printlogo


ضرورت انتقال آب از دریای عمان

نماینده مردم زابل و زهک در مجلس گفت: انتقال آب از دریای عمان برای رساندن آب شیرین به مردم سیستان و بلوچستان ضرورت دارد و هر چه زودتر باید انجام شود.
به گزارش اقتصاد سرآمد، حبیب‌الله دهمرده با اشاره به عملی نشدن وعده‌های مسئولان مبنی بر انتقال آب شرب استان سیستان و بلوچستاناز دریای عمان گفت: برای اینکه یک بار و برای همیشه بتوانیم مشکلات آب را به‌ویژه در سیستان و بلوچستان حل کنیم به‌طوری که زندگی مردم را به رودخانه هیرمند وابسته کردیم که این رودخانه نیز به افغانستان بند است که قابل قبول نیست و پیوسته دچار اشکال شدیم و رودخانه در برخی مواقع قطع شده و برخی مواقع جاری می‌شود و هیچ کسی نیز حاضر نیست تا در این منطقه سرمایه‌گذاری کند حتی بومیان نیز کوچ می‌کنند و حاشیه‌نشینی و هزار مصیبت دیگر دارند. انتقال آب از دریای عمان ضرورت دارد و باید انجام شود و چاه آب ژرف شروع شده و باید آن را تمام کنیم
باید جلوی تبخیر چاه را با دانش‌های روز دنیا بگیریم
وی ادامه داد: مسئله بعدی جلوگیری از تبخیر و رسوب‌گذاری چاه نیمه است که در سال 400 میلیون متر مکعب آب تبخیر می‌شود و یک تشتی درست کردیم که فقط تبخیر در آن وجود دارد و باید جلوی آن را با دانشی که در دنیا وجود دارد بگیریم و ردیفی نیز برای آن وجود دارد و یک شرکت خارجی نیز اعلام آمادگی کرده و شرکت‌های دیگر نیز قول همکاری دادند که پنل‌های خورشیدی دایر کنند  و کلنگ آن نیز زده شده اما هنوز کار جدی در این خصوص انجام نشده است. عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس با اشاره به حق آبه از افغانستان و نیازهای افغانستان تصریح کرد: ایران گاز، برق، ترانزیت چابهار و میلک زابل را دارد که افغانستان به آن نیاز دارد بنابراین این 3 ظرفیت را که افغانستان به آن نیاز دارد را داریم. یک ظرفیت هم کشور افغانستان دارد که آب است. بحث‌مان این است که  لوله گاز و هر چه که داریم در مرز میلک معامله کرده و تجارت کنیم و قرارداد جهانی ببندیم که یک متر مکعب آب قیمتی دارد و یک متر مکعب برق و گاز و راه‌آهن و ترانزیت نیز قیمتی دارد و 820  میلیون متر مکعب آب که دولت افغانستان با ما قرارداد دارد باید رایگان دهد و چند میلیون متر مکعب آب را خریداری کنیم که هر دو کشور سود ببرند. اینها راه‌حل های اساسی است که در این چند سال در حال انجام است.
از بادهای 120 روزه سیستان باید استفاده کرد
دهمرده اظهار داشت: کلنگ گاز زده شده و نیروگاه بادی برای برق که بتوانیم برق را از باد بگیریم در حال انجام است چراکه بادهای 120 روزه را داریم. منابع فسیلی مثل گاز و نفت محدود است اما باد محدود نیست و با توجه به اینکه ایران در منطقه بادخیزی قرار دارد و بادهای 120 روزه سیستان که پیوسته می‌وزد را داریم بنابراین باید از آن استفاده کنیم. راه‌آهن نیز در حال انجام است. وی با بیان اینکه باید یک برنامه کلان را تدوین کنیم و همه این مراحل باید با هم همزمان صورت گیرد و هیچ کدام نباید باعث شود که برنامه دیگر عقب بماند گفت: انتقال آب از دریای عمان ضرورت دارد و باید انجام شود و چاه آب ژرف شروع شده و باید آن را تمام کنیم و نیروگاه بادی نیز در حال کار است و از تبخیر نیز جلوگیری کنیم  یعنی باعث نشود که از اینها صرف نظر کنیم و همه باید با یکدیگر همکاری کنیم تا یک زندگی پایداری برای مردم ایجاد کنیم تا دیگر چنین وضعیتی نداشته باشند.
در کمتر از 3 سال می‌توان آب شیرین به مردم سیستان رساند
رئیس کمیته آموزش‌عالی کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس در پاسخ به این سوال که این مراحل چقدر زمان می‌برد تصریح کرد: در برخی جاها انجام شده مثلا چاه آب ژرف در حال انجام است و جواب داده و هر لحظه که نظام اراده کند و بخش خصوصی اعلام آمادگی کند، چند حلقه چاه زمان زیادی نمی‌برد. دولت و وزارت نیرو انتقال آب از دریای عمان را تقریبا پذیرفته و قرارگاه نیز ورود پیدا کرده که انجام دهد و کمی زمان می‌برد اما اگر بنده انجام دهنده این کار باشم کمتر از 3 سال آب را شیرین می‌کنم و به زاهدان و زابل می‌رسانم چراکه این قبیل کارها را در کارنامه کاری خود دارم.
تا سال 98 نیروگاه بادی  وارد مدار می شود
این نماینده مردم در مجلس دهم خاطرنشان کرد: این کار نهایت 3 سال طول می‌کشد اما اگر نخواهیم به سرعت انجام دهیم حتی تا 300 سال نیز طول خواهد کشید. افغانستان نیز برای این حق‌آبه آمادگی دارد بنابراین باید گاز را تسریع کنیم و فکر می‌کنم تا یکسال بتوانیم این گاز را به مرز میلک افغانستان برسانیم و قرار بر این است که سال 98 نیروگاه بادی را وارد مدار کنند و راه‌آهن نیز 3 سال بیشتر طول نمی‌کشد البته مشروط بر اینکه بخواهیم واقعا انجام دهیم. ماکسیمم کاری که ممکن است طول بکشد همان انتقال آب از دریای عمان است که کمتر از 3 سال جواب نمی‌گیریم.