printlogo


«اقتصادسرآمد» گزارش می دهد؛
ثبت کمترین ارزش معاملات خرد از 1400 تاکنون

گروه بازارسرمایه -یعقوب شیدایی گماسایی- شاخص کل بورس در هفته گذشته با کاهش 15هزار واحدی در تراز 2میلیون و 99هزار واحدی ایستاد، به این ترتیب شاخص کل بورس در هفته گذشته سطح حمایت 2میلیون و 100هزار واحدی را از دست داد. رفتار نماگر بورس در هفته جاری زیر نظر فعالان بازار سرمایه است باید دید آیا شاخص کل بورس تلاشی برای بازپس‌گیری سطح روانی از دست‌رفته می‌کند و آیا این تلاش از نوع پرقدرت است یا فقط به صورت نمادین و با انرژی کم صورت می‌گیرد. 
نوع پرقدرت یا کم‌توان روند شاخص کل بورس برای بازپس‌گیری همراه با مواردی نظیر افزایش یا کاهش نقدشوندگی، مقدار دامنه نوسان، حمایت حقوقی‌ها و... تاثیر مهمی بر سبز یا قرمز رنگ بودن نمادها در هفته جاری دارد.

کمترین ارزش معاملات خرد
یکشنبه 15مهرماه، کمترین ارزش معاملات خرد در سه سال گذشته کمتر از یک همت (هزار میلیارد تومان) در بازار سرمایه ثبت شد، درباره مقدار ارزش معاملات و لزوم توجه متولیان امر در نهادهای نظارتی سازمان بورس به متناسب بودن آن با ارزش روز و بزرگی بازار سرمایه بارها در «اقتصاد سرآمد» به آن پرداخته شد.
نتیجه بی‌توجهی به مقدار ارزش معاملات خرد، این روزها موجب فرار نقدینگی از بورس شده است. تکیه خاص به حرف‌درمانی و دادن اینکه در روزهای آتی بورس خوب می‌شود شاید چند روزی از مقدار ترس سرمایه‌گذاران آن هم حقیقی‌های جزء بکاهد، اما تاثیری در نگاه و نقشه سرمایه‌گذاران با سرمایه بالا ندارد.
غافل ماندن از اثرات خروج نقدینگی فعال و صرف توجه به آمارها در هفته گذشته رکورد زد در حالی که با ادامه دستوری دامنه نوسان کاهش شاخص کل بورس کنترل شده بود کمترین ارزش معاملات خرد نشان داد که دوره حرف‌درمانی تمام شده است و سرمایه‌گذاران واقعی دیگر توجهی به این آمارها ندارند.
رئیس سازمان بورس در حالی صحبت از مقررات‌زدایی و تسهیل فرایندها در روز کارگزار سخن گفته و از انبوه آن در دولت انتقاد کرده است که سازمان تحت امر او با انبوهی از مقرارت دست‌وپاگیر روبه‌رو است. دامنه نوسان یک‌درصدی و حجم مبنای بدون قاعده و نظر شخصی، اعمال نظر ناظر بازار در باطل کردن گروهی از معاملات و... همه در بدنه بازار سرمایه است.
14مهرماه، حجت‌اله صیدی، رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار، در همایش سالگرد تاسیس کانون کارگزار بورس و اوراق بهادار، ضمن تبریک روز کارگزار و تقدیر از زحمات روسای پیشین سازمان بورس و اوراق بهادار و پیشکسوتان صنعت کارگزاری، درباره بهره‌گیری از ابزارهای بازار سرمایه برای رفع ناترازی‌ها گفته بود: برای جذب سرمایه‌گذار در بازار سرمایه چاره‌ای جز افزایش کارایی و ارتقای سطح شفافیت بورس نداریم. برای دستیابی به این هدف و هم‌چنین تسهیل فرایند تشکیل سرمایه نقش شرکت‌های کارگزاری بسیار پر رنگ است.
رئیس سازمان بورس با اشاره به عزم او برای مقررات‌زدایی و تسهیل فرایندها در بازار سرمایه اعلام کرده بود: اصول را نمی‌شود تغییر داد اما مقررات را می‌توان کاهش داد و سامانه‌ها را اصلاح کرد تا سرعت کار افزایش یابد و هزینه مبادلات کاهش یابد. البته همه این تغییرات با مشارکت و مشورت کانون‌ها و فعالان بازار طراحی و اجرا خواهد شد.
صیدی بر لزوم تسهیل صدور مجوزها در بازار سرمایه اضافه کرده بود: برای نهاد ناظر بازار سرمایه صدور با تاخیر مجوزها افتخار محسوب نمی‌شود. معتقدم باید کاری کنیم تا هر کسی که دارای شرایط است بتواند مجوز فعالیت دریافت کند. ماموریت من این است که فرایند صدور مجوزها را تسهیل کنم.

