در گفت و گو با خدایی دبیرکل اتحادیه تولید و تجارت آبزیان بررسی شد؛
صادرات آبزیان با چه چالشهایی مواجه است؟
صادرات ۷۱ هزار تنی شیلات در ۵ ماهه نخست امسال
گروه شیلات - زهرا آویژگان - دنیای آبزیان دنیایی گسترده و حیاتی است و نقش کلیدی در امنیت غذایی و تغذیه جهانی ایفا میکند. تجارت بینالمللی آبزیان نقش مهمی در شکلدهی سیستمهای غذایی جهانی ایفا میکند. مزایای مختلفی از جمله تنوع غذایی بیشتر، قیمتهای پایینتر، رشد اقتصادی و کاهش اثرات زیستمحیطی زمانی که تولید در مناطق مناسبتر اتفاق میافتد در آبزیان ارائه میشود و بر اساس دادههای اتحادیه تولید و تجارت آبزیان ایران بازار آسیا سهم ۲۱.۶ درصدی در واردات جهانی ماهی تازه سرد شده دارد که در سه ماهه اول ۲۰۲۴ افزایش یافته است.
بیشترین میزان صادرات آبزیان مربوط به چه محصولی است؟
علی اکبر خدایی - دبیر کل اتحادیه تولید و تجارت آبزیان ایران- در گفتوگو با ایسنا، درباره میزان صادرات آبزیان در بازه زمانی ۱۲ ماهه سال ۱۴۰۲ اظهار کرد: طی یکسال ۱۴۰۱ میزان صادرات، در مجموع ۱۵۰ هزار تن ماهی شامل انواع آبزیان دریایی، ماهیان عمدتا حرام گوشت و در برخی موارد حلال گوشت، انواع میگو پرورشی، کپورماهیان، خاویار، کنسرو ماهی و تن و ماهیهای زینتی و در سال ۱۴۰۲ به حدود ۱۵۲ هزار و ۶۰۰ تن بوده است. میزان خوراک آبزیان نیز در سال ۱۴۰۱ حدود ۳۹ هزار تن بوده که در سال ۱۴۰۲ به ۵۳ هزار و ۶۰۰ تن رسیده است.
وی درباره میزان واردات نیز افزود: ترکیب واردات به کشور ما غالبا تن ماهیها هستند که برای کنسرو استفاده میشود. ماهیهای تیلاپیا که برای واحدهای فراوری وارد و بستهبندی میشود. ماهی سالمون تازه و منجمد مستقیم وارد فروشگاهها میشود. تخم چشم زده ماهی قزل آلا(بچه ماهی قزل آلا) بخشی وارداتی است. خوراک آبزیان نیز در حد ۸۰۰ تن وارد میشود. ماهیهای زینتی و میگوی مولد نیز وارد میشود که مجموع همه این موارد به جز خوراک حدود ۱۱ هزار تن و از این میزان ۱۰ هزار تن، ماهی تن و ۱۰۰۰ تن سالمون و ... در سال ۱۴۰۱ بوده است که در سال ۱۴۰۲ کل واردات به ۲۴ هزار و ۵۰۰ تن افزایش یافته است که از این میزان ۲۳ هزار و ۴۰۰ تن مربوط به تن ماهیان بوده و علت این که بیشترین میزان واردات مربوط به ماهیهای تن بوده این است که قیمت ماهیهای کنسرو تن خیلی گران شده بود و وزارت جهاد کشاورزی که مسئولیت تنظیم بازار را بر عهده داشتند این سیاست را بر عهده گرفتند و ماهی تن وارد شد و به کارخانههای تولید تن رسید و قیمت کنسرو تن ماهی کاهش یافت.
کاهش صادرات آبزیان در سال۱۴۰۲
دبیرکل اتحادیه تولید و تجارت آبزیان ایران ادامه داد: در سال ۱۴۰۱ ارزش صادرات آبزیان ایران ۳۳۰ میلیون دلار بوده که در سال ۱۴۰۲ به ۳۲۷ میلیون دلار کاهش یافته و دلیل آن هم کاهش ۱۶ درصدی صادرات میگو بوده است. میگو در سال ۱۴۰۱ حدود ۳۷ هزار و ۵۰۰ تن صادر شد و این درحالیست که در سال ۱۴۰۲ حدود ۳۱ هزار و ۶۰۰ تن صادر شده است و به دلیل گران بودن میگو، تاثیر ۲ تا ۳ میلیون دلاری بر کاهش ارزآوری و ارزش صادرات داشته است.
وی درباره ارزش واردات نیز اظهار کرد: طی بازه زمانی ۱۲ ماهه ۱۴۰۱ حدود ۳۶ میلیون دلار واردات انجام شده که این میزان در سال ۱۴۰۲ به ۷۴ میلیون دلار رسیده است و حدود ۱۱۸ درصد افزایش داشته و این نیز به دلیل واردات تن ماهی بیشتر برای تنظیم بازار بوده است.
