printlogo


«اقتصادسرآمد» گزارش می‌دهد
صعود 39هزار پله‌ای شاخص کل بورس  در هفته گذشته

استقبال برخی از فعالان بازارسرمایه برای خرید سهام پالایشی‌ها
​​​​​​​گروه بازارسرمایه - بازار سرمایه هفته گذشته به دلیل تعطیل رسمی اربعین در روز یکشنبه گذشته، تنها چهار روز کاری معاملات داشت که در این چهار روز کاری شاخص کل بورس 39هزار و 64واحد افزایش را تجربه کرد و در تراز 2میلیون 76هزار واحدی ایستاد.
به گزارش اقتصادسرآمد، اخبار مثبت از دولت جدید، رشد قیمت ارز در سامانه نیما و ورود پول حقیقی سبب جو روانی شد که به تبع آن رشد شاخص کل بورس محقق شد. صعودی که خیلی با رشد ارزش معاملات خرد همراه نیست و همین کم بودن ارزش معاملات خرد از یک‌سو و نبود تداوم در ورود پول حقیقی به بورس از سوی دیگر، عاملی است که سبب شده است گروهی از سرمایه‌گذاران، این صعود شاخص کل بورس را با شک و تردید نگاه کنند و احتمال می‌دهند که هنوز زمان حرکت اصلی صعود شاخص نرسیده است و در مقابل هستند گروهی که معتقدند به دلیل کاهش بسیار بالای قیمت سهام در چند سال گذشته، اوراق بهادار اکنون دارای جذابیت قیمتی هستند و این افزایش شاخص کل بورس ادامه‌دار خواهد بود.

آمار معاملات هفته گذشته
شنبه 3شهریور، ارزش معاملات خرد 2 همت (هزار میلیارد تومان)، تراز پول حقیقی 199 و صندوق با درآمد ثابت 175 میلیارد تومان بود. روز کاری بعد ارزش معاملات افزایش 800همتی را در حالی تجربه کرد که تراز پول حقیقی از نثبت به منفی تغییر کرد به عبارت دیگر، خروج پول حقیقی ثبت شد. دوشنبه 5شهریور، ارزش معاملات خرد 2.8 همت، تراز پول حقیقی منفی 314 و صندوق با درآمد ثابت 89 میلیارد تومان بود برای روز سه‌شنبه ارزش معاملات خرد اندکی کاهش یافت و از مقدار خروج پول حقیقی در مقایسه با روز دوشنبه اندکی کاسته شد. سه‌شنبه 6شهریور، ارزش معاملات خرد 2.6 همت، تراز پول حقیقی منفی 105 و صندوق با درآمد ثابت 794 میلیارد تومان بود. آخرین روز کاری هفته گذشته ارزش معاملات خرد تغییر محسوسی پیدا نکرد.چهارشنبه 7شهریور، ارزش معاملات خرد 2.6 همت، تراز پول حقیقی 157 و صندوق با درآمد ثابت 287 میلیارد تومان بود.
معاملات خرد همان معاملات عادی هستند که توسط سهام‌داران خرد صورت می‌گیرد. این نوع از معاملات شامل محدودیت‌های قیمتی و حجمی هستند. این امر بر خلاف معاملات بلوکی است که هیچ‌گونه محدودیتی در رابطه ‌با قیمت و حجم نداشتند. سرمایه‌گذارانی که به‌صورت حرفه‌ای در این بازار مشغول هستند در فرایند انتخاب بهترین سهام از ارزش معاملات خرد برای تصمیم‌گیری استفاده می‌کنند، زیرا حجم و ارزش معاملات خرد در بورس میزان نقدشوندگی روزانه‌ی این بازار را مشخص می‌کند و اطلاعاتی را در رابطه ‌با خریدوفروش سهام به سرمایه‌گذاران ارائه می‌دهد. در واقع می‌توان گفت در یک روز معاملاتی سهام هر نماد بورسی با قیمت‌های مختلف و حجم‌های متفاوت به فروش می‌رسد. توجه به همین اطلاعات حائز اهمیت است.

