printlogo


« اقتصادسرآمد»گزارش می‌دهد
صعود شاخص کل بورس با چاشنی فروش

با فرآیندهای گذشته نمی‌توان بورس را اداره کرد
​​​​​​​گروه بازارسرمایه - یعقوب شیدایی گماسایی- شاخص کل بورس دوشنبه 5شهریور، 10هزار و 985واحد افزایش یافت و در سطح 2میلیون و 63هزار واحدی ایستاد. با وجود رشد شاخص کل بورس، صف‌های خرید بیشتر نمادهای بازار سرمایه از سوی فروشنده‌‌ها عرضه شد؛ به گونه‌ای که در اواخر وقت یا خبری از صف‌های خرید چند روز گذشته نبود با اینکه معاملات متعادل شده بود.
پس از مشکلات پیش‌آمده برای بورس به دلیل اقتصادی و سیاسی، سازمان بورس تصمیم گرفت که دامنه نوسان را یه یک‌درصد و سپس به 2درصد تعدیل کند.
دامنه نوسان حداقل و حداکثر قیمتی است که یک دارایی (مانند یک سهم در بورس) می‌تواند در طول یک دورۀ زمانی (مثلاً در طول یک روز) معامله شود. قیمت هر سهم در بورس ایران در طول هر روز معاملاتی، می‌تواند مقدار مشخصی نسبت به روز قبل جابه‌جا شود که به این جابه‌جایی، دامنه نوسان می‌گویند.
کاهش دامنه نوسان و انتشار خبرهای مثبت هفته‌های گذشته از حمایت از بازار سرمایه با تزریق نقدینگی و رای اعتماد کابینه پزشکیان از مجلس شورای اسلامی موجب افزایش حضور خریداران و به تبع آن تشکیل صف‌های خرید برای گروهی از سهام شرکت‌ها شد.
مردادماه، قادر معصومی خانقاه، مدیر نظارت بر بورس‌های سازمان بورس درباره حماریت از بورس به سنا، گفته بود: «مدیران و معاونان سازمان بورس جلساتی را با مدیران بانک مرکزی برای حمایت از بازار سرمایه برگزار کردند.»
او اعلام کرده بود: «همچنین طبق جمع‌بندی انجام‌شده در جلسه شورای عالی بورس، مکاتبات اداری و فرآیندهای قانونی برای واریز ۱۰ همت نقدینگی به صندوق توسعه بازار سرمایه انجام شده و اکنون در انتظار تایید نهایی بانک مرکزی برای انجام این واریزی‌ها هستیم.»
معصومی خانقاه تاکید کرده بود: «امیدواریم به‌زودی مسائل اداری و مقرراتی رفع و مجوز واریز از طرف بانک مرکزی صادر شود.»
روز چهارشنبه 31مردادماه، نمایندگان مجلس شورای اسلامی پس از نه جلسه بررسی صلاحیت، سوابق و برنامه‌های وزیران پیشنهادی در صحن علنی و شنیدن سخنان موافقان و مخالفان به تمام وزرای پیشنهادی رئیس‌جمهوری رای اعتماد دادند.
اتفاق‌ها با خبرهای امیدوارکننده موجی روانی سبب شد که تقاضا برای سرمایه‌گذاری برای بورس را همراه با ورود نقدینگی رقم زد و به دلیل اینکه در دامنه نوسانی 6درصدی گروهی از شرکت‌ها کاهش قیمت را تجربه کرده بودند این شرکت‌ها با صف خرید همراه شدند.
صف خرید زمانی تشکیل می‌شود که یک سهم به دلایل مختلف مانند انتشار اخبار و اطلاعات مثبت در رابطه با عملیات آتی آن ارزنده‌تر می‌شود. در این وضعیت فروشندگان به‌ قصد بالا رفتن قیمت سهم حاضر به فروش سهم نیستند. در همین راستا تقاضا برای این سهم افزایش می‌یابد و خریداران اصطلاحا در صف‌ خرید‌ قرار می‌گیرند.
پیش از این روزنامه «سرآمد اقتصادی» به تاریخ 13مردادماه با عنوان « فروش وحشت‌زده  در بورس تهران» درباره دلیل پانیک در بورس نوشت: «بازار سرمایه در آخرین روز معاملاتی چهارشنبه 10مردادماه، به دلیل ترور اسماعیل هنیه، چهره سیاسی فلسطینی با هجوم فروشنده‌های حقیقی روبه‌ر‌و شد و کاهش 52هزار واحدی را تجربه کرد به عبارت دیگر بورس دوباره پانیک کرد.
اسماعیل عبدالسلام احمدهنیه (۸ مه ۱۹۶۳ – ۳۱ ژوئیه ۲۰۲۴) چهره سیاسی فلسطینی بود. او یکی از رهبران حماس بود که از سال ۲۰۰۷ حکومت بر نوار غزه را بر عهده دارد. او همچنین از سال ۲۰۰۶ تا ۲۰۰۷، نخست‌وزیر تشکیلات خودگردان فلسطین بود. هنیه از سال ۲۰۱۷ تا هنگام کشته شدن بیشتر اوقات در قطر زندگی می‌کرد.
زمانی پانیک‌سل یا فروش وحشت‌زده اتفاق می‌افتد که سرمایه‌گذاران به ‌محض سقوط بازار، اقدام به فروش دارایی سهام خود می‌کنند. معمولا معامله‌گرانی تازه‌کار و مبتدی یا سرمایه‌گذاران کوتاه‌مدتی بیشتر جوگیر روانی می‌شوند چراکه به دنبال سرمایه‌گذاری بلندمدت و ریسک نیستند و قصد ندارند که منتظر بازگشت بازار به روند صعودی و افزایش مجدد قیمت بمانند. این دسته از معامله گران و سرمایه‌گذاران ترجیح می‌دهند برای جلوگیری از ضرر، دارایی‌های خود را به ‌سرعت بفروشند.
زمانی که عملیات فروش به صورت گسترده و از روی ترس در بازار ارزهای مالی رخ می‌دهد، این بازار سقوط قیمت ناشی از این فروش را تجربه خواهد کرد. البته بعد از وقوع پانیک‌سل، تریدرها و سرمایه‌گذارانی که منتظر خرید پس از سقوط قیمت بودند، اقدام به خرید می‌کنند و به ‌واسطه این خرید، بازار شاهد یک روند قیمتی صعودی می‌شود. به عبارت دیگر فروش وحشت‌زده منجر به کاهش شدید قیمت یک دارایی می‌شود که ترس و وحشت سایر تریدرها و سرمایه‌گذاران را به همراه می‌آورد و در نتیجه آن‌ها نیز وادار به فروش دارایی های خود می‌شوند. این چرخه در نهایت کاهش بیش از پیش قیمت ها را به دنبال خواهد داشت.»

