printlogo


با بومی سازی فناوری برای ساخت پیگ هوشمند، نشت‌یاب  و انشعاب‌یاب صورت گرفت؛
داخلی‌سازی ۹۰ درصد  از تجهیزات لوله و مخابرات نفت ایران توسط شرکت‌های دانش‌بنیان

 گروه نفت و انرژی- مرجان کریمی - پیگ هوشمند یکی از انواع پیگ‌ها است که به منظور کنترل شرایط فیزیکی خطوط لوله در امر انتقال نفت مورد استفاده قرار می‌گیرد. براین اساس با استفاده از این فناوری، به موازات انجام تعمیرات به موقع می‌توان علاوه بر افزایش طول عمر خطوط از بروز نشتی‌ها و آلودگی‌های ناشی از مشکلات خوردگی همزمان با انتقال نفت خام و فرآورده‌های نفتی ممانعت کرد.
به گزارش اقتصادسرآمد، مدیرعامل شرکت لوله و مخابرات نفت ایران از داخلی سازی ۹۰ درصد تجهیزات این شرکت خبر داد و گفت:۱۰ درصد بقیه مواردی هستند که دانش آن در اختیار برخی از کشورها است و ما در تلاشیم به آن دست یابیم.
در همین رابطه ارسلان رحیمی، مدیر عامل خطوط لوله و مخابرات نفت ایران در گفت‌وگو با مهر با اشاره به اینکه خطوط لوله و مخابرات نفت ایران یک شرکت عملیاتی است، گفت: هدف این شرکت انتقال نفت و فرآورده‌های آن توسط خطوط انتقال است و پروژه‌های پیش رو اغلب مواردی هستند که خطوط نیاز به بازسازی و تعمیر دارد به عنوان مثال خط ۲۰ اینچ به طول ۱۲۵ کیلومتر بین اهواز مرکز نفت نظامیه تا مرکز انتقال نفت سبز آب در اندیمشک و یا ۹۹ کیلومتری خطی که بین یزد و نائین اجرا شده است.
وی ادامه داد: هم اکنون طرحی که در دست داریم طرح تعویض محل عبور خط ۳۲ اینچ اصفهان است که به عنوان خط عبور از ویلا شهر و خمینی شهر شناخته می‌شود، زمانیکه نفت خام اجرا شده بیرون از شهر بوده و اکنون شهرها و بافت مسکونی توسعه پیدا کردند و در بافت مسکونی قرار دارد و طرحی تعریف شده که این خط را جا به جا می‌کند تا مردم این منطقه را از خطرات احتمالی دور نگه داریم.
مدیر عامل خطوط لوله و مخابرات نفت ایران اضافه کرد: شرکت‌های دانش بنیان در مواقعی که ما مشکل داریم و و نیازهایی را داریم که در سطح کشور وجود ندارد و خارج از کشور این فعالیت‌ها انجام می‌شود به کمک ما می‌آیند و خوشبختانه با تفکری که در شرکت ما وجود دارد از این توان استفاده می‌شود و از تمام امکانات داخلی کشور بهره گرفته می‌شود.
وی با اشاره به اینکه مشارکت دانش بنیان‌ها در پیشبرد برخی از طرح‌های موجود وجود دارد، خاطر نشان کرد: خوشبختانه به نتیجه هم رسیدیم و چندین طرح مختلف وجود دارد که توسط شرکت‌های دانش بنیان در حال انجام است به عنوان مثال؛ بحث آشکار ساخته توزیع یافته ما برای اینکه نشتی داشته باشیم از فیبر استفاده کنیم و از امکانات فیبر نوری و تجهیزات نوین استفاده کنیم که خوشبختانه دو شرکت مشغول فعالیت هستند طرح خود را ارائه داده‌اند و به زودی فعالیت خود را آغاز می‌کنند.

دارد پیگ رانی هوشمند در سه شرکت و در سه سایز خطوط لوله در حال انجام است
به گفته این مقام مسؤول مورد دیگری که وجود دارد پیگ رانی هوشمند است در پیگ رانی هوشمند دانش در اختیار کشورهای خاص است و با تفکری که بود و وقتی که گذاشتیم این موضوع هم در سه شرکت و در سه سایز خطوط لوله در حال انجام است.
رحیمی اضافه کرد: بیش از ۹۰ درصد تجهیزات ما ساخت داخل هستند و ۱۰ درصد بقیه مواردی هستند که دانش آن در اختیار برخی از کشورها است که اکنون شرکت‌های داخلی به آن سو می‌روند.

