معاملات خرد وارد کانال 4همت شد،«اقتصادسرآمد» گزارش میدهد
افزایش 21هزار و 500 واحدی شاخص کل بورس
گروه بازارسرمایه – زهراعسکری -افزایش خبرهای مثبت و امیدبخش درباره بازار سرمایه در هفته آخر شهریورماه سبب شد که جذابیت بورس نزد خریداران افزایش پیدا کند و نقدینگی بیشتری وارد بورس شود و به تبع آن ارزش و حجم معاملات افزایش پیدا کرد. همچنین شاخص کل بورس نیز با رشد 21هزار و 525واحدی تا تراز 2میلیون و 97هزار واحدی صعود کرد، اما نتوانست تا سطح 2میلیون و 100هزار واحدی صعود کند.
به گزارش اقتصادسرآمد،رشد حجم و ارزش معاملات همواره نشانه خوبی نیست چراکه گاهی افزایش حجم معاملات در ترازهای قیمتی بالا از شناسایی سود یا همان فروش به قصد نقدینگی صورت میگیرد به همین دلیل آمارهای افزایش در حجم و ارزش معاملات را نمیتوان همیشه مورد مثبتی قلمداد کرد و فیلتر نکردن آن با سایر آمارها حتی میتواند موجب برداشت اشتباه از روند بورس شود اشتباههایی که در صورت رخ دادن موجب ضرر و زیان مالی و روانی معاملهگران میشود.
حجم معاملات، تعداد سهام یا قراردادهایی است که در یک دوره زمانی مشخص از یک نماد معامله شده است. حجم معاملات یک شاخص فنی است، زیرا فعالیت کلی یک اوراق بهادر یا یک بازار را نشان میدهد و سرمایهگذاران میتوانند از آن به عنوان شاخصی برای تعیین ادامه یک روند یا برگشت روند استفاده نمایند.
حجم معاملات بالای یک سهم نشاندهنده قدرت نقدشوندگی بالای آن سهم است. در واقع هر چقدر حجم معاملات یک سهم بالاتر باشد، یعنی رابطه و مبادلات بیشتری بین خریداران و فروشندگان وجود دارد. در نتیجه سرمایهگذاران باید قبل از خرید یک سهم، حتما به میزان نقدشوندگی آن توجه نمایند و این نکته را در نظر داشته باشند که چه نوع سرمایه و چه مقدار سرمایهای را وارد شرکت میکنند.
کاربرد حجم معاملات در تحلیلها
سرمایهگذاران اغلب از حجم معاملات برای تایید روند، ادامه روند یا تغییر روند استفاده میکنند. همچنین آنها میتوانند سیگنالی به معاملهگران برای ورود به بازار ارائه دهند.
تحلیلگران با بررسی حجم معاملات به اطلاعاتی از قبیل قدرت یا ضعف یک حرکت دست مییابند. در نتیجه تریدرها همواره تمایل به همراهی با روندهای قوی بازار دارند و در روندهای ضعیف هشداری مبنی بر برگشت روند دریافت میکنند.
ارتباط حجم معلات با قدرت روند
کاهش یا افزایش قیمت با حجم معاملاتی کم، یک سیگنال ضعیف برای خرید یا فروش سهم میدهد. عکس این مورد نیز صدق میکند، یعنی ریزش یا جهش قیمت با حجم معاملاتی بالا، سیگنال قویتری است که نشاندهنده تغییر اساسی در یک سهم است.
حجم معاملات میزان قدرت و ضعف یک روند را مشخص میکند، یعنی افزایش حجم در یک روند صعودی نشاندهنده قدرت روند صعودی و تمایل بیشتر خریداران است. همچنین در صورتی که حجم معاملات کاهش یابد، یعنی روند صعودی ضعیف شده و هشداری مبنی بر کاهش جذابیت نماد مورد نظر و بازگشت قیمت است.به عبارت دیگر، در صورتی که حجم معاملات در روند صعودی در روزهای مثبت بیشتر از روزهای منفی و درهها باشد، بیانگر این است که روند سهم همچنان صعودی خواهد بود و سیگنال خرید به معاملهگران میدهد. معاملهگران برای تشخیص یک برگشت را در سطح حمایت یا کف به حجم خرید بالا توجه میکنند.
