دلیل رشد قیمت این روزهای دلار و طلا چیست
یک تیر و دو نشان بانک مرکزی با معامله شمش طلا در مرکز مبادله
گروه بازارسرمایه - دلار در مرکز مبادله ارز و طلا در بخش اسکناس، ۴۲ هزار و ۹۲۶ تومان و در بخش حواله ۳۹ هزار و ۵۲۷ تومان کشف قیمت شد.
به گزارش اقتصادسرآمد، دلار در صرافیها در زمان تنظیم گزارش ، به نرخ ۴۲ هزار و ۴۹۶ تومان خریداری و با نرخ ۴۳ هزار و ۱۳۱ تومان فروخته شد.
همچنین یورو در صرافیها با نرخ توافقی به قیمت ۴۶ هزار و ۹۳۸ تومان معامله شد، اسکناس درهم امارات ۱۱ هزار و ۶۸۸ تومان ارزشگذاری شد.
بررسی میدانی بازار ارز نشان میدهد، دلار آزاد توسط دلالان مقابل صرافیها ۵۱ هزار و ۷۵۰ تومان معامله شد؛ معاملات دلار در بازار غیررسمی طی یک هفته گذشته نوسانی بوده است، در جریان معاملات امروز نرخ دلار در بازار با افزایش روبهرو شد.
آخرین قیمت انواع سکه و طلا
در میدان فردوسی سکه طرح قدیم با افت ۷۰۰ هزار تومانی به نرخ ۲۹ میلیون و ۱۹۵ هزار تومان داد و ستد شد، همچنین سکه تمام بهار آزادی طرح جدید نیز با کاهش ۷۹۸ هزار تومانی به قیمت ۳۱ میلیون و ۶۴۷ هزار تومان معامله شد.
نیم سکه در بازار با کاهش ۵۰۰ هزار تومانی به نرخ ۱۷ میلیون و ۴۹۰ هزار تومان داد و ستد شد، ربع سکه به قیمت ۱۱ میلیون و ۳۹۵ هزار تومان عرضه شد؛ همچنین هر سکه یک گرمی به نرخ ۶ میلیون و ۱۵۰ هزار تومان معامله شد.
هر گرم طلای ۱۸ عیار امروز ۲ میلیون و ۶۰۸ هزار تومان در هر گرم قیمتگذاری شد، همچنین امروز هر مثقال طلای ۱۸ عیار، ۱۱ میلیون و ۳۰۰ هزار تومان نرخگذاری شد؛ نرخ طلای آب شده نیز هر مثقال ۱۱ میلیون و ۲۵۰ هزار تومان بوده است.
در حال حاضر هر اونس طلا (معادل ۳۱.۱۳۲گرم)، با افزایش ۳ صدم درصدی، ۲۰۳۶ دلار است.
رشد قیمت طلا و سکه دلیل اقتصادی ندارد
به عقیده یک تحلیلگر اقتصادی، هیجانات در معاملات این هفته ارز و سکه به شدت بالا است، اما افزایش قیمتها دلیل و توجیه اقتصادی ندارد.
محمد کشتیآرای، تحلیلگر بازار ارز و طلا، در گفتوگو با فارس، درباره دلایل رشد قیمت طلا گفت: در ماههای گذشته واردات خوبی در زمینه شمش طلا صورت گرفته بود، اما به دلیل حجم بالای قاچاق، بانک مرکزی تصمیم به ساماندهی این واردات گرفت، این موضوع موجب ایجاد نگرانی در واردکنندگان شد و عرضه شمش طلا در بازار کاهش یافت.
وی افزود: البته با نزدیک شدن به روزهای پایانی سال و نزدیک شدن به ماههای رجب و شعبان هم، تقاضا در بازار افزایش یافته است.
کشتیآرای ادامه داد: افزایش قیمت دلار نیز دلیل رشد قیمت طلا و سکه بوده است، البته حباب قیمت سکه امروز نسبت به دیروز با افزایش یک میلیون تومانی مواجه شد.
وی تصریح کرد: رشد قیمتها در بازار ارز و سکه توجیه خاص اقتصادی ندارد و قیمتها بی دلیل در حال رشد است.
این تحلیلگر اقتصادی تاکید کرد: به زودی بازار به آرامش میرسد و مردم باید از رفتار هیجانی در بازاری که عده ای در حال قیمتسازی در بازار هستند، خودداری کنند.