دانش‌بنیان ایرانی برای شرکت خطوط نفت پیگ هوشمند می‌سازد
به دنبال امضای تفاهم‌نامه‌ همکاری بین شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران و یک شرکت دانش‌بنیان به‌منظور همکاری علمی و فنی برای ساخت پیگ هوشمند، نشت‌یاب و انشعاب‌یاب خطوط لوله، مدیرعامل خطوط لوله و مخابرات نفت ایران با اشاره به اینکه پیگرانی هوشمند از ملزومات نگهداری و بهره‌برداری از خطوط لوله نفت است، گفت: هم‌اکنون تولید و ساخت پیگ هوشمند در داخل کشور انجام نمی‌شود و امید می‌رود با تفاهم‌نامه امضاشده، فناوری ساخت پیگ هوشمند، نشت‌یاب و انشعاب‌یاب در اختیار متخصصان داخلی قرار گیرد.
وی افزود: با توجه به تأکیدهای مقام معظم رهبری مبنی بر استفاده از توان شرکت‌های دانش‌بنیان، در مجموعه خطوط لوله و مخابرات نفت ایران تلاش کردیم با بهره‌گیری از توان شرکت‌های دانش‌بنیان داخلی، بومی‌سازی پیگرانی هوشمند خطوط لوله نفت را عملیاتی کنیم.
مدیرعامل شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران یادآور شد: توانمندی و تخصص مهندسان داخلی غیرقابل‌انکار است و با اعتماد به دانش ایرانی می‌توان کشور را از فناوری‌های وارداتی بی‌نیاز کرد.
سیدعلیرضا حسینی‌نسب، رئیس پژوهش و فناوری شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت نیز در آیین امضای این تفاهم‌نامه گفت: مراحل ساخت پیگ هوشمند برای نخستین بار در داخل کشور انجام می‌شود و با امضای این تفاهم‌نامه، شرکت دانش‌بنیان «صنعت‌کاران الکترونیک مراغه» متعهد شده ساخت پیگ هوشمند، نشت‌یاب و انشعاب‌یاب در سریع‌ترین زمان ممکن به پایان برسد.
وی افزود: این تفاهم‌نامه، پژوهشی است و شرکت دانش‌بنیان یادشده پس از بررسی و اطمینان از تخصص ساخت پیگ هوشمند، برای امضای تفاهم‌نامه انتخاب شده است.
انحصارشکنی از شرکت‌های خارجی با بومی 
سازی یک فناوری
 رحیمی پیش‌تر و در جریان بازدید از تأسیسات نفتی منطقه تصریح کرد: این فناوری که تاکنون دانش آن در انحصار برخی از کشورها بوده است خوشبختانه با پیگیری‌های صورت گرفته در داخل کشور در حال بومی‌سازی است.
مدیرعامل شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران گفت: با استفاده از ظرفیت شرکت‌های دانش‌بنیان، با انحصار شکی از شرکت‌های خارجی، فناوری پیگرانی هوشمند خطوط لوله در کشور در حال عملیاتی شدن است.رحیمی با اشاره به لزوم تحقق شعار سال بنا به منویات مقام معظم رهبری بیان کرد: در راستای استفاده از ظرفیت شرکت‌های دانش‌بنیان و دانشگاهی بستر لازم برای استفاده و بکارگیری فناوری پیگرانی هوشمند خطوط انتقال نفت و فرآورده‌های نفتی در صنعت نفت مهیا شده است.
به گفته مدیرعامل شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران این فناوری با استفاده از توان داخل پیشرفت قائل توجهی داشته است، بنابراین در آینده نزدیک می‌توان انتظار داشت که در صنعت نفت کشور عملیاتی شود.

افزایش ظرفیت انتقال فرآورده‌های
 نفتی از ری به شمال
رحیمی در بخش دیگر اظهارات خود از وجود ۲ برنامه افزایش ظرفیت انتقال فرآورده‌های نفتی از ری به شمال خبر داد و تصریح کرد: اجرای طرح افزایش ظرفیت انتقال فرآورده‌های نفتی به‌منظور برطرف شدن نیاز استان‌های شمالی کشور در برنامه آتی قرار دارد و بزودی اقدامات اجرایی آغاز می‌شود.