printlogo


«اقتصادسرآمد» گزارش می‌دهد
افزایش ارزش معاملات خرد بازاربورس

گروه بازارسرمایه - مسعود وطنخواه - هفته 17 تا 21شهریورماه، ارزش معاملات خرد در کانال 3همت (هزار میلیارد تومان) بود در حالی که چند هفته‌ای بود که پیش از این ارزش معاملات خرد در کانال 2همت بود. متزلزل شدن و استعفای مجید عشقی، رئیس قبلی سازمان بورس، جذابیت قیمت سهام پس از کاهش و... از دلائل افزایش ارزش معاملات خرد بود که سه‌شنبه هفته گذشته تا نزدیکی کانال 4همت هم رسید.

معرفی چهاردهمین رئیس سازمان
 بورس و اوراق بهادار 
به گزارش روزنامه اقتصادسرآمد، حجت‌اله صیدی با رای اکثریت اعضای شورای عالی بورس، به عنوان عضو هیات مدیره و چهاردهمین رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار معرفی شد.اعضای شورای عالی بورس، در نشست فوق‌العاده سه‌شنبه20شهریور، به حجت‌اله صیدی، به عنوان عضو هیات مدیره و رئیس جدید سازمان بورس و اوراق بهادار رای اعتماد دادند.
صیدی، دانش‌آموخته رشته حسابداری در دانشگاه علامه طباطبایی است.
رئیس جدید سازمان بورس و اوراق بهادار، هر سه مدرک دکتری، کارشناسی ارشد و کارشناسی خود را در رشته حسابداری از دانشگاه علامه طباطبایی دریافت کرده است و از سوابق اجرایی وی می‌توان به عضویت در هیأت مدیره بانک صادرات ایران و معاون بین‌الملل، مدیر عامل شرکت سرمایه‌گذاری خوارزمی، قائم‌مقام مدیرعامل شرکت سرمایه‌گذاری غدیر، نایب رئیس هیأت‌مدیره شرکت ایران خودرو، سرپرست حسابرسی در مؤسسه حسابرسی بنیاد مستضعفان و مدیرعامل بانک صادرات ایران اشاره کرد.
او همچنین دارای مدارک حرفه‌ای Business Accountant و CIMA از انجمن حسابداران خبره انگلستان است.
ارزش 3همتی ارزش معاملات خرد
شنبه 17 شهریور، ارزش معاملات خرد 3 همت و ورود پول به صندوق‌های با درآمد ثابت 153میلیارد تومان بود که تقریبا بدون تغییر برای روز یکشنبه ماند.
یکشنبه 18 شهریور، ارزش معاملات خرد 3.3 همت و ورود پول به صندوق‌های با درآمد ثابت 128میلیارد تومان بود. برای سومین روز معاملاتی ارزش معاملات خرد افزایش و ورود پول به صندوق‌عای با درآمد ثابت کاهش یافت.
دوشنبه 19 شهریور، ارزش معاملات خرد 3.7 همت و ورود پول به صندوق‌های با درآمد ثابت 56میلیارد تومان بود و سه‌شنبه نظیر یکشنبه بود.
سه‌شنبه 20 شهریور، ارزش معاملات خرد 3.1 همت و ورود پول به صندوق‌های با درآمد ثابت 27میلیارد تومان بود.بعد از خبر تغییر سازمان بورس ارزش معاملات خرد افزایش یافت اما ورود پول به صندوق‌های با درآمد ثابت نیز رشد جند برابری را ثبت کرد. افزایش همزمان ارزش معاملات خرد همراه با رشد ورود پول به صندوق‌های با درآمد ثابت موجب نوعی نگاه شک و تردیدی فعالان بازار سرمایه به روزهای آینده است. چراکه رشد ورود پول به صندوق‌های با درآمد ثابت نوعی خروج پول از بورس نیز تعبیر می‌شود.
چهارشنبه 21 شهریور، ارزش معاملات خرد 3.9 همت و ورود پول به صندوق‌های با درآمد ثابت 153میلیارد تومان بود.در بازار بورس ارزش کل معاملات به عنوان یکی از مفاهیم مهم است. به عبارت دیگر،  ارزش کل معاملات در بازار سهام نشان‌دهنده حجم نقدینگی در بازار است.
ارزش معاملات در بورس همان میزان خرید و فروش‌های سهام در یک بازه زمانی مشخص است.
زمان‌های رونق یا رکود بازار بورس یکی از روش‌های آگاهی از میزان نقدینگی مقدار ارزش معاملات بازار سرمایه است. میزان خرید و فروش سهام هر شرکتی می‌تواند مصداقی برای ارزش کل معاملات است و میزان خرید و فروش معاملات نیز رابطه مستقیمی دارد؛ به این معنا که ارزش بالای معاملات نشان دهنده افزایش میزان نقدینگی، افزایش خرید و فروش سهام و به تبع آن اوضاع مساعد سهام دارد.تحلیل‌گر حرفه‌ای از ارزش معاملات برای رصد سیگنال‌های خرید و فروش استفاده کند. زمانی که ارزش معاملات مقدار مناسبی است، گویای این است که احتمالا زمان خرید سهم است.
 همچنین ارزش بالای معاملات در یک سهم مشخص می‌تواند نویدی برای آینده صعودی سهم باشد؛ وقتی خرید سهام به احتمال قوی با سود مثبت روبه‌رو می‌شود. از سوی دیگر، در مواقعی که ارزش معاملات در حال کاهش است با تحلیل‌های دقیق و حرفه‌ای اقدام به نوسان‌گیری می‌شود.

