printlogo


«اقتصادسرآمد»گزارش می‌دهد؛واکنش وزیراقتصاد به ماجرای وام عشقی
وام ۱۰ میلیاردتومانی هیات مدیره بورس برای خودشان

گروه بازاربورس - مسعود وطنخواه - مجید عشقی، رئیس سازمان بورس است که مدتی است عملکرد او در سازمان بورس مورد انتقاد گروهی از فعالان بازارسرمایه است و از هر فرصتی سعی می‌کنند تا زمینه را برای برکناری او فراهم کنند تازه‌ترین مورد هفته گذشته درباره انتشار تصویر نامه‌ سازمان بازرسی به وزیر اقتصاد منتشر شده است که نشان می‌دهد پنج عضو شورای عالی بورس با مصوبه‌ای ۱۰ میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان به خودشان وام داده‌اند. بیشترین مبلغ این وام به مجید عشقی، رئیس هیات مدیره سازمان بورس اختصاص یافته و مبلغ آن ٢میلیارد و ۷۰۰میلیون تومان با دوره بازگشت ۱۰ ساله و سود ۴درصد است.
انتشار این تصویر واکنش وزیر اقتصاد را به دنبال داشت. عبدالناصر همتی پنجشنبه ۱۵ شهریور در واکنش به وام میلیاردی هیات مدیره سازمان بورس در صفحه شخصی خود نوشت: «پس از نامه سازمان بازرسی در مورد وام قرض‌الحسنه دریافتی توسط رئیس و اعضای هیات مدیره سازمان بورس، موضوع را جهت بررسی سریع کارشناسی و اعلام نظر به بازرسی وزارتخانه ارجاع داده‌ام. در دولت چهاردهم برای حذف رانت‌ها آمده‌ایم و اجازه ویژه‌خواری به هیچ‌کس نخواهیم داد.»
وزیر اقتصاد در واکنش به اخذ این وام از سوی هیات مدیره سازمان بورس در حالی ماموریت خود را حذف رانت اعلام کرده است که هر گونه تصمیمی را منوط به بررسی سریع کارشناسی و اعلام نظر بازرسی وزارتخانه اعلام کرده است به عبارت دیگر، پرداخت این وام را اگر در چارچوب مصوبات شورای عالی بورس باشد موردی ندارد.
عرف رایج در نهادهای مالی است که برای حفظ منابع انسانی برای ان‌ها در چارچوب مصوبات سازمانی مشوق‌هایی در نظر می‌گیرند نظیر وام‌های بلندمدت برای خرید خانه که به طور شناخته‌شده در شرکت‌های بانک و بیمه به امری رایج تبدیل شده است. این وام‌ها در بانک‌ها به بهانه‌های مختلف نظیر خرید خانه، ماشین و... به پرسنل با بهره پایین و طولانی مدت پرداخت می‌شود با توجه به افزایش قیمت مسکن، سقف پرداختی برای خرید خانه مبالغ بالاتر از 5میلیارد تومان در شهرهای بزرگ است.
موردی که در گفته‌های عشقی نیز وجود دارد در بند 11 ماده 4 قانون بازار اوراق بهادار جمهوری اسلامی ایران آمده است که تعیین حقوق و مزایای رئیس و اعضای هیأت مدیره سازمان یکی از وظایف شورای عالی بورس است و در تبصره این ماده هم ذکر شده است که مصوبات شورای‌عالی بورس پس از تأیید وزیر امور اقتصادی و دارایی لازم‌الاجراء خواهد بود.
شورای عالی بورس و اوراق بهادار بالاترین رکن بازار اوراق بهادار است که تصویب سیاست‌ کلان و خط مشي بازار در قالب سياست‌های كلی نظام و قوانين و مقررات مربوط و همچنین اتخاذ تدابير لازم برای ساماندهی و توسعه بازار اوراق بهادار و اعمال نظارت عاليه بر اجرای قانون بازار اوراق بهادار از مهمترین وظایف شورای عالی بورس است.