خدایی ادامه داد: طی سال ۱۴۰۲ حدود ۶۹ هزار تن ماهی دریایی صادر شده که بیشتر ماهی غیر خوراکی بوده و حدود ۳۱ هزار و ۶۰۰ تن میگو، ۳۴ هزار و ۷۰۰ تن ماهیان گرمابی، ۱۳ هزار و ۷۰۰ تن ماهی قزل آلا، ۳ هزار و ۲۵۰ تن کنسرو ماهی تن و ۴۷۱ تن نیز ماهی زینتی و حدود ۴ هزار و ۸۰۰ کیلو نیز خاویار صادر شده که مجموع صادرات حدود ۱۵۲ هزار و ۶۰۰ تن برآورد شده است.
سهم شیلات در صادرات چقدر است؟
وی درباره سهم صادرات آبزیان و شیلات در کشور اظهار کرد: حدود ۵ تا ۶ میلیارد دلار در حوزه کشاورزی صادرات و ارزآوری داریم که از این میزان ۳۴۰ میلیون دلار یعنی یک سهم حدود ۵ درصدی از صادرات کشاورزی را حوزه شیلات تشکیل میدهد. اما نکته مهم این است که مقدار کل تولیدات بخش کشاورزی حدود ۱۳۰ میلیون تن برآورد شده که در بخشهای مختلف شیلات اعم از صید و آبزیپروری حدود یک میلیون و ۳۰۰ هزار تن است و یک درصد سهم تولید از بخش کشاورزی را داریم و حدود ۵ درصد ارزش و میزان ارزآوری بخش کشاورزی مربوط به تولیدات شیلاتی است که این مسئله میتواند نقش مهم شیلات در صادرات حوزه کشاورزی را نشان دهد.
دبیر کل اتحادیه تولید و تجارت آبزیان ایران در خصوص آمار مقایسهای پنج ماهه سال جاری و سال گذشته نیز مطرح کرد: در پنج ماهه ۱۴۰۲ حدود ۵۴ هزار و ۴۰۰ تن صادرات محصولات آبزیان انجام شد که در همین بازه زمانی طی سال جاری صادرات به ۷۱ هزار و ۳۰۰ تن افزایش یافته که ۳۱ درصد رشد وزنی صادرات داشتیم. البته با صادرات خوراک آبزیان، میزان صادرات در سال ۱۴۰۲ حدود ۸۳ هزار تن بوده که در سال جاری به ۱۱۹ هزار تن رسیده است. از نظر ارزآوری حاصل از صادرات نیز ۱۰۷ میلیون دلار در بازه زمانی پنج ماهه ابتدای سال ۱۴۰۲ بود که در همین بازه زمانی طی سال جاری به ۱۴۷ میلیون دلار رسیده است و ۳۸ درصد رشد یافتیم.
وی ادامه داد: با همین رشد ۳۱ درصدی، صادرات ما تا پایان سال ادامه خواهد داشت هر چند که تولید میگو همچنان نسبت به سال گذشته کمتر است اما کمتر از سال گذشته نخواهد بود به این صورت که میزان صادرات ما بدون در نظر گرفتن خوراک آبزیان به ۲۰۰ هزار تن و حدود ۵۰۰ میلیون دلار میتواند برسد که عدد بزرگ و ارزشمندی است و در این صورت در صادرات بخش کشاورزی سهم ۱۰ درصدی خواهد داشت چرا که در سایر موارد بخش کشاورزی بعید است که افزایش این چنینی وجود داشته باشد.
صادرات با چه چالشهایی مواجه است؟
خدایی با بیان اینکه در زمینه شیلات و آبزیان به تداوم تسهیلگریهای دولتی و ... و اختیاربخشی به بخش خصوصی نیاز است، اظهار کرد: در بخش دولتی خوشبختانه زیرساختهای صادراتی و توسعه کاملا وجود دارد. در ابتدای مسیر صادرات باید اول دستورالعملهای بهداشتی کشورهای هدف صادراتی رعایت شود. اولین و مهمترین پیش شرط صادرات همین مسئله است و باید به این توجه داشته باشیم که بسیار جای خرسندی و خوشبختی دارد که ما میتوانیم به تمام بازارهای صادراتی آبزیان کالا صادر کنیم چرا که واحدهای فراوری و حتی تعدادی از شناورهای ما استانداردهای اتحادیه اروپا، چین، روسیه، کره و ویتنام را رعایت میکنند و دارای کد EC هستند و در مراجع ذیصلاح کشورهای روسیه و چین و... و. رجیستر شدهاند.
ادامه دارد...