printlogo


« اقتصادسرآمد» گزارش می‌دهد؛
افزایش 17هزار و 616 واحدی شاخص بورس در یک روز

گروه بازارسرمایه - سمیه ملایی - شاخص کل بورس روز گذشته با افزایش 17هزار و 616واحدی رکورد جدیدی را  ثبت کرد و در تراز 2میلیون و 116هزار واحدی ایستاد. این رشد زمانی مورد توجه قرار می‌گیرد که با افزایش 21هزار واحدی در 5 روز هفته آخر شهریورماه مقایسه شود. بیشتر نمادهای بازار سرمایه با اقبال سرمایه‌گذاران مواجه شد و صف‌های خرید یا نزدیک صف خرید همراه با ورود نقدینگی و صعود ارزش معاملات موجب شد که جذابیت بورس افزایش پیدا کند.
به گزارش اقتصادسرآمد، شاخص کل بورس در یک قدمی 2میلیون و 120هزار واحدی قرار دارد نوع عکس‌العمل این شاخص در زمان برخورد به این سطح، این روزها مورد توجه گروهی از تحلیل‌گران است اگر نماگر بازار سرمایه سطح مورد نظر را با قدرت و رشد در حجم و ارزش معاملات بشکند و در روزهای بعد نیز ورود نقدینگی افزایش پیدا کند می‌توان به ادامه روند صعود شاخص کل بورس امیدوار بود، اما اگر در روزهای آتی حرکت صعودی با ضعف همراه شود یا شاخص کل بورس وارد حرکت اصلاحی شود شک و تردید درباره روند آتی بازار سرمایه نزد فعالان آن افزایش پیدا می‌کند.

رشد متوازن شاخص کل با هم‌وزن
رشد دو شاخص کل بورس و شاخص کل (هم‌وزن) در بازار سرمایه را باید به فال نیک گرفت یادمان نرفته است در چند سال گذشته کم نبود زمان‌هایی که شاخص کل بورس افزایش پیدا می‌کرد، اما شاخص کل (هم‌وزن) یا کمتر صعود داشت و یا نزولی هم حتی بود که این نامتقارن بودن صعود این دو شاخص کل بورس نزد فعالان بازار سرمایه به شاخص‌سازی تعبیر می‌شد. چراکه گروهی از فعالان بازار سرمایه این رشد ناهماهنگ دو شاخص را نوعی دست‌کاری در بازار عنوان می‌کردند و بر این عقیده بودند چرا وقتی بیشتر شرکت‌ها نزولی هستند و تنها با رشد چند شرکت بزرگ موجود در بازار سرمایه، شاخص کل بورس مثبت است و از آنجا که شاخص بورس نماینده تمام شرکت‌ها است یک‌سو نبودن را نوعی کاستی در نشان دادن آمار می‌دانستند.
شاخص ابزاری برای ارزیابی تغییرات داده‌های اقتصادی است. شاخص‌ها در بازارهای مالی معیار مهمی برای سنجش سرمایه‌گذاری هستند. شاخص‌ های بورس در واقع معیارهای مهمی هستند که با بررسی و تحلیل آن‌ها، می‌توان وضعیت گذشته و حال بورس را از جنبه‌های مختلف، ارزیابی کرد. تحلیل شاخص‌های بورس و نوسانات آن‌ها، نقش مهمی در تصمیم‌گیری سرمایه‌گذاران دارد. بنابراین تمامی فعالین بازار سرمایه که ممکن است بر اساس تحلیل بنیادی، تحلیل تکنیکال، تابلوخوانی یا ترکیبی از این روش‌ها فعالیت کنند، همواره شاخص های بازار را تحت نظر دارند.
شاخص بورس مفهومی است که بر اساس آن می‌توان یک سنجش و ارزیابی را در خصوص موضوعی خاص انجام داد. شاخص‌ها به‌ منزله‌ معیارهایی هستند که به وسیله آن‌ها می‌توان کمیت، کیفیت و… را اندازه‌گیری کرد. در بازار سرمایه هم شاخص‌ها معیارهای مهمی هستند که با بررسی و تحلیل آن‌ها می‌توان وضع گذشته و حال بورس را از جنبه‌های مختلف ارزیابی و حتی روند آینده بورس را نیز پیش‌بینی کرد. شاخص‌ها انواع مختلفی دارند که هر کدام وضعیت بازار را از جنبه خاصی نشان می‌دهند. به همین دلیل کسب دانش در خصوص شاخص‌ها اهمیت زیادی نزد سرمایه‌گذاران دارد.
شاخص کل هم‌‌‌‌وزن معیاری برای سنجش وضع بازار سرمایه است که در راستای رصد تغییرات بازار به شکل روزانه و حتی در بازه‌‌‌‌های طولانی‌مدت کمک‌‌‌‌کننده خواهد بود. وجه تسمیه‌‌‌‌ی این شاخص به‌عنوان شاخص هم‌‌‌‌وزن در آن است که تأثیرات شرکت‌‌‌‌ها و نمادهای مختلف بر روی آن مستقل از کوچک یا بزرگ بودن شرکت‌‌‌‌ها است. به عبارت دیگر، تأثیرپذیری این شاخص از شرکت‌‌‌‌های کوچک و بزرگ به یک اندازه است و این‌‌‌‌گونه نیست که شرکت‌‌‌‌هایی که ارزش بالایی دارند بتوانند در این شاخص اثر بیشتری بگذارند.
بیشترین تاثیر مثبت بر رشد 17هزار واحدی شاخص کل بورس را شرکت‌های ملی مس ایران با هزار و 440، فولاد مبارکه اصفهان با هزار و 296، صنایع پتروشیمی خلیج فارس با هزار و 154، بانک ملت با هزار و 136 و گسترش نفت و گاز پارسیان با 648واحد داشتند و در نقطه مقابل شرکت‌های پتروشیمی بوعلی سینا و عمران و توسعه فارس با 61، فولاد آلیاژی ایران با 35، تولید فولاد سپید فراب کویر با 30 و معدنی و صنعتی گل‌گهر با 26واحد بیشترین تاثیر نزولی را در شاخص کل بورس داشتند.

