printlogo


ارائه راهکاراستفاده مجدد از پساب در صنعت؛ اقتصادسرآمدگزارش می دهد
آمادگی ۲ استان برای عرضه پساب در بورس انرژی

گروه بازارسرمایه - فرزانه قنبردزفولی - بازیابی و استفاده مجدد از فاضلاب‌ در صنعت یکی از مهمترین تمهیداتی است که در استان فارس با انتقال پساب تصفیه‌خانه‌ها تا صنایع و با هدف جلوگیری از مصرف بی‌رویه آب در این بخش دنبال می‌شود و اخیراً هم ۱۷۲هزار و ۲۸۰ مترمکعب در شبانه‌روز پساب به صنایع فولاد آلیاژی پاسارگاد واگذار شده است. صنایع همواره حجم قابل توجهی از مصرف آب را به خود اختصاص می‌دهند و این موضوع اهمیت اتخاد تدابیر لازم برای مصرف بهینه آب در صنعت را بیش از پیش نمایان ساخته است. حالا اما مدیر کل دفتر برنامه‌ریزی و بودجه شرکت آب و فاضلاب کشور در همین رابطه از آمادگی ۲ استان برای عرضه پساب در بورس انرژی خبر داده و اعلام کرده است: طبق پیگیری‌های صورت گرفته، اطلاعیه‌ عرضه پساب برخی استان‌ها تهیه شده و این اقدام در مرحله‌ای قرار دارد که پساب هر یک از استان‌ها می‌تواند وارد بورس شود.
به گزارش اقتصادسرآمد، مسعود باقرزاده کریمی درباره آخرین اقدامات انجام شده برای ورود پساب‌ها به بورس اعلام کرد: اکنون هماهنگی‌های اولیه با بورس انرژی برای ورود پساب‌ها به این بازار صورت گرفته است.
وی اظهار داشت: طبق آخرین مذاکرات صورت گرفته، پروتکل‌های مربوطه تنظیم و موافقت اولیه با مجموعه بورس انرژی انجام شده است.
باقرزاده کریمی خاطرنشان کرد: طبق پیگیری‌های صورت گرفته، اطلاعیه‌ عرضه پساب برخی استان‌ها تهیه شده و این اقدام در مرحله‌ای قرار دارد که پساب هر یک از استان‌ها می‌تواند وارد بورس شود.
مدیر کل دفتر برنامه ریزی و بودجه شرکت آب و فاضلاب کشور اعلام کرد: اکنون ۲ استان آماده عرضه پساب در بورس هستند و به نظر می‌رسد بزودی اقدامات مربوط به ورود آن‌ها در بورس به مرحله اجرا برسد.
وی با بیان اینکه عرضه پساب در بورس اقدامی مهمی است که می‌تواند مزایای قابل توجهی به همراه داشته باشد، افزود: با بازچرخاندن آب، ظرفیت جدیدی از منابع آبی به ویژه منابع آب پایدار برای صنایع ایجاد خواهد شد.
باقرزاده کریمی اظهار داشت: اکنون صنعت، بخش زیادی از منابع آبی خود را از منابع آبی متعارف مانند آب‌های سطحی پشت سد یا آب‌های زیرزمینی و چاه‌ها تامین می‌کند که از این آب‌ها می‌توان برای شرب استفاده کرد.
مدیر کل دفتر برنامه‌ریزی و بودجه شرکت آب و فاضلاب کشور افزود: برخی از صنایع مانند صنایع غذایی، دارویی و کشاورزی از امکان استفاده آب پساب برخوردار نیستند.
وی اظهار داشت: با توجه به این که پساب‌ها تضمین کننده آب پایدار برای صنایع هستند، امکان استفاده صنایع از پساب به عنوان فرصتی بسیار مناسب تلقی می‌شود که در اختیار صنایع قرار می‌گیرد.
باقرزاده کریمی با تاکید بر این که این اقدام نه تنها برای صنایع مفید است بلکه برای حمایت از منابع آبی با ارزش خواهند بود، گفت: با توجه به محدودیت منابع آبی و تغییر اقیلم موجود، صنایع می‌توانند از این آب‌ها نهایت استفاده را داشته باشند.