افزایش 100درصدی ارزش معاملات خرد
پس از چند روز صف خرید به دلایل مثبت و افزایش چند درصدی قیمت، روز گذشته صف‌های خرید عرضه شد که همین امر موجب بالا رفتن و رشد حدود 100درصدی ارزش معاملات خرد در مقایسه با روز شنبه بورس شد، اما آمارها از خروج پول هوشمند و افزایش ورود پول به صندوق‌های درآمد ثابت حکایت می‌کنند.
تحلیل‌گران حرفه‌ای از ارزش معاملات برای رصد سیگنال‌های خرید و فروش استفاده کند. زمانی که ارزش معاملات مقدار مناسبی است، گویای این است که احتمالا زمان خرید سهم است.
 همچنین ارزش بالای معاملات در یک سهم مشخص می‌تواند نویدی برای آینده صعودی سهم باشد؛ وقتی خرید سهام به احتمال قوی با سود مثبت روبه‌رو می‌شود. از سوی دیگر، در مواقعی که ارزش معاملات در حال کاهش است با تحلیل‌های دقیق و حرفه‌ای اقدام به نوسان‌گیری می‌شود.
رشد ارزش معاملات بازار سرمایه همراه با افزایش ارزش معاملات خرد نشانه مثبتی است به شرط اینکه این افزایش ناشی از نوعی شتاب‌زدگی برای فروش و نقد کردن نباشد موردی که گروهی از تحلیل‌گران درباره آن همواره هشدار می‌دهند این است که هر گونه تصمیم‌گیری درباره بورس یا هر بازار دیگر باید با در نظر گرفتن تمام جنبه‌ها و آمارها باشد.

محدودیت منابع بانکی
 برای حمایت از بورس
به گفته یک عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس، با فرآیندهای گذشته نمی‌توان بورس را اداره کرد.
جبار کوچکی‌نژاد در این باره به سنا گفت: با توجه به محدودیت منابع بانکی به ویژه بانک‌های دولتی، بهتر است اقدامات قابل توجهی برای ورود بخش خصوصی به حوزه اقتصاد برای حمایت مالی از بازار سرمایه صورت گیرد.
او افزود: با توجه به محدودیت منابع بانکی به ویژه منابع در اختیار بانک‌های دولتی، بهتر است اقدامات قابل توجهی برای ورود بخش خصوصی به حوزه اقتصاد برای حمایت از بازار سرمایه صورت گیرد.
عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس با تاکید بر این‌که بانک مرکزی موظف است خط اعتباری ویژه‌ای برای حمایت از بازار سرمایه ارائه دهد، گفت: دولت باید بداند که با فرآیندهای گذشته نمی‌توان بورس را اداره و اقتصاد را به سمت رشد و تعالی سوق داد. لذا بهتر است با حمایت از بخش خصوصی و واگذاری امور به این بخش، برای حمایت از سهامداران خُرد و تامین مالی و تسریع در طرح‌های توسعه‌ای شرکت‌های بورسی در سالی که به شعار جهش تولید با مشارکت مردم تاکید شده است، گام‌های بیشتری برداشته باشیم.