printlogo


نماینده مردم تهران در مجلس دوازدهم:
کریدور شمال جنوب ظرفیت عظیمی برای توسعه دریا محور ایجاد می‌کند

نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی با اشاره به ایجاد ظرفیت عظیم برای توسعه دریا محور با ایجاد کریدور شمال جنوب، سواحل مکران را مکان مناسبی برای جذب سرمایه‌گذاری در راستای توسعه دریا محور توصیف کرد.
به گزارش اقتصاد سرآمد،پیمان فلسفی نماینده مردم تهران در مجلس دوازدهم در گفتگو با مانا درباره پتانسیل‌های ایران در حوزه اقتصاد دریا محور بیان کرد: چند ماه پیش سیاست‌های کلی اقتصاد دریا محور توسط مقام معظم رهبری ابلاغ شد و این سیاست‌های کلی بسیار راهگشا است.
وی افزود: ما می‌توانیم در چارچوب این سیاست‌های کلی مسیر آینده را مشخص کنیم. در حال حاضر برنامه جامع تحقق این امر مورد توجه دولت قرار گرفته است و به دستگاه‌های اجرایی تکلیف شده است. این برنامه می‌تواند شرایطی در کشور فراهم کند که با نگاه به آینده، بتوانیم به نحو مناسب‌تری کار را پیش ببریم.
فلسفی گفت: اگر بخواهیم تعریفی از اقتصاد دریا محور کنیم، به استفاده پایدار از منابع و گستره‌های آبی اعم از اقیانوس‌ها، دریاها، دریاچه‌ها، سواحل و جزایر برای رشد اقتصادی و بهبود وضعیت معیشت و ایجاد مشاغل اقتصاد دریا محور می‌گوییم.
وی اضافه کرد: به نوعی باید گفت گستره فعالیت‌های اقتصادی آبی در اقتصاد دریا محور، خیلی فراتر از برخی فعالیت‌های سنتی مثل شیلات و صید و صیادی است که ما سراغ داریم. در واقع اقتصاد دریا محور می‌تواند به موضوعات دیگری هم تسری پیدا کند.
این نماینده مجلس توضیح داد: در اقتصاد دریا محور صید و صیادی یکی از موضوعاتی است که در این عرصه قبلاً وجود داشته است. توریسم یا گردشگری دریایی بخش دیگری از اقتصاد دریایی را تشکیل می‌دهد. حمل‌و‌نقل دریایی و لجستیک دریایی نیز از گذشته وجود داشته است و اقتصاد دریا حول این موضوعات می‌چرخیده است.
وی ادامه داد:، اما در حال حاضر شرایط دیگری ممکن است بر اقتصاد دریا حاکم باشد. با بروز و ظهور صنایع جدید مثل انرژی‌های تجدیدپذیر، روش‌های جدید آبزی‌پروری مثل پرورش آبزیان در قفس و فعالیت‌های استخراج در دریا که از اعماق دریا می‌تواند استخراج منابع صورت گیرد یا برخی فعالیت‌های دیگر مثل فنّاوری زیستی و زیست هواشناسی دریایی می‌تواند شرایط اقتصاد دریا محور را متنوع کرده و تغییر دهد.
نماینده مردم تهران در مجلس بیان کرد: بنابراین تنوع موجود افق‌های جدیدی را در مقابل برنامه‌ریزان ایجاد می‌کند و دولت باید روی این موضوع متمرکز شده و سرمایه‌گذاری لازم را داشته باشد.
ارزش دارایی‌های حوزه شیلات ۲۴ تریلیون دلار
فلسفی افزود: گفته می‌شود که ارزش دارایی‌های اصلی عرصه‌های آبی که مربوط به حوزه شیلات است، بیش از ۲۴ تریلیون دلار در جهان است. آبزی پروری با عرضه ۵۸ درصد ماهی به بازار‌های جهانی می‌تواند سریع‌ترین روشی باشد که می‌توانیم از آن برای توسعه اقتصاد دریا محور استفاده کنیم.
وی یادآور شد: در ایران ۵۸۰۰ کیلومتر خطوط ساحلی و دسترسی به دریا در شمال و جنوب داریم. همین‌طور به آب‌های آزاد دسترسی داریم که می‌تواند به ما کمک کنند، ضمن اینکه کریدور شمال به جنوب و غرب به شرق هم در کشور وجود دارد. مخصوصاً کریدور شمال به جنوب که دریای شمال و جنوب کشور را به هم وصل می‌کند. این کریدور می‌تواند ظرفیت عظیمی برای توسعه اقتصاد دریا محور ایجاد کند.این نماینده مجلس تاکید کرد: کریدور شمال جنوب می‌تواند منطقه استراتژیک خلیج فارس و تنگه هرمز را فعال کند و شرایطی که ما در مناطق ساحلی کشور داریم را بهبود بخشیده و به نوعی سهم دریا از تولید ناخالص داخلی را افزایش دهد.