واگذاری پالایش یکم
پالایشی یکم به‌عنوان دومین صندوق قابل‌معامله دولتی (ETF)، از چهار شرکت پالایشی تشکیل شده است. پذیره‌نویسی این صندوق، ۵ شهریورماه 1399 آغاز شد و عموم مردم با استفاده از کدملی خود می‌توانستند نسبت به خرید یا پذیره‌نویسی دارا دوم اقدام کنند. در پذیره‌نویسی صندوق پالایشی یکم، هر شخص حقیقی می‌توانست با استفاده از کدملی خود تا سقف پنج میلیون تومان، واحدهای این صندوق را خریداری کند و محدودیت سنی برای خریداران وجود نداشت. اشخاصی که در اولین مرحله از پذیره‌نویسی واحدهای سرمایه‌گذاری صندوق واسطه‌گری مالی یکم شرکت کرده‌ بودند، قادر به خرید تنها سه میلیون تومان از واحدهای این صندوق با تخفیف ۲۰ درصدی بودند. اشخاص برای شرکت در پذیره‌‌نویسی صندوق پالایشی یکم، نیازی به دریافت کد‌ بورسی نداشتند، اما باید توجه داشت که برای انجام معاملات این صندوق، ثبت‌نام در سامانه سجام و دریافت کد بورسی ضروری است.
در این چند سال قیمت صندوق پالایش یکم همزمان با بازار سرمایه با نوساناتی در بورس همراه بود و به دلیل سبد دارایی سهام پالایشی همواره مورد رصد فعالان بورس نیز بود حال این روزها تصمیم دولت برای واگذاری این سهام و در زمانی که قیمت جهانی نفت روند نزولی در پیش گرفته است مطمئنا بر روند حرکتی شاخص کل بورس و قیمت صنعت پالایشی تاثیرگذار است با توجه به اینکه پالایشگاه‌ها قسمتی از محصولات خود را به صورت فرمول‌شده به پخش و پالایش می‌فروشند و کاهش قیمت نفت و به تبع آن نزول فرآورده‌های نفتی موجب کاهش کرک‌اسپرد پالایشگاه‌ها می‌شود در صورت نزولی شدن قیمت سهام پالایشی، با توجه به وزن بالای صنعت پالایشی در بازار سرمایه اصلاح در شاخص کل بورس بعید نیست.
کرک اسپرد Crack Spread به تفاوت کلی قیمت گذاری بین هر بشکه نفت خام و فرآورده‌های نفتی و پالایش شده از آن اشاره دارد. کرک اسپرد به بیان ساده‌ به اختلاف قیمت بین یک بشکه محصول با یک بشکه نفت خام گفته می‌شود. کرک اسپرد (مابه تفاوت قیمت نفت خام و فرآورده) پالایشگاه‌های ایران حدودا به 7 رسیده است که این موضوع متاثر از افزایش قیمت نفت است و در صورت ثبات، همچنان این عدد بالاتر خواهد رفت. «کرک» اصطلاحی برای تجزیه نفت خام به محصولات اصلی، از جمله گازهایی مانند: پروپان، سوخت گرمایشی، بنزین، تقطیرهای سبک (مانند سوخت جت)، تقطیرهای میانی (مانند سوخت دیزل) و تقطیرهای سنگین (مانند گریس) است.

نخستین جلسه هیات واگذاری
نخستین جلسه هیات واگذاری در دولت چهاردهم به ریاست عبدالناصر همتی، وزیر امور اقتصادی و دارایی برگزار شد.به گزارش شادا، در این جلسه که چهارصد و بیست و سومین جلسه هیات واگذاری از بدو راه‌اندازی آن محسوب می‌شود، ابتدا، ابراهیم بازیان، رئیس سازمان خصوصی‌سازی گزارش عملکرد این سازمان در ۶ ماه نخست سال جاری را ارائه کرد.
بنا بر این گزارش، تصویب قیمت پایه و شرایط واگذاری ۱۰۰ هزار واحد از «صندوق سرمایه گذاری ETF پالایشی یکم»، زیر مجموعه شرکت مادر تخصصی ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی ایران، برای واگذاری از طریق بورس، دستور جلسه بعدی هیات واگذاری بود.
تصویب اصلاح اساسنامه شرکت‌های «ایرانی تولید اتومبیل (سایپا)، آلومینای ایران و ایران ترانسفو» و اتخاذ تصمیم در خصوص اصلاح «تعداد سهام قابل واگذاری شرکت ملی کشت و صنعت و دامپروری پارس» بخش دیگری از دستور جلسه چهارصد و بیست و سومین جلسه هیات واگذاری بود.