جزئیات خسارت سیل به سیستان و بلوچستان «روزنامه دریایی سرآمد» گزارش می دهد
خسارت ۲۲ هزار میلیاردی سیل در سیستان و بلوچستان
گروه آب و انرژی -مرجان کریمی - موقعیت جغرافیایی و آب و هوایی استان سیستان و بلوچستان علاوه بر این که سیستان و بلوچستان را به یک استان چهار فصل تبدیل کرده، در عین حال چهرهای مخاطره آمیز نیز به آن بخشیده است. شمال سیستان و بلوچستان در ادوار قدیم به دلیل وفور نعمت و وجود تالاب بین المللی هامون در آن به انبار غله ایران معروف بوده اما هماینک پس از گذر سالها این دریاچه به بستری برای بروز پدیده وحشتناک طوفان شن تبدیل شده است. مخاطره اصلی نواحی مرکزی سیستان و بلوچستان سیلابهای ویران کنندهای است که بیشتر در فصول سرد چهره خود را نمایان میکند و چنان شدتی دارد که هر آنچه در مسیر آن باشد لابه لای پیکر گل آلود خود محو میکند.از عمده فجایع این سیلابها، آسیب به مسیرهای عبور مرور و ویران کردن روستاهای در حاشیه آبراههاست.
در اثر بارشهای هفته گذشته استان سیستان و بلوچستان تقریباً در ۲۱ شهرستان وقوع سیل پیشبینی شده بود. دلتمردان می گویند در این استان ضمن هماهنگی با تیم عملیات، تمامی تجهیزات را در حوضه جنوب مستقر کردیم، اما نگران وقوع سیل در سیستان هم بودیم.
خسارت۲۲ هزار میلیارد ریالی سیل
در سیستان و بلوچستان
مجید محبی، مدیرکل ستاد بحران سیستان وبلوچستان گفت: بر اساس برآورد اولیه تاکنون سیلاب در این استان خسارت ۲۲ هزار میلیارد ریال به زیرساختهای این استان وارد کرده است.
وی اظهارکرد: عمده خسارتهای وارده این مدت به زیر ساختهای نظیر راه، کشاورزی و منازل مسکونی مربوط میشود که تیمهای ارزیاب ستاد بحران سیستان و بلوچستان با حضور در مناطق درگیر سیلاب در حال بررسی برآورد دقیق این خسارتها هستند.
وی ادامه داد: یکهزار و ۹۴۷ روستای سیستان و بلوچستان تحت تاثیر سیلاب قرار گرفت که برای رفع مشکلات شهروندان این مناطق جلسات مدیریت بحران با حضور وزیر کشور، رئیس سازمان مدیریت بحران کشور، استاندار و سایر مسوولان استانی برگزار شد.
مدیرکل ستاد بحران سیستان وبلوچستان گفت: همچنین تیمهای راهداری، هلال احمر، برق، آب و سایر دستگاههای خدمات رسان در مناطق سیل زده مستقر و به صورت شبانه روزی در حال خدمات رسانی هستند.
وی ادامه داد: همچنین به منظور ارائه خدمات بهتر به مردم درگیر سیلاب در مناطق سخت گذر سیستان و بلوچستان، بالگردهای هوایی هلال احمر بکارگیری شد و ۲ هزار و ۲۰۰ نفر در قالب ۵۱۶ خانوار توسط این نهاد خدمات رسان در چادر اسکان داده شدند.
محبی صریح کرد: همچنین ۵۰۰ دستگاه چادر هلال احمر در مناطق درگیر آبگرفتگی مستقر شد و بیش از ۲ هزار بسته غذایی در کنار سایر اقلام ضروری بین افراد آسیب دیده توزیع شد.
وی گفت: براثر سیلاب ۳۰ مسیر ارتباطی جنوب سیستان و بلوچستان قطع شده بود که با تلاش راهداران ۲۹ مسیر ارتباطی بازگشایی شده است.
مدیرکل ستاد بحران سیستان و بلوچستان گفت: همچنین ۴۱ روستای جنوب این استان دچار قطعی برق شدند که در این مدت برق ۳۱ روستا برقرار و بقیه نیز در حال انجام است.
وی تاکید کرد: ارزیابی دقیق خسارتها با توجه به تداوم ورود سامانه بارشی در سیستان و بلوچستان در روزهای پایانی هفته ادامه دارد.
