جزیره قشم میزبان نخستین رویداد بینالمللی همتایابی در اقتصاد دریا محور
جزیره جهانی قشم کانون همتایابی در اقتصاد دریامحور
چارهای جز توسعه همه جانبه قشم نداریم
گروه دریاپایه - مهدی دهدار - نخستین رویداد بینالمللی همتایابی در اقتصاد دریامحور ایران در سالن مرکز بینالمللی رشد برگزار شد. نشستی خبری که عادل پیغامی رئیس هیات مدیره و مدیرعامل سازمان منطقه آزاد قشم و محمد مهدی سالاری رئیس شورای عالی صنایع دریایی کشور به پرسشهای مطرح شده از سوی خبرنگاران، پاسخ دادند.« با توجه به ظرفیتهای فراوان قشم در حوزه صنایع دریاپایه، این جزیره جهانی میتواند به محل تولد تمدن نوین دریایی و اقیانوسی ایران تبدیل شود.» موضوعی بود که در این نشست به صراحت به آن اشاره و تاکید شد.
حق مردم ماست که سهم خودشان را از اقیانوسها و آبهای آزاد بهدست آورند
محمد مهدی سالاری، رئیس شورای عالی صنایع دریایی کشور در نشست خبری این رویداد بینالمللی اظهار کرد: رهبرمعظم انقلاب ظرفیتهای دریایی کشور را در پنج عرصه شامل پسکرانه، کرانه، جزایر، آبهای داخلی، اقیانوسها و آبهای آزاد دنیا بیان کردند و این حق مردم ماست که سهم خودشان را از اقیانوسها و آبهای آزاد بهدست آورند.
چارهای جز توسعه همه جانبه قشم نداریم
وی با تاکید بر اینکه جزایر به عنوان یکی از عرصهها نقش مهمی دراین سیاستگذاری بر عهده دارند، افزود: پسکرانه اغلب جزایر کلیدی ما قشم است و اگر سخن از توسعه جزایرمی کنیم چارهای جز توسعه همه جانبه قشم نداریم تا این جزیره بتواند در پشتیبانی دیگر جزایر ایفای نقش کند.
سند چشمانداز از ما خواسته و باید قطبهای اقتصادی ایجاد کنیم
به گفته رئیس صنایع دریایی کشور، افق ما ایجاد قطبهای اقتصادی در منطقه و در دنیاست که سند چشم انداز از ما خواسته و باید قطبهای اقتصادی ایجاد کنیم که همانند سنگاپور، هنگ کنگ و شانگهای در دنیا حرفی برای گفتن داشته باشند.
او یادآورشد: در شرایط کنونی کارخانجات زیست دریایی به شدت در حال گسترش تولید مواد ارزشمند با روشهای زیست محیطی هستند و از ورود به روشهای مکانیکی و پر هزینه در خشکی که عوارض زیست محیطی زیادی دارند، بهشدت خودداری میکنند.
نباید تمرکز ما فقط روی لجستیک، نفت، گاز و پتروشیمی باشد
سالاری ادامه داد: برای جبران عقب مناندگیها چارهای جز رویکرد به موضوعاتی در پایه نداریم نباید تمرکز ما فقط روی لجستیک یا بر روی نفت و گاز و پتروشیمی باشد.
وی با تاکید به ظرفیتهای مهمی که در جزیره قشم وجود دارد، بیان داشت: در جلسه دهم شورای عالی صنایع دریایی که برای اولین بار توسط رئیس جمهوری برگزار شد مصوبه ای داشتیم که در آن برنامههای ملی اقتصاد دریا محور در حوزههای تخصصی دریا و زنجیرههای مختلف دریایی تدوین شد و برای اجرا در دستور کار قرار گرفته است.
سالاری گفت: شورای عالی صنایع دریایی و دبیرخانه آن با همکاری ذینفعان، این برنامه را شروع کرده و چارچوب نظری و الگوی توسعه دریا محور را در این شورا با نام الگوی 360 درجه تدوین کردهاند.
