printlogo


اقتصادسرآمد گزارش می دهد
آهنگ جمعیت پذیری شهرهای جدید ساحلی ایران

گروه سواحل – امید اسماعیلی - یکی از الگوهای جذاب زیست شهری زندگی در کنار دریاست. در کشورمان ایران نیز همین روال انتظار می رود با این وجود و با توجه به مزیت قابل‌توجه در نوار ساحلی جنوبی کشورمان در استان های ساحلی هرمزگان، بوشهر و خوزستان، برنامه‌ریزی‌های گسترده‌ای در کشور صورت گرفته است و همین موضوع امید تازه ای در دل ساحل نشینان جنوبی و مردم ایرانی سایر استان هایی که رویای زندگی کردن در کنار دریا را در سر می پرورانند ایجاد کرده است. در همین راستا در برنامه هفتم توسعه کشور، نمایندگان مجلس برای اسکان ۷ درصد جمعیت کشور (حدود ۶ میلیون نفر) در سواحل جنوب و جنوب شرقی کشور هدف‌گذاری کرده اند که در همین راستا قرار است اسکان در شهرک‌های جدید ساحلی از سال 1403 در سه شهرک تیس، مَکُران و خلیج‌فارس آغازشود. خبری مسرت بخش، امیدوار کننده و غرور آفرین برای ما در روزنامه دریایی اقتصادسرآمد.
بر اساس گزارش خبرنگار روزنامه دریایی اقتصادسرآمد، در همین راستا احداث شهرهای جدید در دستور کار وزارت راه و شهرسازی قرار گرفته و همزمان تلاش می‌شود با تدوین بسته‌های تشویقی برای سرمایه‌گذاری در این نواحی به‌خصوص سواحل مکران، بسترهای لازم برای تقویت زیست پذیری این مناطق انجام شود.
در اجرای برنامه کلان انتقال ۷ درصد جمعیت کشور به نوار ساحلی جنوب، برای احداث ۲۷ شهرک مسکونی جدید با بهره‌مندی از سرمایه‌گذاری داخلی برنامه‌ریزی شده که هم‌اکنون احداث ۸ شهرک مسکونی در سیستان و بلوچستان و ۵ شهرک مسکونی در هرمزگان در برنامه قرار گرفته است و در مورد ۱۳ شهرک باقیمانده نیز پهنه‌های مسکونی آنها به تصویب شورای‌عالی شهرسازی و معماری رسیده و بعد از ابلاغ، فعالیت‌های مدیریت زمین و توسعه در آنها آغاز خواهد شد.
بر اساس برنامه‌ریزی‌های فعلی، پیش‌بینی جمعیت‌پذیری در نوار ساحلی جنوب و در شهرها و شهرک‌های جدید معادل یک‌میلیون نفر تخمین زده شده که از این میان، جمعیت‌پذیری ۳ شهر جدید تیس، مکران و خلیج‌فارس از سال آینده آغاز می‌شود.
مدیرعامل شرکت عمران شهرهای جدید می‌گوید: فرآیند مطالعات احداث ۳ شهر جدید تیس، مکران و خلیج‌فارس در نوار ساحلی جنوب انجام شده و آغاز جمعیت‌پذیری این شهرها از سال آینده آغاز خواهد شد.
علیرضا جعفری می‌افزاید: با توجه به جهت‌گیری‌های آمایش سرزمین در کشور برای سوق دادن جمعیت به سواحل جنوبی کشور و همچنین تأکید رهبر معظم انقلاب برای بهره‌مندی از سواحل مکران، جانمایی و ایجاد شهرک‌های مسکونی و شهرهای جدید در برنامه قرار گرفته و هم‌اکنون بر پایه مطالعات، ۲ شهر جدید تیس و مکران در گستره غربی جاسک و شهر جدید خلیج‌فارس حدفاصل میناب و بندرعباس به‌عنوان شهرهای جدید جانمایی شده است.
به‌گفته او، عملیات احداث شهر جدید تیس از اواخر دهه ۹۰ با ظرفیت جمعیتی ۱۵۰ هزار نفر با کارکرد گردشگری آغاز شده و قرار است ۱۶۰۰ هکتار از مساحت این شهر به کاربری گردشگری اختصاص یابد.
در این راستا، احداث ۱۵۰۰ واحد نهضت ملی مسکن با میانگین پیشرفت فیزیکی ۵۰ درصد به همراه خدمات روبنایی و زیربنایی در این شهر در حال انجام است.

