printlogo


«اقتصادسرآمد»گزارش می‌دهد؛
شاخص کل بورس در یک قدمی از دست دادن حمایت

گروه بازارسرمایه – سمیه ملایی - بازار سرمایه این روزها حال و روز خوشی ندارد کاهش حجم و ارزش معاملات و خروج نقدینگی از بازار سرمایه هر روز ابعاد جدیدی را ثبت می‌کند، اما مشکل بورس در کنار حضور پررنگ فروشنده‌ها، نبود تقاضا است به عبارت دیگر، خریداران در این سطوح قیمتی حاضر به خرید نیستند و به دلیل کاهش خریداران سمت تقاضا کاهش محسوس پیدا کرده است.
نبود خریدار در سمت تقاضا در حالی رخ می‌دهد که سهام بیشتر شرکت‌ها با صف فروش همراه است و شاخص کل بورس نیز در محدوده حمایتی با اهمیتی قرار دارد که اگر این حمایت از دست برود باید منتظر حرکت پرشتاب‌تر ریزش شاخص کل بورس بود.
شاخص کل بورس روز گذشته و در ادامه روند نزولی خود کاهش 20هزار و 932واحدی را تجربه کرد و در تراز 2میلیون و 58هزار واحدی ایستاد. غیر از حمایت‌ها در تعدادی انگشت‌شمار از نمادها نظیر صندوق دارایکم و پالایشی، بقیه شرکت‌ها روند نزولی بدون حضور خریدار را تجربه کردند.

حضور کم‌رنگ خریداران 
در نیمه دوم زمان معاملات
حواشی جلسه رئیس سازمان بورس با محمد مخبر معاون اول که اکنون به مثابه کفیل ریاست‌جمهوری است سبب شد در نیمه دوم زمان معاملات اندکی از بازار حمایت شود و صف‌های فروش تعدادی از نمادها جمع شد اما این برای تمام نمادها اتفاق نیفتاد پیش‌بینی می‌شود که در روزهای آینده از حجم صف‌های فروش کاسته شود و حتی برای چند روز بورس کمی متعادل شود.

شاخص کل در یک قدمی از دست دادن حمایت
بر اساس شکل، شاخص کل بورس در 9 اسفندماه 1402 از سطح 2میلیون و 45هزار واحدی بازگشت. حال دوباره شاخص کل بورس به این حمایت نزدیک شده است اگر امروز سه‌شنبه به این حمایت واکنش مثبت نشان دهد که روند صعودی در پیش می‌گیرد و نقدینگی دوباره به بازار سرمایه بازمی‌گردد در غیر اینصوررت با از دست رفتن این حمایت باید منتظر سطوح حمایت نزدیک به 2میلیون و واحد بود.
سطح حمایت محدوده‌ای از قیمت یک دارایی است که از ریزش بیشتر قیمت در یک روند نزولی جلوگیری می‌کند. سطح مقاومت محدوده‌ای از قیمت است که از افزایش بیشتر قیمت در یک روند صعودی جلوگیری می‌کند. معمولاً زمانی که قیمت یک دارایی در حال کاهش باشد، با رسیدن به یک «سطح حمایت» (Support Level) حرکت نزولی آن متوقف می‌شود.
مشکلات بورس این روزها ناشی از چالش‌هایی است که به تدریج بر تمام صنایع بورسی حاکم شده است. تغییرات نرخ ارز نیمایی، نرخ سوخت صنایع، حاشیه سود، بهره بالای تامین پول، وضع مالیات، سیاست‌های انقباضی، بهره‌های مالکانه و... سبب شده است که حاشیه سود شرکت‌های بورسی به محدوده‌های خطرناک و حتی زیان نزدیک شود البته این مسائل از دید متولیان امر نیز پوشیده نمانده است و در جلسه‌های عشقی، رئیس سازمان بورس با دولت و مدیران عامل هلدینگ‌های بزرگ بازار سرمایه بررسی شده است.

همراهی دولت با سازمان بورس برای رفع چالش‌های حاکم بر بازار سهام
مجید عشقی، رئیس سازمان بورس با اشاره به همراهی دولت با سازمان بورس برای رفع چالش‌های حاکم بر بازار سرمایه اعلام کرد: افزایش نرخ بهره به ۴۰ درصد، دریافت نرخ ارز نیمایی از شرکت‌ها و صدور برخی از دستورالعمل‌ها در حوزه‌هایی مانند پالایشگاه‌ها از جمله مسایلی است که در جلسه با دولت مورد بحث قرار گرفت.
به گزارش سنا، مجید عشقی، در جلسه خود با مدیران عامل شرکت‌ها و هلدینگ‌های بزرگ بازار سرمایه که در محل سازمان بورس و اوراق بهادار برگزار شد، با اشاره به نرخ‌های بهره و سود سپرده گفت: طی ۵روز گذشته جلساتی به صورت دائم برگزار و معضلات حاکم بر بازار به مسئولان مربوطه منتقل شد.
وی با بیان این که قبل از حادثه بالگرد رئیس جمهور، جلسه‌ای را در ستاد اقتصادی با حضور رئیس جمهور شهید و تیم اقتصادی برگزار و هشدارهای لازم نسبت به وضعیت فعلی بازار داده شد، تاکید کرد: در ادامه این جلسه، موضوعات مهم به صورت مکتوب ارایه و اعلام شد که با توجه به سال پایانی دولت سیزدهم، باید برخی از برنامه‌ها به مرحله اجرا برسند.
عشقی با اعتقاد بر این که بازار از پتانسیل لازم برای رشد برخوردار است اما این امر نیازمند اتخاذ برخی از تصمیمات اساسی خواهد بود، ادامه داد: اتفاقات رخ‌داده در چند روز اخیر باعث شد تا دولت درصدد اجرای برنامه‌های مدنظر خود به صورت فشرده و در برهه زمانی ۴۰روزه باشد.
رئیس سازمان بورس با اعلام این که صبح روز گذشته [یکشنبه] جلسه‌ای در نهاد ریاست‌جمهوری برگزار شد و نکات مدنظر و تاثیرگذار بر بازار به صورت کامل مطرح شد، گفت: افزایش نرخ بهره به ۴۰درصد، دریافت نرخ ارز نیمایی از شرکت‌ها و صدور برخی از دستورالعمل‌ها در حوزه‌هایی مانند پالایشگاه‌ها از جمله مسایلی است که در این جلسه مورد بحث قرار گرفت.
او اظهار کرد: در این جلسه‌، پیشنهاد خود را برای اتخاذ تصمیم فوری در این حوزه‌ها مطرح کردیم که امید می‌رود طی روز [دوشنبه] یا فردا [سه‎شنبه] شاهد اقدامات لازم در خصوص این مسایل باشیم.