او با تاکید بر اینکه الگوی 360 درجه سه رکن دارد، اعلام کرد: رکن اول آن توجه به زنجیرههای ارزشی از مسیر صنایع مختلف از جمله شیلاتی، بندری، دریانوردی و لجستیک دریایی، کشتی سازی، استیصال آب و انرژیهای نوین دریایی، نفت و گاز دریایی، صنایع مرتبط با خدمات و پشتیبانی دریایی همچون بانکرینک، لجستیک، خدمات تجاری دریایی همانند بیمه، بانک آفشور، خدمات بازرسی و فناوریهای مرتبط با محیط زیست دریایی و خدمات و صنایع مرتبط با حوزه دفاعی و امنیتی مربوط میشود.
به گفته رئیس صنایع دریایی کشور، در رکن دوم زیرنظامهای توسعه یا الگوی 360 درجه مورد توجه قرار گرفته و ما باید به زیرنظام های توسعه از قبیل توسعه در سرمایههای انسانی، منابع انسانی، توسعه حکمرانی زیر نظامهای مرتبط با تامین مالی، بازار، فرهنگی، اجتماعی، فنآوری و زیرنظام امور زیربنایی و زیرساختی توجه ویژه داشته باشیم.
او گفت: رکن سوم به عنوان آمایش جغرافیایی مورد تاکید مقام معظم رهبری نظام است و مجموع این سه رکن الگوی 360 درجه را تشکیل میدهند و ما برای اینکه بتوانیم ثابت کنیم این الگو در راهاندازی فضای توسعه دریا محور توانمند است، جزیره قشم را واجد جمیع شرایط دانستیم و نخستین رویداد بینالمللی همتایابی در اقتصاد دریا محور ایران را در قشم برنامهریزی کریدم.
جزیره جهانی قشم کانون همتایابی
در اقتصاد دریامحور
عادل پیغامی، رئیس هیات مدیره و مدیرعامل سازمان منطقه آزاد قشم نیز در این نشست خبری گفت: اقتصاد و فرهنگ این جزیره با توجه به مقوله جغرافیایی سیاسی، طبیعی و انسانی بر محور دریا پایه طراحی و برنامهریزی شده و بهترین مکان برای تبدیل شد به کانون هم اقتصاد و فرهنگ دریامحور و همتایابی در این حوزه است.
وی اظهار کرد: رهبر معظم انقلاب بارها بر اهمیت نقش و جایگاه اقتصاد و فرهنگ دریامحور تاکید کردهاند و موفقیت آینده اقتصاد را حول محور فعالیتهایی دریایی میدانند.وی ادامه داد: تبادلات حوزه اقتصاد دریا محور قشم از دیرباز با نقاط مختلف جهان از جمله کشورهای اسکاندیناوی،آفریقایی، هند و کشورهای منطقه جریان داشته است.به گفته مدیرعامل سازمان منطقه آزاد قشم، امروز هم از جزیره جهانی قشم به عنوان کانون صنایع دریاپایه یاد میشود و براساس این ظرفیتها، قشم به عنوان مهمترین مرکز صنایع دریامحور برای برگزاری این رویداد، انتخاب شده است.
در نوارساحلی 2300 کیلومتری هیچ کجا فعالیت دریاپایه به اندازه جزیره جهانی قشم نیست
وی یادآور شد: با درایت و نگاه خلاق و نوآورانه مسئولان کشور، توجه ویژهای به کسب و کارهای صنایع دریاپایه شده و در طول مسیر 2300 کیلومتر سواحل دریایی، هیچ کجا فعالیت دریاپایه به اندازه جزیره جهانی قشم نیست.
اهمیت منطقه آزاد قشم پس از پیوستن ایران به پیمان شانگهای
پیغامی تاکید کرد: پس از پیوستن ایران به پیمان شانگهای، تنها نقطهای که امروزه روی پلتفرم جهت برقراری بین شرکتهای داخلی و خارجی فعالیت دارد، منطقه آزاد قشم است.
برنامههای قشم را به عنوان آغاز حرکت مهم اقتصادی ارائه میکنیم
وی گفت: براساس سیاست ابلاغی رهبر معظم انقلاب همه دستگاهها موظفند در یک دوره شش ماهه گزارشی از اقدامات خودشان را در مورد مسائل اقتصاد دریاپایه ارائه کنند و ما بسیار خرسندیم در که این بازه زمانی برنامههای خودمان را به عنوان گام آغازین این حرکت مهم اقتصادی ارائه خواهیم کرد.