printlogo


توضیحات سازمان شیلات به تحلیل «رویای ماهی خوری» « اقتصادسرآمد»:
ادعای گرانی گوشت ماهی واقعی نیست

گروه شیلات- سازمان شیلات ایران با ارسال جوابیه ای به روزنامه دریایی اقتصادسرآمد که به امضای مهدی علامیر مدیرکل دفتر ریاست، روابط‌عمومی و امور بین الملل سازمان شیلات رسیده است آورده است:
مدير مسئول محترم روزنامه اقتصادسرآمد 
با سلام و احترام؛ بازگشت به مطلب منتشره به شماره 1776 در تاریخ 01/08/1402 در آن روزنامه وزین باعنوان «رویای ماهی خوری به سبک شیلات» توضیحات این سازمان به منظور روشنگری وتنویر افکار عمومی ارسال می‌شود. خواهشمند است مقرر فرمایید مطابق قانون مطبوعات ورسانه‌ها اقدام مقتضی صورت پذیرد. این که آمار دادن چاره کار نیست سخن درستی است و آمارهای اعلامی ریاست سازمان شیلات ایران هم تنها بیان واقعیت‌های بخش تولید است و اتفاقاً فاصله ما با آمارهای دنیا را نیز خود ایشان اعلام کرده و بر افق پیش روی توسعه صنعت شیلات و ضرورت تولید و مصرف بیشتر تاکید نموده‌اند، نه آن که آمار را به عنوان چاره کار بدانند. اما سؤال این جاست که در این مقاله چرا باید آمارهای غلط به اذهان مخاطب القا و وضعیتی غیرواقعی ترسیم شود؟ و به اشتباه به خورد مخاطب داده شود که ماهی در مقایسه با سایر منابع پروتئین حیوانی گران است؟ این یک مغالطه‌ای بیش نیست! به گزارش رسمی مرکز آمار ایران نرخ تورم سالانه کالاها و خدمات مصرفی خانوارهای کل کشور براساس سال پایه ١٤٠٠ در اسفند ماه سال ١٤٠١ به عدد 8/45 درصد رسیده است. همین گزارش نشان می‌دهد در مهر ماه 1402 از 53 قلم خوراکی منتخب در نقاط شهری، تعداد 18 قلم، درصدر تغییر سالانه بالاتر از نرخ تورم نقطه ای شهری کشور (39.3 درصد) داشته اند. که در این بین گوشت گوسفند (150.7 درصد)، گوشت گاو یا گوساله (132 درصد)، کنسرو ماهی تون (109.9) درصد، ماهی قزل آلا (86.1 درصد) بیشترین درصد تغییر متوسط قیمت را نشان می دهند. پس ماهی (قزل آلا) نسبت به سایر منابع پروتئینی بیشترین رشد قیمت را نداشته است. تنها کافی است قیمت یک کیلو گوشت قرمز که برای تولید آن انواع یارانه‌ها و حمایت‌های دولتی پرداخته می‌شود را با قیمت یک کیلو ماهی قزل‌آلا که از هیچ یارانه حمایتی برخوردار نیست مقایسه کنیم تا مشخص شود ادعای گرانی گوشت ماهی دقیق و واقعی نیست. از سوی دیگر، مهم‌ترین مزیت ماهی علاوه بر مزایای تغذیه‌ای این پروتئین ارزشمند دامنه وسیع قیمتی آن (انواع مختلف) است. در حال حاضر بیش از 71 نوع ماهی از آب‌های شمال و جنوب کشور صید و حدود 7 گونه ماهی و میگو در کشور پرورش می‌یابند . مطابق آمارهای موجود در سال 1401 به طور متوسط قیمت 74درصد از تولیدات آبزی پروری کشور و 88 درصد آبزیان صید شده کشور پایین‌تر از 150 هزار تومان بوده است. به طور مثال ماهی گواف از انواع صید و ماهیان ریز از جمله کیلکا و ساردین قیمتی زیر 50 هزار تومان دارند. درضمن مقایسه فیله ماهی قزل‌آلا (بدون پوست و سر و استخوان) با یک کیلو گوشت گوساله یا مرغ (پاک نشده) صحیح نمی‌باشد. قیمت یک کیلو فیله ماهی قزل‌آلا در روز 8 آبان 1402 در سایت ترب حدود 300 هزار تومان، قیمت یک کیلو فیله گوشت گوساله حدود 985 هزار تومان و قیمت یک