۲۰۰ هزار نفر جمعیت 
در شهر جدید مَکُران
بر اساس گفته‌های مدیرعامل شرکت عمران شهرهای جدید، با توجه به برنامه‌های توسعه‌ای دولت در منطقه هاب انرژی مکران و استقرار بندر اقیانوسی در این منطقه، برنامه استقرار فعالیت‌های پتروشیمی و صنعتی در کوه مبارک، مطالعات امکان‌سنجی شهر جدید مکران با ظرفیت ۲۰۰ هزار نفر جمعیت حدفاصل شهر جاسک و کوه مبارک در محدوده ۲ هزار و ۴۰۰ هکتار انجام شده است.
او با اشاره به اینکه محدوده توسعه مکران از گوادر در مرز ایران و پاکستان تا میناب هرمزگان برنامه‌ریزی شده است، می‌افزاید: مکان‌یابی احداث شهر جدید خلیج‌فارس نیز بین میناب تا بندرعباس به‌عنوان شهر مکمل بندرعباس با رویکرد اقتصادی و سکونت توأمان در حال انجام است که طرح آن با الگوهای نوین معماری در شورای برنامه‌ریزی هرمزگان به تصویب رسیده است.

ساکنان مَکُران ایرانی‌تر از سایر مناطق کشور هستند 
 سیاوش ره‌پیک، معاون ارتباطات و امور بین‌الملل شورای توسعه سواحل مَکُران بر بهره‌ گیری از ظرفیت‌های بومی برای توسعه سواحل مکران تاکید کرد و گفت: مردم مکران جدای از فرهنگ قدیمی که دارند، ایرانی‌تر از سایر مردم کشور هستند. 
وی در این باره با بیان این که باید شرایط بروز و ظهور توانایی مردمی بومی این جا فراهم شود، گفت: اما اینکه فکر کنیم توانایی ندارند، نگاه غلطی است. ما در طول این سال ها، به خاطر اتفاقت مقطعی در این مناطق افتاده، غالب مردم در مرکز فکر می کنند این مردم تروریستند، اما این طور نیست. این مردم بسیار مهربان و مهمان‌نواز هستند. علت هم فقر ‌و محرومیت است. 
معاون ارتباطات و امور بین‌الملل شورای توسعه سواحل مَکُران  اضافه کرد: مردم این مناطق جدای از فرهنگ قدیمی که دارند و حتی ایرانی‌تر از مردم دیگر هستند، نقد داریم که چرا تلاش نمی‌کنند روی پای خود بایستند. امرایی در عمان و آفریقا هستند که بلوچ اند. اما وضعیت بهداشت و درمان این جا اصلا خوب نیست. 
وی تأکید کرد: باید در مردم این منطقه باور ایجاد کنیم که دست روی پای خود بگذارند و بلند شوند. فکر کنند دولتی وجود ندارد. مردم ثروتمند کم ندارد. اگر این مردم بخواهند توسعه‌پذیر بشوند، باید تلنگر بخورند و تشویق شوند. البته این نافی وظایف دولت نیست. ما اصرار داریم بوم منطقه آسیب نبیند که این دو طرفه است و مردم هم باید آن را بپذیرند. ره‌پیک تصریح کرد: از سال ۸۶ که رهبری فرمودند، موضوع توسعه مَکُران در منطقه پیچیده است. اما یک بی‌اعتمادی در این مردم وجود دارد که باید اصلاح شود. در این مناطق خیلی کار شده اما انقدر بزرگ است و خلا وجود دارد که اصلا دیده نمی‌شود. از سال ۷۴ این منطقه آزاد ایجاد شده اما آثار آن دیده نمی‌شود.