printlogo


دیهیم، استادیار دانشکده اقتصاد دانشگاه تهران  به « اقتصادسرآمد»  می‌گوید:
راهکار رفع مسائل اقتصادی کشور چیست؟

سرمایه‌ منفی؛ راز سبقت استهلاک اقتصادی
​​​​​​​گروه اقتصاد- حسین بوذری- حوزه اقتصاد و سیاست خارجی ارتباظط مستقیمی با دیپلماسی اقتصادی دارد؛ به طوری که باید در کنار تولید داخلی به فرصت‌های خارجی هم توجه کرد.
به گزارش روزنامه اقتصاد سرآمد، وزارت اقتصادی و دارایی نقش مستقیمی در سرمایه‌گذاری خارجی و اجرای تفاهم‌نامه‌‌ها و توافق‌نامه‌ها با کشورهای خارجی دارد و باید ارتباط اقتصادی با سایر کشورها عملگرایانه باشد و پروژه‌های مشخص و سرمایه‌گذاری‌های مشترکی میان جمهوری اسلامی با سایر کشورها شکل بگیرد.
دولت سیزدهم تا پایان شهریورماه سال گذشته (1402) بیش از 8.7 میلیارد دلار سرمایه‌گذاری خارجی جلب کرد و با اینکه با تحریم‌های گسترده دشمنان مواجه بودیم دولت گذشته در زمینه جذب سرمایه‌گذاری خارجی موفق عمل کرد.
موتور رشد و توسعه یک کشور از طریق سرمایه به حرکت درخواهد آمد، در حالی که در گذشته برای جبران کمبود سرمایه برخی کشورها به سمت استقراض از کشورهای دیگر می‌رفتند تا بلکه اینگونه مشکلات کشورشان را رفع کنند، اما با بحران مواجه شده و برای بازپرداخت آن با چالش‌های متعددی دست و پنجه نرم می‌کردند.
دولت چهاردهم به ریاست جمهوری مسعود پزشکیان در تبلیغات انتخاباتی هم بر لزوم سرمایه‌گذاری خارجی و داخلی تأکید می‌کرد و راهکار خلاصی از مشکلات اقتصادی را در سرمایه‌گذاری می‌دید.حال که دولت چهاردهم بر سرکار آمده اقتصاددانان مطالبات به‌حقی از دولت در زمینه سرمایه‌گذاری خارجی دارند تا این مطالبات جامه عمل پوشانده شود.

راهکار رفع مسائل اقتصادی کشور چیست؟
خبرنگار روزنامه «اقتصادسرآمد» با عنوان «سرمایه‌گذاری داخلی و خارجی» گفت‌و‌گویی را با حمید دیهیم استادیار دانشکده اقتصاد دانشگاه تهران و کارشناس اقتصادی ترتیب داده است.
دیهیم با تأکید بر اینکه تنها راهکار رفع مشکلات اقتصادی کشور سرمایه‌گذاری داخلی و خارجی است، اظهار کرد: رشد اقتصادی یعنی افزایش درآمد بر درآمد و کشوری که دارای رشد اقتصادی مثبت است علاوه بر سرمایه‌گذاری خارجی قطعاً در حوزه کارگری سرمایه‌گذاری کرده، اما متأسفانه به اندازه کافی در این حوزه سرمایه‌گذاری نکرده‌ایم.
وی اضافه کرد: از سویی سرمایه‌گذاری کافی هم در کشورمان نداریم؛ به‌طور کلی رشد اقتصادی بستگی به دو عامل مهم دارد؛ نخست کارگر و دوم سرمایه‌گذاری، بنابراین مفهوم کارگر هم در اقتصاد یعنی فردی که حقوق دریافت می‌کند و باید سرمایه در حوزه کارگری افزایش پیدا کند، چراکه کارگران سرمایه‌های کشورمان هستند.
استادیار دانشکده اقتصاد دانشگاه تهران در ادامه توضیح داد: اما متأسفانه نه‌تنها بهای چندانی به کارگران نمی‌دهیم، بلکه با بی‌تفاوتی به این قشر زمینه سرمایه‌گذاری محدود را مهیا می‌کنند؛ در حالی که سرمایه‌گذاری منوط به حمایت از قشر کارگر است.
دیهیم با تأکید بر اینکه اقتصاد ایران نیاز شدیدی به سرمایه‌‌گذاری دارد، ادامه داد: صادرات کشورمان ارتباط مستقیم به سرمایه‌گذاری دارد و بالعکس، از سویی افزایش تورم  موجب کم شدن ارزش پول کشورمان شده؛ اما دولت چهاردهم باید روی صادرات تمرکز کافی داشته باشد.
وی در بخش دیگری به خبرنگار آنا با بیان اینکه دولت چهاردهم باید روی صادرات نفتی بیشتر کار کند، افزود: در حوزه صادرات غیرنفتی وضعیت مناسبی داریم، اما در زمینه صادرات نفتی باید بیشتر کار کنیم تا رشد اقتصادی محقق شود.
استادیار دانشکده اقتصاد دانشگاه تهران خاطرنشان کرد: انتظارمان از دولت چهاردهم آن است که روی سرمایه‌گذاری بیشتر کار کند؛ البته دارای سرمایه‌گذاری منفی هم هستیم که موجب استهلاک در سرمایه‌گذاری شده است.

کارگران سرمایه‌های کشورمان هستند
دیهیم تصریح کرد: مقوله رشد اقتصادی می‌تواند از بورس و تولید شروع شود و به سرمایه‌گذاری خارجی برسد؛ بنابراین با سرمایه‌گذاری خارجی و داخلی است که زمینه رشد اقتصادی مهیا می‌شود و دولت باید زمینه‌ای را مهیا کند که کشورهای خارجی ترغیب به سرمایهظ‌گذاری در ایران کنند.
وی یادآور شد: ایران دارای ثروت خدادادی است و ظرفیت‌های بسیار بزرگی برای سرمایه‌گذاری دارد؛ به همین دلیل حتی کشورهای پیشرفته دنیا تمایل به سرمایه‌گذاری در ایران دارند و نمی‌خواهند فصت استثنایی سرمایه‌گذاری را از دست بدهند.
استادیار دانشکده اقتصاد دانشگاه تهران با تأکید بر اینکه باید زیرساخت‌های سرمایه‌گذاری مهیا شود، گفت: کارگر در حقیقت در کشورمان یک ثروتی است که باید روی آن سرمایه‌گذاری کرد؛ چراکه با تولید داخلی هم به رشد اقتصادی خواهیم رسید و هم سرمایه‌گذاری داخلی و خارجی تسهیل می‌شود.