کیلو فیله مرغ حدود 235 هزار تومان بوده است. قیمت هر کیلو گوشت خالص ماهی قزل‌آلا یک سوم قیمت گوشت خالص گوساله است. بنابراین حتی بدون احتساب خواص برتر گوشت سفید و میزان بالای جذب آن و همچنین برخورداری از ترکیبات مواد معدنی و ریز مغذی‌هایی که ماهی را به عنوان غذای سلامتی معرفی می‌کند قیمت هر کیلو گوشت خالص ماهی نصف قیمت گوشت خالص گوسفندی است. طبق اعلام سازمان میادین قیمت هر کیلو گوشت ران و سردست تنظیم بازاری 390 هزار تومان است در حالی که قیمت آن در سایر فروشگاه ها حدود 490 هزار تومان است. در همین حال قیمت هر کیلو ماهی قزل‌آلای تازه کامل از هر کیلو 165 هزارتومان بالاتر نیست. برای مقایسه بهتر قیمت گوشت خالص را در نظر می‌گیریم. قیمت گوشت خورشتی گوسفندی (100درصد قابل مصرف) برندهای معتبر بازار حدود 600 هزارتومان است و قیمت فیله خالص ماهی قزل‌آلای تازه (گوشت خالص بدون استخوان و تیغ) کم‌تر از 300 هزار تومان تمام می‌شود. همانطور که به درستی در انتهای پیام این مقاله بیان شده ضعف تاریخی در آشنایی مردم با فرهنگ مصرف آبزیان و عدم اطلاع از روش‌های متنوع پخت این محصول ارزشمند موجب شده مردم نتوانند همان میزان که از گوشت غذاهای متنوع تهیه می‌کنند، از ماهی هم استفاده کنند ولی ادعای گرانی ماهی و حتی میگو در مقایسه با گوشت قرمز ناشی از کم توجهی به جزئیات آماری است. با این حال سازمان شیلات ایران به عنوان دستگاه متولی تولید آبزیان و حفاظت از منابع آبزی موجود با اتخاذ سیاست‌های توسعه صید از آب‌های دور و بین‌المللی، توسعه پرورش آبزیان در آب‌های نامتعارف، افزایش ضریب مکانیزاسیون در مزارع پرورشی، معرفی گونه‌های جدید و سریع الرشد به سیستم آبزی پروری کشور به دنبال افزایش تولید آبزیان و محصولات شیلاتی و افزایش سهم این پروتئین ارزشمند از پروتئین حیوانی مصرفی کشور بوده و معتقد است ترویج مصرف آبزیان پرورشی ارزان‌تر مانند کپور ماهیان – تولید آبزیان با رشد سریع مانند تیلاپیا و افزایش دسترسی مردم به آبزیان صید شده ارزان‌تر مانند ساردین، گواف، طلال، کوتر، هوور، شعری و ... ، سرمایه‌گذاری و حمایت دولت برای برند‌سازی و ترویج و توسعه تولید محصولات خمیری از گونه‌های ریز مانند ساردین و کیلکا، وتغییر ذائقه و تغییر طبخ ماهی از تنها سرخ شده و کبابی به پخت انواع خورشت، پلو مخلوط و کتلت کوکو و ... در نهایت قرار گیری آبزیان در لیست حمایت‌های دولت از سایر منابع پروتئینی می‌تواند نقش بسزایی در کاهش قیمت آبزیان و محصولات شیلاتی داشته باشد. 
در بخش پایانی این جوابیه به روزنامه دریایی اقتصادسرآمد آمده است: در هر حال فارغ از روح کلی و نحوه نگارش مقاله اقتصاد سلامت محور مواردی که اشاره شده غیرقابل توجیه است اما بخش‌هایی از این نوشتار واقعیت‌هایی است که در جامعه وجود دارد فشار تورم و گرانی که در اکثر کالاها نمایان است شامل انواع پروتئین حیوانی هم شده است و آبزیان نیز از تیررس آثار تورم عمومی اجناس و کالاها در امان نیست. سازمان شیلات و جامعه صیادی و آبزی پروری و صنایع شیلاتی هم نهایت تلاش خود در افزایش تولید و کاهش قیمت تمام شده و بهبود عرضه آبزیان به کار خواهند برد تا سهم ماهی در سبد غذایی مردم بالاتر برود.