یک تیر و دو نشان بانک مرکزی با معامله شمش طلا در مرکز مبادله
کارشناسان اقتصادی می گویند بانک مرکزی می تواند معاملات شمش طلا را در کشور مانند بازار ارز ساماندهی کند، اما عده ای که با شفافیت مخالفند، طرح جدید بانک مرکزی را ناموفق ارزیابی می کنند.
«طلا بهترین کالا برای سرمایه گذاری افراد با درآمد پایین و متوسط برای روز مبادا است». این موضوع یکی از باورهای مردم است که با خرید طلا هم می توانند از آن به عنوان یک کالای زینتی استفاده کنند و هم میتوانند یک سرمایهگذاری را برای روز مبادا انجام دهند.
طبق آمار گمرک، ایران در 9 ماه ابتدایی سال جاری ۱۹ تن شمش طلا وارد کرده که ۲.۵۴ درصد از ارزش کل واردات کشور و رتبه چهارم اقلام عمده کالاهای وارداتی کشور را به خود اختصاص داده است.
کارشناس اقتصاد ایران محمد صادقی می گوید: «بخش عمده ای از این طلای وارداتی به بازار نمی رسد». یعنی طلا به صورت رسمی توسط واردکنندگان و صادرکنندگان برای رفع تعهد ارزی وارد کشور می شود و همان طلای وارداتی به خارج از کشور قاچاق می شود.
حالا بانک مرکزی بعد از ساماندهی بازار ارز، به دنبال حل مشکل طلا برای ساخت مصنوعات است. طی روزهای گذشته این بانک در ابلاغیه اعلام کرده است، صادرکنندگان می توانند به جای رفع تعهد ارزی، شمش طلا وارد کرده و در مرکز مبادله ارز و طلای ایران به فروش برسانند.
کارشناسان اقتصادی معتقدند این ابلاغیه می تواند یک بستر کاملا شفاف برای واردات و معاملات شمش طلا ایجاد کند تا هم مشکل کمبود شمش طلا برای مصنوعات در کشور حل شود و هم مشکل واردات طلای ساخته شده کاهش پیدا کند.
در گذشته میزان واردات طلا مشخص بوده است، اما اینکه چقدر از این واردات به شرکت های سازنده طلا می رسید، مشخص نبود. با این روش علاوه براینکه میزان واردات طلا کاملا حقیقی و شفاف می شود، ذینفعان واقعی یعنی متقاضیان شمش (سازندگان مصنوعات طلا) و صادرکنندگانی که از این طریق میخواهند رفع تعهد ارزی کنند می توانند اقدام به واردات کنند.
در این بستر، برخی موضوعات مطرح شده در خصوص دو یا چند نرخی شدن طلا نیز قطعا رخ نخواهد داد. در مرکز مبادله قیمت شمش طلا براساس عرضه و تقاضا و کاملا شفاف و با نرخ پایه نزدیک بهبازار کشف خواهد شد و موضوعات مطرح شده در خصوص اینکه شمش طلا با کدام نرخ ارز قیمت گذاری می شود، اصلا موضوعیت پیدا نمی کند.
مساله مطرح شده در خصوص موازیکاری این با بورس کالا و اوراق مبتنی بر گواهی سپرده شمش طلا نیز، درست نبوده و معاملات در بورس کالا مربوط به شمش های موجود در خزانه است و معاملات مرکز مبادله به شمش های وارداتی مرتبط است.
علی عابدی، کارشناس اقتصاد ایران در گفت وگو با فارس درباره واردات شمش طلا به جای رفع تعهد ارزی می گوید: «این شیوه نمی تواند مشکل فعلی کشور در زمینه شمش طلا را رفع کند و دولت باید فکر دیگری برای این موضوع بیاندیشد».
در همین زمینه محمد صادقی، معتقد است که در شرایط فعلی که ارز در مرکز مبادله با مازاد عرضه مواجه است، صادرکنندگان می توانند به جای دلار و یورو، شمش طلا وارد کنند و با قیمت های نزدیک به بازار به فروش برسانند. مخالفین این اقدام بانک مرکزی افرادی هستند که با شفافیت مخالف هستند.
کارشناسان اقتصادی می گویند هر بستری که منجر به معاملات شفاف در هر زمینه ای شود، می تواند کمک قابل توجهی به اقتصاد کشور کند. معاملات شمش طلا در مرکز مبادله نیز در همین راستا بوده و می تواند بخش عمده ای از نیاز کشور در این زمینه را تامین کند.