printlogo


مصرف نمک دریا؛ از ناهنجاری‌های مادرزادی تا سرطان‌زایی معده «روزنامه دریایی سرآمد» بررسی می کند
نمک‌های دریایی علیه سلامت افراد جامعه

گروه دریایی - رقیه نوری - محتوایی که به طور گسترده در زمینه این نوع نمک در فضای مجازی یا توسط برخی از افراد به نام طب سنتی تبلیغ می‌شود، خلاف سیاست‌های وزارت بهداشت است و سلامت مردم را به خطر می‌اندازد.
به گزارش اقتصادسرآمد، احمد اسماعیل زاده، مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با هشدار به اینکه مصرف نمک دریا منجر به ناهنجاری‌های مادرزادی می‌شود، گفت:  مصرف نمک دریا موجب برگشت مشکل گواتر، تولد نوزادان با ناهنجاری‌های مادرزادی و بسیاری از پیامدهای زیان‌بار بهداشتی می‌شود و دارای انواع ناخالصی‌ها از جمله فلزات سنگین مانند جیوه، آرسنیک و کادمیوم است که خطر سرطان‌زایی آنها به اثبات رسیده است.
وی اظهار داشت: نمک دریا علاوه بر داشتن ناخالصی‌ها، دارای میزان کم ید یا حتی فاقد ید است و اینکه گفته می‌شود می‌تواند املاح دیگر مانند منیزیم و کلسیم را تامین کند، درست نیست زیرا بدن برای تامین املاح موردنیاز به منابع غنی‌تر نیاز دارد و این املاح را می‌توان از سایر منابع غذایی دریافت کرد.
اسماعیل زاده ادامه داد: در صورتی نمک دریا می‌تواند مصرف خوراکی داشته باشد که در قالب استانداردهای موجود، حاوی ید کافی، مجوز تولید و پروانه ساخت از وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی باشد.
نمک دریا علاوه بر داشتن ناخالصی‌ها، دارای میزان کم ید یا حتی فاقد ید است و اینکه گفته می‌شود می‌تواند املاح دیگر مانند منیزیم و کلسیم را تامین کند، درست نیست.
به گفته وی، اکنون نمک‌هایی به عنوان نمک دریای تصفیه شده ید دار در بازار موجود است و افرادی که تمایل به مصرف این نوع نمک دارند، باید نمکی را انتخاب کنند که حتما کلمات تصفیه شده و یددار و پروانه ساخت و علامت استاندارد بر روی بسته بندی آنها درج شده باشد.

تأثیر بالقوه مصرف زیاد نمک
 در سرطان‌زایی معده
مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت با بیان اینکه مصرف نمک زیاد منجر به سرطان معده، پوکی استخوان و پرفشاری خون می‌شود، افزود: مطالعات نشان می‌دهند که میانگین مصرف نمک در هر جمعیت با مرگ و میر در اثر سرطان معده ارتباط نزدیکی دارد. تأثیر بالقوه مصرف زیاد نمک در سرطان‌زایی معده این است که مصرف نمک زیاد در رژیم غذایی به تغییر ویسکوزیته مخاطی که از معده محافظت می‌کند، منجر می‌شود و می‌تواند زمینه‌ساز آسیب اپیتلیومی باشد که در نهایت منجر به زخم معده و سرطان معده شود.

در مصرف نمک زیاده‌روی نکنید
اسماعیل زاده ادامه داد: از آنجایی که مصرف نمک با عفونت هلیکوباکتر پیلوری (H پیلوری) مرتبط است، ممکن است این دو عامل برای ترویج سرطان معده همکاری و فرد را مستعد ابتلا به سرطان معده کنند؛ بنابراین در مصرف نمک زیاده‌روی نکنید.