ارزش معاملات خرد 5همتی شد

ارزش معاملات خرد با ثبت 5.4همتی، وارد کانال 5همت (هزار میلیارد تومان) شد که در یک ماه گذشته چنین اتفاقی نیفتاده بود. تحلیل‌گران برای بررسی بورس چند آمار را بررسی می‌کنند که یکی از آن‌ها مقدار ارزش معاملات خرد است.
معاملات خرد همان معاملات عادی هستند که توسط سهام‌داران خرد صورت می‌گیرد. این نوع از معاملات شامل محدودیت‌های قیمتی و حجمی هستند. این امر بر خلاف معاملات بلوکی است که هیچ‌گونه محدودیتی در رابطه ‌با قیمت و حجم نداشتند. سرمایه‌گذارانی که به‌صورت حرفه‌ای در این بازار مشغول هستند در فرایند انتخاب بهترین سهام از ارزش معاملات خرد برای تصمیم‌گیری استفاده می‌کنند، زیرا حجم و ارزش معاملات خرد در بورس میزان نقدشوندگی روزانه‌ی این بازار را مشخص می‌کند و اطلاعاتی را در رابطه ‌با خریدوفروش سهام به سرمایه‌گذاران ارائه می‌دهد. در واقع می‌توان گفت در یک روز معاملاتی سهام هر نماد بورسی با قیمت‌های مختلف و حجم‌های متفاوت به فروش می‌رسد. توجه به همین اطلاعات حائز اهمیت است.

ورود پول حقیقی
ورود پول حقیقی یا همان پول هوشمند نیز روز گذشته با رشد قابل ملاحظه به 499میلیارد تومان رسید که در مقایسه با روز یکشنبه که خروج پول اتفاق افتاده بود مقدار قابل توجهی است.
این باور در بین بسیاری از معامله گران وجود دارد که همواره برخی از اشخاص حقیقی و حقوقی با استفاده از اطلاعات و یا تحلیل قوی‌تر نسبت به بقیه، در قیمت‌های بهتر یا زمان مناسب‌تری  اقدام به خرید یا فروش سهام می‌کنند و با رصد معاملات این افراد می توان معاملات انجام داد. یکی از نشانه‌های ورود یا خروج پول هوشمند در حجم معاملات مشخص می‌شود. بدین معنی که زمانی‌که متوسط حجم معاملات سهام یک شرکت، در مقایسه با میانگین حجم معاملات آن در بازه‌های زمانی مشخص (مثلا  هفتگی، ماهانه و یا سه‌ماهه) افزایش قابل توجهی داشته باشد، می‌تواند نشانه‌ای از ورود با خروج پول هوشمند باشد و باید مورد بررسی بیشتری 
قرار گیرد.