«روزنامه دریایی سرآمد» گزارش میدهد
مروری بر وضعیت و الزامات توسعه پرورش ماهی در قفس
گروه شیلات - حسین جانی - در سالهای اخیر پرورش ماهی در قفس به عنوان یک نوآوری در دنیا معرفی شده است. اگرچه خاستگاه استفاده از این فناوری به دو قرن پیش در آسیا برای نگهداری و حمل ماهیان باز می گردد اما معرفی این روش بعنوان صنعت نوین در آبزی پروری به دهه اواخر دهه هفتاد و اوایل دهه هشتاد میلادی و با پیشگام شدن کشور نروژ صورت گرفته است. امروزه با توجه به افزایش جمعیت، تغییرات اقلیمی در جهان و توجه بیشتر به بهره وری در مصرف آب، توجه در حوزه آبزی پروری به سوی توسعه و استفاده از سیستمهای متراکم بوده است. با توجه به وجود منابع آبی متعدد از قبیل دریاچه ها، مخازن، رودخانه ها و نوار ساحلی، استفاده از فناوریهای موجود در صنعت آبزی پروری در قفس میتواند بخشی از دغدغه های موجود در تولید و توسعه را مرتفع نماید.
بر اساس آمار سازمان FAO در سال 2016 پرورش آبزیان در قفس 35 درصد از کل تولید آبزی پروری در جهان را به خود اختصاص داده است. در ایران نیز با توجه به ورود این فناوری و فعالیتهای نوپا در کشور، بر اساس آمار شیلات ایران در سال 1395 مقدار 10162 تن ماهی در کشور از این صنعت تولید و گزارش گردیده است که نسبت به تولید کل آبزی پروری در کشور 2/2 درصد را به خود اختصاص می دهد. موفقیت و توسعه پرورش ماهی در قفس به عوامل مختلفی بستگی دارد. پایداری اقتصادی یک صنعت نیازمند شناخت موانع، مزایا و معایب پیش روی آن است. توجه به بازار فروش،افزایش سرمایهگذاری بخش خصوصی، مدیریت و نظارت دولت از جمله چالشهای آبزی پروری در این صنعت است که ضروری است در راستای توسعه این صنعت مدنظر قرار گیرد.
قفس دریایی چیست؟
پرورش ماهی در قفس یکی از بهترین روش های پرورش ماهی در محیط طبیعی دریاست و به این طریق که ماهی ها در زیست بوم طبیعی خودشان پرورش داده میشوند.گام اول برای اخذ مجوز پرورش ماهی در قفس باید به اداره شیلات منطقه یا ناحیه و شهرستان مربوطه خود مراجعه کرد.
پرورش ماهی
در هر قفس بنا به ظرفیت آن مراحل ذخیره سازی و انتقال ماهی انجام میشود ناگفته نماند که کیفیت بچه ماهی و غذای مورد استفاده،تفاوت مهمی در رشد و تلفات ماهی ایجاد میکند.
مدیریت قفس
مدیریت قفس یکی از مراحل مهم در این روش است. بازدید به موقع از سیستم مورینگ و عملیات شستشو به موقع تور میتواند از رشد جلبک ها جلوگیری نماید و تمیز شدن تور باعث میشود آب در قفس جریان داشته و مواد معدنی مورد نیاز ماهی بهتر تامین شود بر روی رشد ماهیها تاثیر بسزایی بگذارد .
توصیه میگردد سطح قفس را با تور ضد پرنده پوشانید تا ماهی ها از حمله پرندگان ماهی خوار و بیرون افتادن از قفس در امان بمانند.