مصرف نمک بیش از نیاز روزانه زمینه‌ساز پوکی استخوان
مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت، تاکید کرد: مصرف نمک بیش از نیاز روزانه که ۳ تا ۵ گرم از کل مواد غذایی روزانه است، می‌تواند زمینه‌ساز پوکی استخوان باشد، به این صورت که مصرف نمک باعث افزایش دفع کلسیم از طریق ادرار می‌شود و می‌تواند فرد را مستعد پوکی استخوان کند.
مصرف نمک زیاد باعث افزایش فشارخون می‌شود و می‌تواند در دراز مدت منجر به سکته قلبی و مغزی در فرد شود
وی گفت: از طرف دیگر مصرف نمک زیاد باعث افزایش فشارخون می‌شود و می‌تواند در دراز مدت منجر به سکته قلبی و مغزی در فرد شود؛ پس به یاد داشته باشید که در مصرف نمک تعادل را رعایت کنید تا یک عمر با سلامت زندگی کنید.
اسماعیل زاده مصرف زیاد نمک را زمینه‌ساز سرطان معده، فشارخون و پوکی استخوان عنوان و بر رعایت تعادل در مصرف نمک روزانه (۳ تا ۵ گرم در روز)، تاکید کرد.
پویش ملی اطلاع رسانی تغذیه سالم با هدف آگاهی بخشی آحاد جامعه در زمینه مصرف نمک تصفیه شده یُددار و افزایش مصرف لبنیات با شعار «انتخاب همه، نمک کم اما تصفیه شده یُد دار» برای هفته اول و شعار«از کودکی تا پیری، لبنیات دوست سلامتی» برای هفته دوم، از تاریخ یک تا ۱۵ بهمن با همکاری وزارت بهداشت، رسانه‌ها، روابط عمومی‌ها و نهادهای بین بخشی مانند صدا و سیما، آموزش و پرورش، شهرداری، ارتش، سپاه، نیروی انتظامی و سایر دستگاه‌ها، برگزار می‌شود.

خطر مصرف نمک‌های دریایی برای سلامت افراد جامعه 
مصرف نمک‌های دریایی تصفیه نشده موجب آسیب به سلامت افراد می‌شود.
داوود رحمانی، معاون اجرایی معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی استان زنجان در این باره با اشاره به آغاز پویش ملی اطلاع‌رسانی تغذیه سالم در این استان همزمان با سراسر کشور، به ایرنا افزود: تبلیغات پر زرق و برق مصرف نمک های دریایی تصفیه نشده موجب افزایش مصرف آن در بین عموم افراد جامعه شده است.
وی با تاکید بر اینکه مصرف نمک های دریایی تصفیه نشده خطراتی را به دنبال دارد، اظهار داشت: بر خلاف تصور، این نوع نمک دارای املاح اضافی است و می تواند آسیب زا باشد.
این مسوول ادامه داد: افزایش مصرف لبنیات، استفاده از نمک یددار و کنترل مصرف نمک برای حفظ سلامت شهروندان ضروری است و از همین رو رویکرد پویش ملی اطلاع رسانی تغذیه سالم در کشور با محوریت مصرف نمک یددار و لبنیات آغاز شده است.
رحمانی افزود: با توجه به رواج برخی عادات غذایی ناصحیح در جامعه‌ از جمله گرایش به مصرف غذاهای پرنمک و چرب که اثرات زیان‌آوری بر سلامت افراد دارد، لزوم اصلاح ذائقه به ویژه از دوران کودکی مورد تاکید است.
این مسوول با بیان اینکه هفته اول پویش از اول تا هفتم بهمن‌ ماه جاری به اطلاع‌رسانی در خصوص نوع و مقدار نمک مصرفی در تغذیه روزانه اختصاص دارد، ادامه داد: «نمک کم بخورید، اما نمک مصرفی حتما تصفیه شده یددار باشد»، «نمک دریا و نمک‌های تصفیه نشده موجب سرطان می شود» و «نمک زیاد، سرطان معده، پوکی استخوان و پرفشاری خون را به شما هدیه می‌دهد» از جمله عناوین این پویش است.
وی با بیان اینکه هفته دوم این پویش نیز به مصرف لبنیات اختصاص یافته است و از هشتم تا پانزدهم اجرا خواهد شد، گفت: «لبنیات کم چرب خطر ابتلا به پوکی استخوان را کاهش می دهد»، «شیر یک میان وعده بسیار مغذی برای افزایش یادگیری و رشد بهتر دانش‌آموزان است» و «مصرف لبنیات خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ را کاهش می دهد» از جمله عناوین آن است.
معاون اجرایی معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی زنجان خاطرنشان کرد: تغذیه صحیح نقش بسزایی در کاهش بیماری غیرواگیر دارد ولی شهروندان کمتر به آن توجه دارند.