آمارهای هفته آخر شهریورماه
هفته گذشته ابتدا با خروج پول از صندوقهای با درآمد ثابت و نقدینگی از بورس آغاز شد؛ به طوری که شنبه 24 شهریورماه، ارزش معاملات خرد 3.7 همت (هزار میلیارد تومان)، خروج پول حقیقی148 و خروج پول از صندوقهای با درآمد ثابت 412میلیارد تومان بود که برای روز دوم معاملات ارزش معاملات نزولی و خروج پول ادامه یافت اما خروج پول از صندوقهای با درآمد ثابت کاهش قابل ملاحظهای پیدا کرد و از 412میلیارد تومان در روز شنبه به 32میلیارد تومان کاهش پیدا کرد.
یکشنبه 25 شهریورماه، ارزش معاملات خرد 3.2 همت، خروج پول حقیقی287 و خروج پول از صندوقهای با درآمد ثابت 32میلیارد تومان بود روند نزولی خروج پول حقیقی و صندوقهای با درآمد ثابت برای سومین روز معاملاتی نیز ادامه یافت به طوری که دوشنبه 26 شهریورماه، ارزش معاملات خرد 3.4 همت، خروج پول حقیقی150 و خروج پول از صندوقهای با درآمد ثابت 9میلیارد تومان بود.
جو روانی مثبت همراه با رشد شاخص کل بورس سبب شد که روند خروج پول حقیقی به بازار سرمایه در چهارمین روز معاملاتی مثبت و خروج پول از صندوقهای با درآمد ثابت صعود قابل ملاحظهای در مقایسه با روز دوشنبه ثبت کند سهشنبه 27 شهریورماه، ارزش معاملات خرد 4.6 همت، ورود پول حقیقی383 و خروج پول از صندوقهای با درآمد ثابت 556میلیارد تومان بود، اما اخرین روزمعاملاتی آمارهای بورس نزولی شد ارزش معاملات خرد و ورود پول حقیقی کاهش و ورود پول به صندوقهای با درآمد ثابت افزایش پیدا کند. چهارشنبه 28 شهریورماه، ارزش معاملات خرد 4.2 همت، ورود پول حقیقی26 و ورود پول به صندوقهای با درآمد ثابت 116میلیارد تومان
بود.
رابطه معکوس پول هوشمند با صندوق درآمد ثابت
پول هوشمند با صندوق درآمد ثابت رابطه معکوس دارند در زمانهایی که جذابیت قیمتی سهام افزایش پیدا میکند پول هوشمند یا همان پول حقیقی وارد سهام میشود و قسمتی از این پول از صندوقهای با درآمد ثابت خارج میشود و جذب سهام میشود بعد از اینکه قیمت اوراق بهادار نوسان مثبت پیدا کرد در زمان شناسایی سود یا همان فروش، جریان نقدینگی از سهام خارج و وقسمتی از آن وارد صندوقهای با درآمد ثابت میشود اگر نگاهی دوباره به آمارهای هفته گذشته شود در ابتدای هفته خروج پول از صندوقهای با درآمد ثابت اتفاق افتاد و در میانه هفته نیز ورود پول حقیقی افزایش یافت، اما در پایان هفته و بعد از چند روز سبزپوشی، در پایان هفته روند جریان پول برعکس شد؛ به طوری که خروج پول حقیقی و ورود پول به صندوقهای با درآمد ثابت ثبت شد.
«اسمارت مانی» (Smart Money) یا پول هوشمند سرمایهای است که توسط سرمایهگذاران بزرگ نظیر سرمایهگذاران نهادی، صاحبان بازار، بانکهای مرکزی، صندوقهای تأمینی و سایر متخصصان مالی کنترل میشود. در گذشته پول هوشمند یک اصطلاح قمار بود که به شرط بندیهای قماربازان با سابقه موفقیت بالا اشاره داشت.همچنین پول هوشمند با تاثیری که بر روی بازارهای مالی میگذارد، آنها را به حرکت در میآورد که اغلب بانکهای مرکزی پشتیبان آنها هستند و معاملهگران خرد سوار بر پول هوشمند کسب سود مینمایند.در حقیقت پول هوشمند، پول نقدی است که توسط سرمایهگذاران باتجربه، آگاه و حرفهای در بازارهای مالی سرمایهگذاری میشود. البته هنوز شواهد کاملی مبنی بر بهتر بودن سرمایهگذاری پول هوشمند از سرمایهگذاری پول غیر هوشمند وجود ندارد.خروج پول حقیقی از بورس و ورود آن به صندوق درآمد ثابت در آخرین روز معاملاتی هفته گذشته اگر در روزهای ابتدایی هفته جاری ادامه پیدا کند نشانهای از کاهش جذابیت بازار سهام در مقطع فعلی است که این کاهش جذابیت میتواند موقتی یا ادامهدار باشد.