چَرخشِ چَرخِ صنایع فارس
 با بازچرخانی پساب
 یکی از تمهیداتی که برای جلوگیری از مصرف بی‌رویه آب در صنعت اندیشیده شده استفاده مجدد از فاضلاب‌ها در این بخش است. در حقیقت استفاده مجدد از فاضلاب‌ها در صنعت با ۲هدف کلی امکان باز چرخش آنها در واحدهای صنعتی و جلوگیری از آلودگی محیط زیست برنامه‌ریزی می‌شود و هدف اساسی پروژه‌های استفاده مجدد از پساب در صنایع، صرفه‌جویی در مصرف آب و در نتیجه کاهش فشار بر منابع آب منطقه است.
در حال حاضر صنایع شیمیایی، نفت، پتروشیمی، کاغذسازی، نساجی و فولاد در زمره صنایعی هستند که امکان برگشت پساب‌های تصفیه شده جهت مصارف مختلف در آنها وجود دارد.
در برخی کشورها درصد بالایی از فاضلاب تولیدی، تصفیه و بازچرخانی می‌شود، در حالی که در کشور ما تصفیه و بازچرخانی پساب، کمتر مورد توجه قرار گرفته است.

برنامه دولت سیزدهم؛ بهره‌گیری از یک میلیارد مترمکعب پساب در صنعت
با روی کار آمدن دولت سیزدهم یکی از مهمترین اهداف متولیان امر در این حوزه، بهره‌گیری از امکانات موجود به منظور مدیریت منابع آب کشور و بهره‌وری از آب پساب در بخش‌های مختلف بود.
ششم شهریورماه سال جاری سخنگوی صنعت آب و فاضلاب کشور اعلام کرد: یک میلیارد متر مکعب ظرفیت پساب تا پایان دولت سیزدهم در اختیار بخش صنعت قرار می‌گیرد.
به گفته هاشم امینی، اکنون یک میلیارد و ۶۰۰میلیون متر مکعب پساب در اختیار است که تاکنون برای ۳۰۷میلیون متر مکعب آن سرمایه‌گذاری صورت گرفته و مذاکرات برای ۱۹۱میلیون متر مکعب هم درحال انجام است.
وی همچنین گفت: برای ۳۴۸ میلیون متر مکعب نیز در حال عقد قرارداد با صنایع هستیم تا نیاز صنایع به آب از طریق پساب تأمین شود.
سخنگوی صنعت آب نیز معتقد است اجرای این طرح دست صنایع را از آب ارزشمند و گران کوتاه کرده و از طرف دیگر آب مطمئن دیگری در اختیار آنها قرار می‌دهد.

وضعیت تأمین آب صنایع فارس
صنایع استان فارس هم در حالی با مشکل هدررفت آب روبه رو هستند که کمبود آب هم یکی از مهمترین چالش‌های پیش روی آنها محسوب می‌شود.
 استاندار فارس همواره به نیاز فضای سبز شهری و صنایع استان به آب تأکید کرده و معتقد است با اجرای شبکه فاضلاب شهری و استفاده از پساب تصفیه شده آن، می‌توان نیاز به آب در این دو بخش را تأمین کرد.
محمدهادی ایمانیه همچنین ۲۹ خرداد ماه سال جاری به همراه جمعی از مدیران دستگاه‌های اجرایی استان از بخش‌های مختلف تصفیه خانه شماره ۲ شهر شیراز که در جوار شهرک صنعتی بزرگ شیراز قراردارد بازدید کرد.

چه تدابیری اتخاذ شد؟
استاندار فارس در این بازدید در سخنانی شهرک صنعتی و منطقه ویژه اقتصادی شیراز را در اولویت استفاده از پساب فاضلاب دانست و با اشاره به همجواری تصفیه خانه شماره ۲ شیراز با شهرک صنعتی گفت: یکی از روش‌های توسعه شهرک‌های صنعتی مسائل زیرساختی است و از مسائل مهم آن می‌توان به تامین برق و آب اشاره کرد. در خصوص آب با استفاده از پساب مشکل توسعه این شهرک‌ها حل خواهد شد.
بدین ترتیب استفاده از پساب استاندارد تصفیه خانه شیراز برای مصارف غیر شرب شهرک صنعتی بزرگ شیراز در دستورکار متولیان امر قرار گرفت.

واگذاری ۱۷۲ هزار و ۲۸۰ مترمکعب پساب به صنایع فولاد آلیاژی پاسارگاد
اخیراً هم مدیرعامل آبفا شیراز از واگذاری ۱۷۲ هزار و ۲۸۰ مترمکعب در شبانه‌روز پساب به صنایع فولاد آلیاژی پاسارگاد خبر داد و گفت: ۱۷۲ هزار و ۲۸۰ مترمکعب در شبانه‌روز معادل ۲۰۰لیتر در ثانیه پساب تصفیه‌خانه‌های فاضلاب شیراز به صنایع اختصاص یافت.
بهمن بهروزی افزود: این قرارداد با صنایع فولاد آلیاژی پاسارگاد در مقابل بهره‌برداری از تصفیه‌خانه و پرداخت بهای پساب منعقد شد و به امضای طرفین رسید.