: یکی از عناصر کلیدی در توسعه اقتصادی کشورهاست که پشتیبان فعالیتهای تجاری و تولیدی بوده و شامل شبکهای از فعالیتها و خدمات است که جابهجایی فیزیکی کالاها در داخل و خارج از مرزها را پشتیبانی میکند.
در سالهای اخیر تحقیقات نسبتاً قابل توجهی در مورد نقش لجستیک در اقتصاد ملی و توسعه لجستیک در ایران صورت گرفته است. اغلب مطالعات بعد مدیریتی و مهندسی داشته و مطالعات محدودی از نظر اقتصادی دیده میشود در همین راستا شناسایی اهمیت اقتصادی لجستیک، به منظور پر کردن شکاف مطالعاتی ضروری به نظر میرسد که هدف اصلی پژوهش حاضر است.
اهداف پژوهش مرکز پژوهشهای اتاق ایران در رابطه با بخش لجستیک عبارتند از: تعیین سهم هزینه، اهمیت بخش، اشتغال زایی، میزان وابستگی به واردات، مصرف انواع انرژی در طول دوره 1365 الی 1395، با رویکرد روش ایستای مقایسهای.
نتایج پژوهش نشان داد که سهم هزینهٔ لجستیک و ارزش افزوده آن از تولید ناخالص داخلی در ایران در طول دورهٔ مطالعه در حال افزایش است. سهم هزینهٔ لجستیک 8.5 درصد محاسبه شده، که در مقایسه با رقم انجمن لجستیک آمریکا 16.5 درصد بسیار پایین است. علت آن را میتوان به روش محاسبه هزینه حمل و نقل در جدول داده ستانده نسبت داد که بخش قابل توجهی از هزینه حمل و نقل به عنوان فعالیتهای جانبی در بخشهای غیرحمل و نقل ثبت شده و در هزینه حمل ونقل شناسایی نمیشود.
نتایج این گزارش نشان میدهد زیر بخشهای لجستیک سهم ارزش افزوده بالا داشته و حمل و نقل بیشترین سهم را دارد. این نتایج با آمارهای بینالمللی در سایر کشورها نظیر چین، تایوان، کره جنوبی و ایالات متحده آمریکا هماهنگ است. از طرف دیگر، بخش لجستیک با صنایع تولیدکننده فرآوردهای نفتی، شیمیایی و فلزات اساسی وابستگی نسبتاً بالایی دارند بطوری که لجستیک به انواع سوخت و فرآوردههای نفتی بشدت نیازمند است. از نظر مصرف انرژی جایگزینی واقعی بین حمل و نقل ریلی و جادهای مشاهده شده است. حمل و نقل جادهای خصوصی و راه آهن دولتی محسوب میشود و مشمول قیمت گذاری. لذا ترجیح سیاستگذار از نظر شدت مصرف انرژی باید راه آهن باشد.
در بین زیربخشهای لجستیک حمل و نقل راه آهن و آبی دارای پتانسیل توسعه بیشتر و اثر تولیدی بیشتر ناشی از سرمایه گذاری و توسعه صادرات هستند و این امر علامت دهی خوبی برای سرمایهگذاری بخش خصوصی (احداث واحدهای حمل و نقل بین المللی و ارائه خدمات حمل و نقل، بیمه و انبارداری خارجی)، است. نتیجه دیگری که در این مطالعه حاصل شده، این است که لجستیک به عنوان بخش کلیدی در ایران شناخته نشد. بدین معنی که باعث اثر قابل توجهی بر اقتصاد ندارد اما اثر اقتصاد بر لجستیک بسیار قوی ارزیابی شده است.
علاوه بر این نتایج نشان داد که میزان وابستگی به واردات لجستیک در سالهای اخیر کاهش یافته است هر چند که این بخش ماهیتاً به واردات وابستگی شدیدی دارد. مشاهده فوق نشان از فرسودگی وسایل حمل و نقل و پایین بودن کارایی آنهاست. این نتیجه با مشاهده کاهش بهرهوری نیروی کار در بخش حمل و نقل که به سطحی پایینتر از میانگین کل اقتصاد نزول کرده، سازگاری دارد. به همین جهت به بخش خصوصی توصیه میشود بازسازی و تجهیز ناوگان حمل و نقل با استفاده بیشتر از فناوریهای نو از اولویتهای فعالان این بخش باشد.
در گزارش مذکور به صورت خاص پیشنهادهایی برای بخش خصوصی مطرح شده است که از جمله این پیشنهادات میتوان استفاده بیشتر از هوشمصنوعی جهت کاهش هزینههای لجستیک، بازسازی و نوسازی ناوگان حمل و نقل بخش خصوصی جهت افزایش بهرهوری و آمادگی لازم برای مقابله با افزایش احتمالی قیمت انرژی باشند. افزایش قیمت انرژی تأثیر بسیار زیادی بر هزینه لجستیک خواهد داشت و افزایش بهرهوری از سرعت افزایش هزینهها میکاهد.
در همین راستا راه آهن که کمترین شدت انرژی را دارد در کنار سیاست اصلاح قیمت حاملهای انرژی بهترین جایگزین سایر وسایل حمل و نقل بار و مسافر است و ترجیح سیاستگذار در کنار اصلاح قیمتها باید بازسازی، تجهیز، ایجاد خطوط گستردهتر حتی در شهرهای کوچک ناوگان حمل و نقل راه آهن نیز باشد که از اصلاح قیمتها کمتر تأثیر میپذیرد. پیشنهاداتی نیز به بخش عمومی در جهت بهبود زیرساختهای مربوط به لجستیک از یک طرف و تهیه حسابهای اقماری مربوط به لجستیک جهت محاسبات دقیقتر هزینه لجستیک و اهمیت آن نیز ارائه شده است