پیشنهاد سازمان بورس به بانک مرکزی
عشقی، بررسی چالش‌های بازار سرمایه از جمله نرخ سود را هدف اصلی تشکیل جلسه با مدیران عامل هلدینگ‌های بزرگ بازار سرمایه عنوان کرد و ادامه داد: در چند وقت گذشته سازمان بورس تاکید زیادی را به بانک مرکزی برای انجام برخی اقدامات داشت که در این راستا نیز پیشنهادات مختلفی ارایه شده است.
عشقی به نظارت بر نرخ‌ سود سپرده‌های بانکی تاکید کرد و اظهار داشت: هفته گذشته رئیس بانک مرکزی جلسه‌ای را با بانک‌ها برگزار کرد اما با این وجود شاهد عدم وجود نظارت جدی بر بانک‌ها و ارایه سود سپرده با نرخ ۲۹ درصد هستیم.
رئیس سازمان بورس اعلام کرد که عصر روز [یکشنبه] مجددا جلسه‌ای در نهاد ریاست‌جمهوری به منظور بررسی نرخ سود سپرده ‌و دستورالعمل پالایشگاه‌ها برگزار شد.
وی با تاکید بر بالا بودن نرخ بهره گفت: نرخ بهره بانکی موثر رقمی حدود ۳۲ درصد رسیده که باعث افزایش در نرخ تامین مالی بنگاه ها هم از بازار پول و هم از بازار سرمایه شده است.

برنامه‌ریزی برای بهبود وضعیت بازار سرمایه
رئیس سازمان بورس به اجرای برخی از برنامه‌ ریزی‌ها در حوزه بازار سهام اشاره کرد و گفت: باید در این زمینه هماهنگی‌های لازم انجام شود تا در صورت اصلاح نرخ بهره و دستورالعمل خوراک پالایشگاه‌ها زمینه خروج بازار از شرایط فعلی فراهم شود.
وی اعلام کرد: اکنون به دلیل نگرانی از آینده، نقدینگی چندانی وارد این بازار نمی‌شود اما در صورت اتخاذ برخی تصمیمات و نیز اصلاح دستورالعمل‌ها به مرور شاهد هدایت نقدینگی به سمت بازار سرمایه خواهیم بود.
عشقی در ادامه به اجماع صورت گرفته در بحث جلوگیری از افزایش نرخ‌ها اشاره و عنوان کرد: عدم توانایی دولت در فروش اوراق و تحمیل هزینه‌های سنگین به تولید چنین تصوری را ایجاد کرد که افزایش نرخ‌ها ضربه شدیدی را به تولید کشور وارد می‌کند.
به گفته رئیس سازمان بورس، امیدواریم از طریق اتخاذ برخی تصمیمات و نیز انجام اقدامات لازم، زمینه کاهش التهابات موجود در نرخ سود فراهم شود.
وی در ادامه به بررسی موضوع مربوط به بند «س تبصره ۶ قانون بودجه» در شورای نگهبان اشاره و اظهار کرد: هم‌اکنون به صورت مداوم در حال پیگیری این اتفاق هستیم، بخش دوم بند س تبصره ۶ مشمول اصل ۷۵ قانون اساسی دارای بار مالی برای دولت است که در این زمینه از دولت درخواست کردیم تا در نامه‌ای به شورای نگهبان موافقت خود را با این بند اعلام کنند.

نبود هماهنگی، چالش‌ این‌ روزهای بازار سرمایه
عشقی در ادامه ناهماهنگی در مسایل مختلف را به عنوان یکی از چالش‌های موجود در وضعیت فعلی بازار سرمایه برشمرد و گفت: اکنون نیازمند برخی از اقدامات فوری برای رفع معضلات موجود هستیم اما به دلیل وجود مشکلات انباشته، امکان رفع این مسایل در برهه زمانی کوتاه وجود ندارد.
رئیس سازمان بورس فضای فعلی را چالشی خواند و ادامه داد: امیدواریم از طریق پیگیری های انجام شده، بانک مرکزی را متقاعد به تجدیدنظر در زمینه سیاست‌های انقباضی کنیم.