هدر رفت سالانه میلیاردها متر مکعب آب باران در سیستان و بلوچستان
«آب در سیستان و بلوچستان» نعمت فاقد مدیریت!
گروه توسعه - در شرایطی از آب به عنوان مایع حیات یاد میشود که طبق آمار برنامه عمران سازمان ملل متحد در سال ۲۰۰۶؛ تعداد ۱٫۱ میلیارد نفر به آب آشامیدنی دسترسی ندارند، تعداد ۲٫۶ میلیارد نفر به آب کافی برای بهداشت دسترسی ندارند، تعداد ۷۰۰ میلیون نفر در ۴۳ کشور با مشکل کمبود پیوسته آب مواجه هستند و تعداد ۱٫۸ میلیون کودک زیر پنج سال هم هر سال از ابتلاء به اسهال به علت آشامیدن آب ناسالم میمیرند و مجموعه این عوامل خود دلایل و بهانهای کافی برای این است که طی سالیان پیش رو، انسانهای روی کره زمین دیگر نه به هوس داشتن خاک بیشتر، بلکه این بار آتش جنگ جهانی سوم را برای زنده ماندن و دستیابی به آب روشن کنند.
در حوزه کشور و جنوب شرق کشور و محدوده استان سیستان و بلوچستان با دو کشور افغانستان و پاکستان مواجه هستیم و از سمت دیگر دریای عمان، آب در منطقه سیستان به وسیله رود هیرمند که از بلندیهای کوه بابا در ۴۰ کیلومتری غرب کابل از رشتهکوه هندوکش در افغانستان سرچشمه میگیرد و پس از مسافت هزار و ۱۰۰ کیلومتر وارد دریاچه هامون که دریاچهای مشترک میان کشور افغانستان و کشور ایران است میشود، براساس معاهدات بین المللی، افغانستان باید سالانه ۸۲۰ میلیون متر مکعب آب که حق آبه هامون محسوب میشود را به ایران بدهد اما در بیش از دو دهه اخیر تنها آب ورودی به منطقه، آب دشتمال ناشی از سیلابها و بارش باران در مسیر این رود بوده و هیچ حق آبه ای به ایران داده نشده و نکته قابل توجه آنکه در دولتهای پیشین و حکومت طالبان سدها و بندهای مختلفی در مسیر این رودخانه برای جلوگیری از ورود آب به کشور ما احداث شده و حتی کانالی انحرافی برای تغییر مسیر آب به سمت گود زره کشیده شده است.
در حوزه بلوچستان هم رودهای مشترک مرزی زیادی با کشور پاکستان داریم و عملاً، آب بیشتر از ایران بدون نگهداشت به سمت پاکستان روانه است و آنها بهره بیشتری از آب میبرند.وضعیت آبی در سیستان و بلوچستان در حال حاضر به نحوی شده که با زدن چاههای مختلف در برخی از شهرها خصوصاً زاهدان و مناطق بین شهری، در پی تأمین نیاز مردم برای آب شرب هستند.
هدر رفت سالانه میلیاردها متر مکعب آب باران
در مناطق جنوب سیستان و بلوچستان
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان کنارک در این زمینه با اشاره به هدر رفت سالانه میلیاردها مترمکعب آب از طریق رودخانههای فصلی مناطق مختلف جنوب سیستان و بلوچستان، خواستار تسریع در ساخت بندسارها، اجرای هوتگ، مطالعه احداث سد بر روی رودخانه فصلی از سوی وزارت نیرو شد.
عیسی قاضی تصریح کرد: استحصال سیلاب برای انجام کشاورزی سنتی در زمانهای قدیم در بسیاری از مناطق خشک و نیمهخشک ایران رواج داشته که درک عمیق زیستمندان آن بوم ناحیههای کمآب و بیآب را از اهمیت آب در استمرار زندگیشان نشان میدهد.
شاهد تنش آبی زیادی در شمال و جنوب استان سیستانوبلوچستان هستیم
نماینده مردم چابهار در مجلس شورای اسلامی نیز در این زمینه گفت: مردم جنوب استان یعنی بلوچستان با وجودی که به خلیج فارس دسترسی دارند و سدهای این منطقه سرریز از آب است، با مسئله کمآبی دست به گریباناند؛ اما صدای آنها به گوش دولتمردان نمیرسد.
معینالدین سعیدی که اول مرداد امسال در تذکری از تریبون مجلس شورای اسلامی فریاد زد که «صدای العطش مردم به گوش مسئولان تبدیل به عادت شده است»، ادامه داد: با وجود اقدامات خوبی که در ابتدای دولت درباره آبرسانی انجام شد، متأسفانه با بیتدبیریهایی که در حال انجام است، عملاً شاهد تنش آبی زیادی در شمال و جنوب استان سیستانوبلوچستان هستیم.
وی ادامه داد در شمال استان به دلیل اینکه گروه طالبان حقابه کشور را نمیدهد و برخلاف معاهدات بینالمللی بهویژه معاهده ۱۳۵۱ که باید ۸۲۰ میلیون مترمکعب آب را از حوضه آبریز هیرمند به کشور ما بدهد، از این کار امتناع میکند. حتی برخلاف تعهدات قبلی، مدعی هستند خودشان دچار چالش آبی شدهاند و طبق صحبتهای انجامشده حتی اجازه ندادند کارشناسان ما از سد کجکی بازدید کنند.
