با امضای 11 قرارداد جدید به ارزش 830 میلیون یورو؛
چراغ سبز وزارت نفت به دانش بنیانها
اوجی: درهای وزارت نفت به روی شرکتهای دانشبنیان داخلی باز است
گروه نفت و انرژی – مرجان کریمی - آغاز بومی سازی دو تجهیز راهبردی جدید استخراج نفت در کشور باعث شده تا 60 درصد از تفاهمنامه دو میلیارد دلاری منعقده بین معاونت علمی و وزارت نفت محقق شود.
به گزارش «اقتصادسرآمد»، مرکز ارتباطات و اطلاعرسانی معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری، مراسم انعقاد این موافقتنامه ها با حضور معاون علمی، فناوری و اقتصاددانش بنیان رئیس جمهور، وزیر نفت و جمعی از معاونان این وزارتخانه در بیست و هشتمین نمایشگاه بینالمللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی برگزار شد.
امضای این دو موافقت نامه در راستای موافقت نامه همکاری ای که در بهمن ماه 1401 در زمینه بومیسازی فناوری ها و تجهیزات گلوگاهی مورد نیاز صنعت نفت بین معاونت علمی و وزارت نفت به امضا رسید صورت گرفت.
آغاز ساخت دو تجهیز راهبردی جدید
در راستای موافقت نامه بومیسازی تجهیزات گلوگاهی صنعت نفت
موافقت نامه دو میلیارد دلاری مذکور شامل هفت قلم تجهیز راهبردی بود که ساخت دو تجهیز - دستگاه حفاری هدایتپذیر دورانی(RSS) و سیستم مایع سازی گاز طبیعی در مقیاس کوچک (Mini LNG) - از سال گذشته آغاز شده بود و بومیسازی دو تجهیز دیگر شامل لوله مغزی سیار و لوله های CRA چاه های نفت و گاز با امضای این دو موافقتنامه آغاز شد.موافقت نامه «بومی سازی لوله مغزی سیار (Coiled Tubing) » به مبلغ 25 میلیون یورو بین مدیریت پشتیبانی، ساخت و تامین کالا شرکت ملی نفت ایران، معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری و شرکت دانش بنیان فالیز پژوهش فارس و موافقت نامه «بومی سازی لوله های CRA چاه های نفت و گاز » به مبلغ 500 میلیون یورو بین مدیریت پشتیبانی، ساخت و تامین کالا شرکت ملی نفت ایران، معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری و دو شرکت دانش بنیان بهشت کویر آریانا و لوله دقیق فولادی فورج پرند امضا شد.لوله آلیاژ مقاوم در برابر خوردگی (CRA) از جمله تجهیزات پرمصرفی است که در عمر بیش از صد ساله صنعت نفت ایران، همواره از طریق واردات تامین شده است و امضای قرارداد با صاحبان فناوری در این زمینه با هدف انتقال فناوری، کسب دانش فنی و بی نیازی از واردات طی سالهای آینده، از مصادیق اقتصاد مقاومتی است.
همچنین تکمیل چاههای نفت و گاز ترش نیازمند ادوات ضدخوردگی است و مهمترین آنها لولههای مورد نیاز برای تکمیل چاه با آلیاژ مخصوص موسوم به CRA است. هزینههای گزاف تأمین لولههای مذکور از خارج از کشور و نیز زمانبندی تحویل بسیار طولانی از زمان انعقاد قرارداد تا تحویل کالا و طرحهای توسعهای آتی میادین نفتی و گازی موجبشده است تا به ساخت این لولهها در داخل کشور توجه شود.
افزودن دو حوزه جدید به موافقت نامه بومی سازی تجهیزات گلوگاهی صنعت نفت
با توجه به تجربه موفق موافقت نامه بومیسازی تجهیزات گلوگاهی صنعت نفت که طی 15 ماه گذشته، 60 درصد آن محقق شده است، معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری و وزارت نفت شرکت ملی نفت همچنین امروز با امضای دو موافقتنامه دیگر دو زمینه جدید را به موضوعات هفت گانه موافقت نامه اولیه افزودند.
با امضای این دو موافقتنامه 250 میلیون دلار دیگر به حجم موافقت نامه دو میلیارد دلاری اولیه بومیسازی فناوری ها و تجهیزات گلوگاهی مورد نیاز صنعت نفت افزوده می شود.
یکی از این موافقتنامه ها با موضوع «توسعه اقتصاد دانش بنیان در صنایع پالایشی، انرژی های تجدیدپذیر و زنجیره مرتبط» و به مبلغ 200 میلیون دلار به امضای دکتر سلطانعلی زاده، دستیار معاون علمی رئیس جمهور در حوزه توسعه بازار دانش بنیان و فرهاد دهقان و نورالدین موسی، مدیرعامل و رئیس شرکت نفت سپاهان و موافقت نامه دیگر با موضوع «شکست هیدرولیکی» و به مبلغ 50 میلیون دلار به امضای سلطانعلی زاده و عذاری، مدیرعامل شرکت نفت و گاز اروندان رسید.