سهم ۵۰ درصدی دریا از تولید ناخالص داخلی کشور‌های پیشرفته
فلسفی با اشاره به آمار‌های موجود درباره سهم ۵۰ درصدی دریا در تولید ناخالص داخلی کشور‌های پیشرفته بیان کرد: این اعداد نشان می‌دهد اگر روی این موضوع متمرکز شویم، می‌توانیم آورده خیلی خوبی داشته باشیم.
وی ادامه داد: در راستای اقتصاد دریا محور بخشی از صنایع دریایی ما می‌تواند در جنوب کشور مستقر شود. در منطقه‌ای مثل چابهار، به دلیل اینکه منطقه آزاد کشور است و از قوانین و مقررات خاصی برخوردار بوده و در موضوع تحریم‌ها هم برای آن استثنا قائل شده‌اند؛ می‌توانیم از این ظرفیت برای توسعه اقتصاد دریا محور استفاده کنیم.نماینده مردم تهران افزود: توسعه منطقه آزاد چابهار یک ظرفیت خیلی خوب است. منطقه آزاد مکران ظرفیت دیگری برای توسعه دریا محور ایجاد می‌کند. به دلیل موقعیت استراتژیک دریای عمان و خلیج فارس، مکران می‌تواند کشور ما را به یک منطقه مناسب برای سرمایه‌گذاری در عرصه‌های اقتصاد دریا محور تبدیل کند.
وی ادامه داد: در راستای توسعه دریا محور دولت به تازگی برنامه جامعی تصویب کرده است. باید حتماً در راستای سیاست‌های کلی نظام در توسعه اقتصاد دریا محور که توسط مقام معظم رهبری ابلاغ شده است، کار را پیش ببرد.

حرکت به سمت اقتصاد تک محصولی با استخراج منابع انرژی دریا
فلسفی درباره اقدامات ایران در زمینه استخراج منابع انرژی دریا گفت: ما باید بر‌اساس ظرفیت‌های دریای شمال و جنوب کشور بتوانیم این ظرفیت‌ها را فعال کنیم، اما اتکای ما به منابع نفتی و فروش نفت، می‌تواند شرایط را به سمت اقتصاد تک محصولی ببرد.
وی افزود: بنابراین باید در اقتصاد دریا محور به تولیدات خود تنوع بدهیم تمرکز بر منابع نفتی را کم کنیم. باید از منابع دیگری که در دریا‌ها وجود دارد، استفاده کنیم و روی انرژی‌های تجدیدپذیر دریایی، شیلاتی و سایر پتانسیل‌ها متمرکز شویم.
نماینده مردم تهران بیان کرد: باید یک راهبرد مناسب برای ایجاد اشتغال و بهبود وضعیت معیشتی مردم، همچنین توسعه و پیشرفت اقتصادی در نظر بگیریم. این موارد در سیاست‌های کلی مورد توجه قرار گرفته است. آنچه مبنا است، آن است که استفاده پایدار از منابع گسترده دریا‌ها برای رسیدن به رشد اقتصادی پایدار، بهبود معیشت مردم، اشتغال‌زایی و توسه صنعتی در کشور انجام شود.
وی یادآور شد: ۶۰ درصد پتانسیل‌های اقتصاد دریا محور مربوط به حوزه شیلات و منابع دریایی و آبزی پروری است و ۴۰ درصد دیگر به موضوعات دیگر مربوط می‌شود. منابع نفتی و استحصال این منابع بخشی از ظرفیت دریا‌ها را شامل می‌شود که می‌توان برای آن هم سرمایه‌گذاری لازم انجام داد.