«اقتصادسرآمد» گزارش می دهد؛
شاخص کل بورس ناتوان از حفظ تراز 2میلیون واحدی
گروه بازارسرمایه - یعقوب شیدایی گماسایی - رکود ادامهدار در بازار سرمایه روند فرسایشی خستهکننده همانطور که کارشناسهای بورس پیش از این پیشبینی کرده بودند سطح 2میلیون واحدی را از دست داد و وارد کانال یکمیلیون واحدی شد. روز گذشته شاخص کل بورس با کاهش 4هزار و 721واحدی وارد تراز یکمیلیون و 998هزار واحد شد. بیشتر نمادها روز گذشته قرمز رنگ شدند.
تراز 2میلیون واحدی سطح روانی بورس بود و حمایت شاخص کل بورس در محدوده یکمیلیون و 950هزار واحدی است به بیان دیگر، برای تحلیل شاخص کل بورس باید منتظر روزهای دیگر ماند و دید در صورت بازپس نگرفتن کانال 2میلیون
سطح حمایت محدودهای از قیمت یک دارایی است که از ریزش بیشتر قیمت در یک روند نزولی جلوگیری میکند. سطح مقاومت محدودهای از قیمت است که از افزایش بیشتر قیمت در یک روند صعودی جلوگیری میکند. معمولاً زمانی که قیمت یک دارایی در حال کاهش باشد، با رسیدن به یک «سطح حمایت» (Support Level) حرکت نزولی آن متوقف میشود.
نکات مهم سطح حمایت
بیشتر بودن تعداد خریداران (حجم تقاضا) از تعداد فروشندهها (حجم عرضه)، نبود تمایل فروشندهها برای عرضه سهام در زیر سطح حمایت ندارند،کنترل قیمت در دست خریداران است و
اعتقاد به اینکه قیمتها از آن سطح پایینتر نمیآید از مشخصههای سطوح حمایت است که یا شکستهشدن سطح حمایت گروهی از معاملهگران که به دلیل خوشبینی به موثر بودن سطح حمایت اقدام به خرید کرده بودند نیز وارد سوی عرضه میشوند که همین امر خود به فشار عرضه اضافه میکند و شتاب کاهش را بیشتر میکند.
کم بودن ارزش معاملات خردش
ارزش معاملان خرد بازار سرمایه روز گذشته 1.7همت (هزار میلیارد تومان) بود که با در نظر گرفتن اندازه بورس و اینکه روزهای خوب ارزش معاملات خرد در محدوده 10 تا 15همت بود ارقام بسیار پایینی است و گروهی از کارشناسهای بورس مقدار کم ارزش معاملات خرد را نشانه رکود و نیمه تعطیل بودن بورس تفسیر میکنند.
پیش از این علی اسکینی، کارشناس به «اقتصاد سرآمد» گفته بود: «اما فاکتور مهمی که این روزها سبب فاز رکودی در بورس شده است کمبود نقدینگی در بازار سرمایه است که همین امر روند صعودی بورس را با چالش همراه کرده است.»
او یادآوری کرده بود: «ارزش معاملات در بازار سرمایه اکنون کاهش قابل توجهی (حدود 10 همت) در مقایسه با روزهای اوج خود (بالاتر از 15 همت) تجربه میکند؛ بنابراین افزایش ارزش معاملات یکی از پیشنیازهای ضروری برای رشد بورس است.»
معاملات خرد همان معاملات عادی هستند که توسط سهامداران خرد صورت میگیرد. این نوع از معاملات شامل محدودیتهای قیمتی و حجمی هستند. این امر بر خلاف معاملات بلوکی است که هیچگونه محدودیتی در رابطه با قیمت و حجم نداشتند. سرمایهگذارانی که بهصورت حرفهای در این بازار مشغول هستند در فرایند انتخاب بهترین سهام از ارزش معاملات خرد برای تصمیمگیری استفاده میکنند، زیرا حجم و ارزش معاملات خرد در بورس میزان نقدشوندگی روزانهی این بازار را مشخص میکند و اطلاعاتی را در رابطه با خریدوفروش سهام به سرمایهگذاران ارائه میدهد. در واقع میتوان گفت در یک روز معاملاتی سهام هر نماد بورسی با قیمتهای مختلف و حجمهای متفاوت به فروش میرسد. توجه به همین اطلاعات حائز اهمیت است.
کاهش نقدشوندگی در بورس
کاهش دامنه نوسان به دلیل ایجاد صفهای فروش در تعدادی از نمادها سبب شده است علیرغم اینکه این نمادها صف فروش دارند اما به دلیل وجود حجم مبنا، قیمت پایانی تغییری نمیکند که همین امر جذابیت خرید ایجاد نمیکند و سهامدارانی که به هر دلیل ناچار به فروش سهام خود هستند، نمیتوانند سهام خود را بفروشند و نقد شوند. ادامه این روند موجب گسترش نبود امکان فروش و تعطیلی بورس میشود.
نقدشوندگی در بورس بهویژه زمانی که بازار ریزشی است، ضروری است، زیرا در غیر اینصورت صاحبان سهام نمیتوانند از معاملات خود بهراحتی خارج شوند.
نقدشوندگی یعنی یک دارایی را بتوان به سرعت نقد کرد. به بیان دیگر، منظور از نقدشوندگی در بازارهای مالی این است که بتوان یک سرمایهگذاری را در سریعترین زمان و بدون هیچ تاثیر منفی روی ارزش آن به فروش رساند.
هر اندازه که یک دارایی یا سرمایهگذاری، قابلیت نقدشوندگی بیشتری داشته باشد، فروش آن نیز به مراتب آسانتر است. عکس این مسئله نیز صدق میکند؛ هر چقدر نقدشوندگی در بورس کمتر باشد، آن دارایی سختتر و کندتر به فروش خواهد رفت.
به دلیل اینکه سرمایهگذاری روی داراییهایی که نقدشوندگی پایینی دارند، منفعت چندانی برای سرمایهگذار نخواهند داشت. در صورتی که که قابلیت تبدیل یک دارایی به پول نقد در سهام بالاتر باشد، راحتتر میتوان آن را با ارزش واقعیاش بهفروش رساند. به بیان دیگر، اگر نقدشوندگی یک دارایی پایین باشد به دلیل ناتوانی برای نقد شدن در زمان لازم با گذشت زمان دارایی آنقدر در دست صاحبش باقی بماند که در بازار ارزش خود را از دست بدهد.
تاثیر بر شاخص کل بورس
شرکتهای فولاد مباركه اصفهان با 760، ملي صنايع مس ايران با 716، پالايش نفت اصفهان با 420، بانك ملت با 326 و سرمايهگذاري تامين اجتماعي با 300واحد بیشترین نقش را در کاهش 4هزار و 721واحدی شاخص کل داشتند و در مقابل پتروشيمي بوعلي سينا با 206، كشتيراني جمهوري اسلامي ايران با 75، سرمايه گذاري گروه توسعه ملي با 70 و بانك اقتصاد نوين با 46واحد بالاترین نقش را در جلوگیری از کاهش بیشتر نماگر بورس داشتند.
گروه فلزات اساسی با 177میلیارد تومان در حالی رتبه اول برترین گروههای صنعت بورس تهران را به دست آوردند که گروههای شیمیایی با 114، بانکها با 66، خودرو با 60 و فرآوردههای نفتی با 43میلیارد تومان رتبههای دوم تا پنجم را از آن خود کردند.