امضای 11 قرارداد جدید تولید بار اول
علاوه بر موافقت نامه های مذکور، 11 قرارداد جدید تولید بار اول نیز مجموعا به مبلغ 57 میلیون و 927 هزار و 836 دلار با کارفرمایی شرکت مناطق نفت خیز جنوب، مهندسی توسعه نفت و شرکت نفت فلات قاره با 11 شرکت دانش بنیان امضا شد.
درهای وزارت نفت به روی شرکتهای دانشبنیان داخلی باز است
جواد اوجی، وزیر نفت در حاشیه مراسم امضای ۱۱ قرارداد و موافقتنامه در روز پایانی بیستوهشتمین نمایشگاه بینالمللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی با بیان اینکه از ابتدای دولت مردمی سیزدهم هیچگاه منتظر شرکتهای خارجی و مذاکرات نبودیم و همواره نگاه ما در زمینه تأمین کالا رو به داخل بوده است، گفت: درهای وزارت نفت را به روی شرکتهای دانشبنیان داخلی باز کردهایم.
وی گفت: این رویداد سبب شد شرکتهای دولتی در صنعت نفت و سازندگان و تولیدکنندگان داخلی نیازهای یکدیگر را بهدرستی شناسایی کنند.
وی با بیان اینکه در این دوره از نمایشگاه هزار و ۷۰۰ شرکت داخلی حضور داشتند، افزود: بهدلیل کمبود فضا، شرکتهای داخلی کمی در این نمایشگاه حاضر شدند، این در حالی است که تعداد آنها میتوانست از ۲ هزار و ۵۰۰ شرکت نیز فراتر رود.
وزیر نفت پیام بیستوهشتمین نمایشگاه بینالمللی نفت ایران را اتکا به داخل دانست و بیان کرد: از ابتدای آغاز دولت مردمی سیزدهم هیچگاه منتظر شرکتهای بینالمللی و مذاکرات نبودیم و همواره نگاه ما در زمینه تأمین کالا رو به داخل بوده است.
اوجی با تأکید بر اینکه درهای وزارت نفت را به روی شرکتهای دانشبنیان داخلی باز کردهایم، گفت: امسال وزارت نفت برای سومین بار توانست مقام اول را در تولید بار نخست کالاها در کشور به دست آورد.
وی ادامه داد: وزارت نفت هماکنون حدود ۱۵۰ میلیارد دلار پروژه نیمهتمام و جدید در دست اجرا دارد و تلاش کردیم با هماهنگی دولت، جذابیت قراردادهای کنونی صنعت نفت را برای سرمایهگذاران افزایش دهیم. امروز هیچ پروژه بلاتکلیفی در صنعت نفت وجود ندارد.
وزیر نفت از مراحل نهایی ساخت هزار کیلومتر خط لوله انتقال فرآورده نفتی در کشور خبر داد و گفت: هماکنون روزانه ۱۶ تا ۲۰ هزار کامیون تانکردار، سوخت را در کشور جابهجا میکنند که این موضوع هزینه زیادی برای کشور به همراه دارد.
وزیر نفت زمینهساز دانشبنیانشدن صنعت نفت در دو سال اخیر بوده است
روحالله دهقانی فیروزآبادی معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان ریاستجمهوری نیز در این آیین با بیان اینکه وزارت نفت مقام نخست را در استفاده از شرکتهای دانشبنیان داشته است، گفت: وزیر نفت زمینهساز دانشبنیانشدن صنعت نفت در دو سال اخیر بوده است.
وی با تأکید بر اینکه وزیر نفت بدون اغراق زمینهساز دانشبنیانشدن صنعت نفت در دو سال اخیر بوده است، گفت: ایجاد بازار واقعی و پایدار برای شرکتهای دانشبنیان از نظر ما مهمترین حمایت از اینگونه شرکتهاست که خوشبختانه وزارت نفت رتبه نخست را در این زمینه دارد.
وی با بیان اینکه طی ۲۰ سال بیش از ۱۰ هزار شرکت دانشبنیان در کشور ایجاد شده است، افزود: صنعت نفت بزرگترین فرصت برای دانشبنیانشدن اقتصاد کشور است.
معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان ریاستجمهوری با اشاره به امضای موافقتنامه با وزارت نفت در بهمن ۱۴۰۱ در ۱۲ محور به ارزش ۲ میلیارد دلار تصریح کرد: تاکنون ۶۰درصد از این محورها به مرحله تحویل کالا و امضای قرارداد رسیده است.
دهقانی فیروزآبادی با یادآوری اینکه در دولتهای قبل گرفتن پروژه از وزارت نفت خود یک پروژه برای شرکتهای دانشبنیان به شمار میآمد، گفت: امروز شاهد تحول بحث کمیت و کیفیت شرکتهای دانشبنیان و اعتماد به آنها هستیم. این معاونت طی دو سال و نیم اخیر ۲۵۰ مجوز تولید بار اول به وزارت نفت داد که تاکنون ۱۱۰ عدد از آنها به مرحله ساخت رسیده است.