تکذیب خبر دستگیری
 رئیس سازمان بورس
خبر دستگیری رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار تکذیب شد.
به گزارش قوه قضاییه، در ساعات اخیر خبری در برخی رسانه‌ها مبنی بر دستگیری مجید عشقی رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار در جزیره قشم و در حین خروج از کشور منتشر شد.
پیگیری‌ها نشان می‌دهد این خبر از اساس کذب است و صحت ندارد.
پرداخت وام براساس مصوبه 
شورای عالی بورس
رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار پنج شنبه شب در گفت‌وگو با بخش خبر سیما خبرگزاری صداوسیما با اشاره به انتشار نامه سازمان بازرسی کل کشور درباره تخصیص تسهیلات به اعضای هیات مدیره سازمان بورس افزود: این‌که گفته می‌شود هیات مدیره سازمان وام را برای خودشان تصویب و پرداخت کرده، قطعا یک دروغ بزرگ است.
او اضافه کرد: شورای عالی بورس براساس ماده ۴ قانون اوراق بهادار مسئولیت تعیین حقوق و دستمزد مزایای هیات مدیره سازمان بورس را برعهده دارد، این مبالغ هم براساس مصوبه شورا پرداخت شده و پرداخت چنین مبالغی در تمامی نهادهای پولی و مالی متناظر یک روال کاملا عادی است و حتی گاه در برخی نهادها مبالغ پرداختی بیشتر از این ارقام است.
رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار تاکید کرد: مدیران و کارکنان سازمان بورس، به خاطر شرایط خاص این نهاد، با محدودیت‌های متعددی مواجه‌اند، در نتیجه برای حفظ منابع انسانی نهاد ناظر بازار سرمایه، لازم است این تسهیلات پرداخت شود. شورای عالی بورس هم براساس همین موضوع با پرداخت تسهیلات موافقت کرده است.
رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار تاکید کرد: ما هم تمام مدارک و مستندات را برای بررسی به دستگاه‌های نظارتی ارایه کرده‌ایم تا مشخص شود هیچ‌گونه ابهامی در پرداخت این وام‌ها وجود نداشته است.
او اعلام کرد: به‌دلیل وجود تعارضات منافع، این مبالغ از محل منابع خود سازمان پرداخت شده و از منابع بانکی نبوده است.
افزایش 33هزار واحدی شاخص بورس
 در هفته گذشته
هفته گذشته با وجود سه روز کاری (دو روز تعطیلی رسمی)، شاخص کل بورس رشد 33هزار پله‌ای را تجربه کرد و در تراز 2میلیون و 109هزار واحدی ایستاد. نکته قابل توجه در سه هفته گذشته نوسان مثبت شاخص کل بورس با رشد 39، 39 و 33هزار واحدی ایستاد چه‌بسا، اگر شاخص کل در آخرین روز معاملاتی هفته گذشته، آهنگ صعودش تبدیل به نزول نمی‌شد احتمالا هفته سوم نیز ضرباهنگ 39هزار واحدی را ثبت می‌کرد، اما پس از افزایش ارزش معاملات در یکشنبه گذشته، سه‌شنبه گذشته کاهش ارزش معاملات خرد و خروج پول هوشمند از بورس همراه با ورود ان به صندوق‌های با درآمد ثابت سبب شد که جو روانی  درباره روزهای آتی بورس با شک و تردیدهایی نزد گروهی از سرمایه‌گذاران روبه‌رو شود که همین امر موجب شناسایی سود از سوی این گروه شد. این باور در بین بسیاری از معامله گران وجود دارد که همواره برخی از اشخاص حقیقی و حقوقی با استفاده از اطلاعات و یا تحلیل قوی‌تر نسبت به بقیه، در قیمت‌های بهتر یا زمان مناسب‌تری  اقدام به خرید یا فروش سهام می‌کنند و با رصد معاملات این افراد می توان معاملات انجام داد. یکی از نشانه‌های ورود یا خروج پول هوشمند در حجم معاملات مشخص می‌شود. بدین معنی که زمانی‌که متوسط حجم معاملات سهام یک شرکت، در مقایسه با میانگین حجم معاملات آن در بازه‌های زمانی مشخص (مثلا  هفتگی، ماهانه و یا سه‌ماهه) افزایش قابل توجهی داشته باشد، می‌تواند نشانه‌ای از ورود با خروج پول هوشمند باشد و باید مورد بررسی بیشتری قرار گیرد.با توجه به نزدیکی شاخص کل بورس به مقاومت‌های پیش‌رو در سطح دو میلیون و صد تا صد و پنجاه‌هزار واحدی، طبیعی است که فشار عرضه بر تقاضا فرونی پیدا کند و افزایش ریسک معاملات به دلیل رشد شاخص کل بورس در سه هفته گذشته، احتمال حرکت اصلاحی یا برگشتی، عادی است.