10 کارگزاری برای سه سال
یکی از موارد مجوزها، دادن مجوز جدید به کارگزاری‌ها است موردی که در دوره مجید عشقی، رئیس (سابق) سازمان بورس و اوراق بهادار هم بارها از سوی فعالان بازار سرمایه به آن پرداخته شد، اما بنظر می‌رسد که عشقی قدرت لازم برای مقابله با دست‌های پنهان را یا نداشت یا جزو اولویت‌های او نبود.
سهم هر سال فقط سه مجوز جدیدکارگزاری بورس است در حالی برای داشتن بازار کارا باید فرصت رقابت برای همه مهیا شود.
7 اردیبهشت 1403، نوید خالقی، رئیس اداره امور کارگزاران سازمان بورس در این باره گفته بود: از زمان اجرایی شدن دستورالعمل صدور مجوز تأسیس و فعالیت کارگزاری از اواخر خرداد ماه ۱۴۰۰ تاکنون، تعداد ۱۹ موافقت اصولی تأسیس شرکت کارگزاری در بازار سرمایه، صادر شده که ۱۱ مورد توانستند با احراز شرایط دستورالعمل، به مرحله تأسیس و ثبت شرکت نزد مرجع ثبت شرکت‌ها رسیده و ۱۰ شرکت کارگزاری، مجوز فعالیت خود را از سازمان بورس دریافت کرده‌اند.
رئیس اداره امور کارگزاران سازمان بورس و اوراق بهادار افزوده بود: مطابق دستورالعمل، شروع به فعالیت شرکت‌های کارگزاری طی ۴ مرحله صورت می‌گیرد و شرکت کارگزاری پس از «دریافت موافقت اصولی، تأسیس شرکت کارگزاری، دریافت مجوزهای فعالیت شرکت کارگزاری و عضویت نزد ارکان بازار سرمای
ه» می‌تواند خدمت‌رسانی و فعالیت خود را آغاز کند.
آمار هفته گذشته
شنبه 14مهرماه، ارزش معاملات خرد 1.2همت، خروج نقدینگی حقیقی از بورس 323 و ورود پول به صندوق‌های با درآمد ثابت 195میلیارد تومان بود.
یکشنبه 15مهرماه، ارزش معاملات خرد 0.7همت، خروج نقدینگی حقیقی از بورس 245 و ورود پول به صندوق‌های با درآمد ثابت 75میلیارد تومان بود.
دوشنبه 16مهرماه، ارزش معاملات خرد 3.2همت، خروج نقدینگی حقیقی از بورس 723 و ورود پول به صندوق‌های با درآمد ثابت 95میلیارد تومان بود.
سه‌شنبه 17مهرماه، ارزش معاملات خرد 3.1همت، خروج نقدینگی حقیقی از بورس 120 و ورود پول به صندوق‌های با درآمد ثابت 116میلیارد تومان بود.
چهارشنبه 18مهرماه، ارزش معاملات خرد 2.1همت، خروج نقدینگی حقیقی از بورس 184 و ورود پول به صندوق‌های با درآمد ثابت 285میلیارد تومان بود.
تمام روزهای هفته خروج نقدینگی
آمارهای هفته گذشته گویای این است که از شنبه 14 تا چهارشنبه 18مهرماه، تمام روزها خروج نقدینگی حقیقی‌ها ثبت شده است به عبارت دیگر، حقیقی‌های بازار سرمایه مترصد به دست آوردن فرصت برای فروش و نقد کردن سرمایه خود بودند. 
هفته گذشته اقدام‌های حمایتی از بورس برای بالا بردن نقدشوندگی با دخالت حقوقی‌ها صورت گرفت که این امر موجب برداشته شدن قسمتی از صف‌های فروش در نمادهای تاثیرگذار بورس شد صف‌های فروشی که به دلیل پافشاری بر دامنه نوسان یک‌درصدی، دو هفته‌ای بود بر تابلوی بازار سرمایه سنگینی می‌کرد. 
مداخله‌های حمایتی حقوقی‌ها سبب شد که گروهی از حقیقی‌ها از فرصت استفاده کنند و از بازار خارج شوند البته بودند معامله‌گرانی که در هفته گذشته اقدام به اصلاح پرتفوی خود کردند چرا که نظرشان این بود قیمت سهام در این محدوده‌ها ارزنده است و در روزهای آتی بهتر خواهد شد.