قیمت ارز در بازار آزاد
قیمت ارزهای خارجی در بازار آزاد نوسان خاصی نداشت و اگر هم نوسان جزیی پیدا کرد، مدیریت شد، اما در بازار داخل چند نرخ ارز وجود دارد که ارز نیما در هفته گذشته افزایش را تجربه کرد. رشد قیمت ارز در بازار نیما تاثیر مستقیم در رشد سودآوری شرکت‌های صادرات‌محور دارد چراکه با افزایش قسمت فروش موجب بالا رفتن حاشیه سود  و در نهایت بالا رفتن مقدار سود در گزارش سود و زیان می‌شود.
سامانه نیما
سامانه نیما که مخفف عبارت «نظام یکپارچه معاملات ارزی» است با هدف ایجاد بستری امن برای خرید و فروش ارز به‌وجود آمده است. می‌توان گفت هدف اصلی از تاسیس این سامانه، ایجاد تعادلی میان عرضه و تقاضا در دو بخش صادرات و واردات کشور بود. در واقع سامانه نیما، ابزاری برای تامین ارز لازم برای صادرات و واردات کشور است و از این طریق تاجران به طیف گسترده‌ای از صرافی‌های بانکی و تضامنی دسترسی خواهند داشت.
سامانه نیما برای اولین بار در اردیبهشت سال 1397 فعالیت خود را در راستای تسهیل تامین ارز، ایجاد فضای امن برای خریداران و فروشندگان، امکان ایجاد یک فضای رقابت میان صرافان و به‌طور کلی برای به‌وجود آوردن بازار ارز و ارتباط شفاف آن با سایر بازارها آغاز کرد. در این سامانه 3 نقش برای گروه‌های مختلف تعیین می‌شود:
واردکنندگان کالا و خدمات به‌عنوان متقاضیان ارز، صادرکنندگان کالا و خدمات به‌عنوان عرضه‌کننده ارز و واسطه‌گران (بانک‌ها و صرافی‌ها) به‌عنوان هدایت کننده منابع میان دو گروه فوق.
هفته گذشته عبدالناصر همتی، وزیر امور اقتصادی و دارایی گفت: تعداد نرخ‌های ارز را کاهش می‌دهیم که خود این موضوع یک سیگنال مثبت برای صادرکنندگان و بازار سرمایه خواهد بود.
گفته‌های همتی و به دنبال آن رشد قیمت ارز در سامانه نیما این باور را که هدف سیاست‌گذار رشد قیمت ارز نیما و کم کردن فاصله ان با ارز در بازار ازاد است را نزد فعالان بازار سرمایه تقویت بخشید.
اظهارات همتی، وزیر اقتصاد سبب شد که یک عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس، این طرح را برای بورس مناسب ارزیابی کند.
بهروز محبی نجم‌آبادی، عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس، ضمن اشاره به برنامه وزیر اقتصاد، برای کاهش تعداد نرخ‌های ارز، تاکید کرد: باید فضای امنی برای بورس ایجاد و ارزش آن حفظ شود. بازار سهام نباید تحت تاثیر بحران‌های درونی و بیرونی قرار بگیرد، به همین دلیل نیاز است به سمت تک نرخی شدن ارز حرکت کنیم.
نجم‌آبادی، درباره کاهش تعداد نرخ‌های ارز و تاثیرات آن بر بازار سرمایه به سنا، گفت: از گذشته اقتصاد ایران با تعدد نرخ‌های ارز مواجه بوده که این مساله بازار سرمایه را با مشکلات و موانع بزرگی مواجه کرده است. تنوع نرخ‌ها سبب افزایش تقاضای کاذب در بازارهای مختلف متاثر از نرخ ارز شده است.
او با تاکید بر این‌که تعدد نرخ ارز از یک سو، باعث افزایش قیمت کالاهای اساسی و از سوی دیگر موجب مختل شدن نظم بازار و تولید می‌شود، افزود: اصلاح ساختار بازار ارز و کاهش تعدد آن کار راحتی نیست اما به نظر می‌رسد با اقدامات به موقع در وزارت اقتصاد و پیگیری‌ مجلس شورای اسلامی این موضوع در دولت چهاردهم انجام‌شدنی است.

صف‌های خرید در پالایشی‌ها
پس از اظهارت مسعود پزشکیان، رئیس‌جمهوری در هفته گذشته که درباره بنزین گفته بود: «هیچ منطقی وجود ندارد که بنزین را با دلار آزاد بخریم و با سوبسید به مردم بفروشیم.» اندکی جو روانی به گروه پالایشی مثبت شد و به دلیل استقبال گروهی از فعالان بازار سرمایه، صف‌های خرید برای گروه پالایشی افزایش یافت نظر به اینکه این جو خوب هنوز با دلایل سودآوری تایید نشده است احتمال موقت بودن این جریان وجود دارد.