سعیدی ادامه داد: بههمیندلیل شاهد تنش آبی بسیار بسیار شدیدی در شمال استان سیستانوبلوچستان هستیم و راهکارهای جایگزین هم تا این لحظه جوابگو نبوده است، البته قبول داریم که برخی پارامترها مثل پایبندنبودن طالبان به تعهدات بینالمللی، فراتر از اختیارات مسئولان منطقهای هست، اما در جنوب استان باید بگوییم آب در کوزه و ما تشنهلبان میگردیم، یعنی ما در کنار اقیانوس و کنار سدهای پرآب هستیم و به دلیل بیتدبیریها مردم با شروع فصل گرما مدتهاست دچار چالش آبی شدهاند و پروژههای آبرسانی با سرعت بسیار پایینی در حال انجام است.
نماینده مردم چابهار در مجلس یازدهم تأکید کرد: احساس میکنم تشنگی مردم سیستانوبلوچستان برای برخی مدیران وزارت نیرو، تبدیل به عادت شده، بنابراین همانطور که قبلاً در تذکری اعلام کردم، شباهتهای بسیار نزدیکی بین شرایط مردم برخی روستاهای بلوچستان بهویژه در حوزه دشتیاری، به تشنگی یاران باوفای اباعبدالله الحسین (ع) است و فریاد العطش مردم سیستان شنیده نمیشود، هرچند امیدواریم مسؤولان به خودشان بیایند و روند خوبی را که وزیر نیرو شروع کرده، ادامه دهند.
این نماینده کمیسیون کشاورزی مجلس یازدهم مطرح کرد: برنامه وزارت نیرو این است که در درازمدت با انتقال آب از دریای عمان مشکل مردم را رفع کند، اما این پروژه بسیار بزرگی است که تاکنون چشماندازی از عملیات اجرایی آن و اینکه چه زمانی به نتیجه میرسد، وجود ندارد، بنابراین در شمال استان علاوه بر گرمای بیسابقه و گردوغباری که همیشه در این منطقه وجود دارد، بهشدت با کمبود آب مواجهیم.
سعیدی بیان کرد: درست است زمانی که اتفاق مثبتی میافتد، قدردان زحمات مسؤولان هستیم، اما زمانی که تشنگی مردم برای مسئولان تبدیل به عادت میشود، باید فریاد تشنگی مردم را به گوش آنها برسانیم، از وزیر نیرو که انسان دغدغهمندی هستند، میخواهم فکر عاجلی برای این وضعیت بیآبی استان سیستانوبلوچستان داشته باشند.وی تأکید کرد: امیدوارم رسانهها هم نسبت به تشنگی مردم سیستانوبلوچستان کمی حساستر باشند و آن را پیگیری و از مسؤولان مطالبه کنند.نماینده مردم چابهار در مجلس شورای اسلامی، در ادامه انتقادات خود از دولتمردان، دلیل این رفتار را کرختی دولتمردان نسبت به تشنگی مردم دانست و گفت: گویا نسبت به تشنگی مردم کرخت شدهایم، نمیگویم عمدی در کار است، اما حتماً سوءمدیریت و سوءتدبیر در کار است، شرایط بسیار بد است و پروژههای آب دچار چالش شدهاند، انتظار دارم عزیزانمان در حوزه آب و فاضلاب کشور همانطور که اقدامات خوبی با دستورات اکید وزیر شروع کردند، انشاءالله همان راه قبل را دنبال کنند.
وی با تأکید بر اینکه حتماً برای رفع مشکلات تشنگی مردم استان سیستانوبلوچستان راهکارهایی وجود دارد، به راهکارهای مدنظر خود اشاره کرد و گفت: یک راهکار مهم این است که استان ما کنار اقیانوس قرار دارد و بیش از ۶۰ درصد آب شیرینکنهای دنیا در خلیج فارس قرار دارند، اما سهم ما از آن فقط دو درصد است! افزایش استفاده از ظرفیت آب شیرینکن دریا راهکار بسیار بسیار سادهای است که باید طبق وعده رئیسجمهوری اتفاق بیفتد.
سعیدی اضافه کرد: جالب است که برای انتقال آب از دریای عمان به سیستان هماکنون تلاشهایی انجام میشود، اما مردمی که خودشان در کنار اقیانوس و در نوار ساحلی هستند، آب ندارند، این اصلاً پذیرفتنی نیست، چراکه در جایی که به خاطر بارندگیها سدها کاملاً پر است و حتی سرریز هم داریم، با مشکلات جدی در حوزه آب مواجه باشیم.
این نماینده مجلس بر افزایش ظرفیت آب شیرینکنها طبق مصوبه استانی رئیسجمهوری تأکید کرد.
در هفتههای اخیر شاهد بارشهایی در شمال و جنوب استان بودیم که باعث بروز سیل در شهرهای جنوبی استان شده، در این خصوص وزیر نیرو در حاشیه بازدید از مناطق سیل زده جنوب سیستان و بلوچستان، این بارشها را برابر با دو و نیم سال برآورد کرد.