محبی افزود: با توجه با تداوم بارندگی و برودت هوای سرد در سیستان و بلوچستان شهروندان از سفرهای غیرضروری، فعالیت کوهنوردی، اسکان و تردد در حاشیه مسیلها و رودخانههای فصلی خودداری کنند.
وی خاطر نشان کرد: سیستان و بلوچستان به سبب گستردگی و موقعیت خاص جغرافیایی همواره با بحرانهای طبیعی روبروست که سیل، خشکسالی و توفانهای سهمگین ۱۲۰ کیلومتری بطور همزمان از بحرانهای این استان است.
خسارت ۱۷۰۰ میلیارد تومانی سیل به راههای سیستان و بلوچستان
معاون سازمان راهداری و حمل و نقل جادهای سیستان و بلوچستان از خسارت ۱۷۰۰ میلیارد تومانی سیل به راه های بلوچستان خبر داد.
رضا اکبری اظهار داشت: راهداران با تلاش شبانه روزی و بسیج همه امکانات از جمله ماشین آلات سنگین و نیمه سنگین برای ارائه خدمات در مناطق درگیر سیلاب به منظور مرمت و بازگشایی راه های آسیب دیده در ایرانشهر، کنارک، دشتیاری، قصرقند، چابهار و نیک شهر مشغول فعالیت و امدادرسانی هستند.
معاون سازمان راهداری و حمل و نقل جادهای افزود: بر اثر بارندگی راههای مواصلاتی جنوب استان متحمل خسارت شدید حدود یک هزار و 700 میلیارد تومانی شده که 50 اکیپ و 340 نفر راهدار در جنوب استان برای بازسازی فعال شدهاند و میزان خسارت وارده به روستاهای شمال استان نیز حدود 100 میلیارد تومان برآورد میشود.
علیرضا قاسمی مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان سیستان و بلوچستان در این رابطه با بیان اینکه بارشها بین ۵۰ تا ۶۰ میلیمتر پیشبینی شده بود که تقریباً در بیشتر نقاط و در حوزه شارگ تا ۲۶۰ میلیمتر بارش داشتیم،گفت: این درحالی است که با توجه به اینکه شیب مسیر مسیر به سمت چابهار و دشتیاری است روان آبها در جنوب استان جاری شد.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان سیستان و بلوچستان با اشاره به این که ۱۲ شهرستان که درگیر سیلاب شدهاند، اشاره کرد و یادآور شد: تیمهای ما در ساعات اولیه حضور پیدا کردند، اما به علت اینکه اکثر تأسیسات آب و فاضلاب در مسیر رودخانهها و چاهها دچار آسیب شده بود، با خاموش کردن چاهها تلاش کردیم کدورت وارد شبکه آب نشود و در نخستین ساعاتی که نیروهای عملیاتی ورود کردند، توانستیم ۲۸ شهرستان را وارد مدار کرده و ۶۵ روستا منهای حوزه چابهار و دشتیاری آسیب دیدند.
وی با بیان اینکه در ۱۰ شهرستان با درگیری ۶۵ روستا، خسارات زیادی به تأسیسات چاهها و تجهیزات وارد شد، ادامه داد: تا امروز ۵۳ روستا به شبکه آبرسانی متصل شدند و ۱۲ روستا باقیمانده است. این درحالیست که تجهیزات ارسال شده و پیشبینی میشود همکاران ما بتوانند امروز وارد شده و تا اواخرامشب آب ۱۰ روستا پایدار شود. این در حالی است که ۲ روستا هم در مسیر دسترسی سخت قرار دارند.
قاسمی با بیان اینکه در حوزه جنوب استان ۱۱۰۰ کیلومتر خطوط و شبکه انتقال به طور کامل زیر آب رفته است، یادآور شد: حادثه سنگین بود، اما حوادثی که رخ داد کم بود و کدورت آب هم سریعاً در ۴۸۰ روستا حل شد. در این رابطه در حال حاضر کمتر از ۳۰ روستا مشکل دارند و آب مابقی پایدار شده است. به طوری که هرجا مسیر بازشود، مشکل آبرسانی بهداشتی را حل میکنیم و تا عصر امروز مشکل ۱۲ روستا حل و مابقی تا فردا شب برطرف میشود.
وی از آبرسانی سیار با ۲۸ دستگاه تانکر و توزیع ۳۰ هزار بطری آب بین مردم استان با همکاری گروه جهادی و خیران خبر داد و افزود:مشکل تامین آب شرب سالم و بهداشتی تمامی روستاهای باقی مانده بهزودی حل میشود.