printlogo


سخنگوی صنعت آب مطرح کرد؛
کاهش بیش از ۱۵ درصدی آب‌های زیرزمینی با کنترل برداشت مازاد چاه‌های دارای پروانه 


سخنگوی صنعت آب گفت: بررسی‌ها نشانگر این است که اضافه برداشت از چاه‌های کشاورزی پروانه‌دار، سهم بیش از ۱۵ درصدی در برداشت از آبخوان‌ها دارد.
به گزارش اقتصادسرآمد، فیروز قاسم‌زاده به باشگاه خبرنگاران جوان گفت: طبق آخرین گزارش هیئت بین‌الدول تغییر اقلیم (IPCC)، در چند دهه اخیر تغییر اقلیم باعث ایجاد تغییراتی در رژیم هیدرولوژی در سطح جهان شده است و تقریبا در تمام سناریو‌های انتشار، آثار منفی گرمایش زمین روی حیات بشر و محدودیت منابعی نظیر آب مشهود بوده‌است.
این مقام مسئول در ادامه اظهار کرد: در کشور ایران نیز شاخص خشکسالی (SPI ده ساله) نشانگر وقوع خشکسالی مداوم در طی ۳ دهه اخیر بوده‌است. آثار این خشکسالی در قالب کاهش میزان بارش، افزایش دما و تبخیر و تعرق، کاهش آب در دسترس و کسری مخازن آب سطحی و زمینی، اُفت کیفیت منابع آب و پدیده‌هایی نظیر فرونشست نمایان شده‌است.
قاسم‌زاده افزود: فارغ از کمبود منابع آب در دسترس که می‌تواند منجر به آثار منفی اجتماعی و اقتصادی و سلامت در جامعه باشد، پدیده‌هایی نظیر فرونشست که عمدتاً ناشی از اُفت تراز آب زیرزمینی است به دلیل عدم بازگشت‌پذیری کامل، مخاطرات جدی برای آب و خاک ایجاد می‌نماید؛ بنابراین برای جلوگیری از تأثیر مضاعف تغییر اقلیم و تخلیه آبخوان‌ها در اُفت مخازن آب زیرزمینی و فرونشست زمین، حذف برداشت‌های غیرمجاز و اضافه برداشت‌ها امری حیاتی است. از همین منظر، وزات نیرو با پیگیری "طرح مدیریت توأمان آب و برق" به دنبال حذف برداشت‌های مازاد آب زیرزمینی است. بررسی‌ها نشانگر این است که اضافه برداشت از چاه‌های کشاورزی پروانه‌دار، سهم بیش از ۱۵ درصدی در برداشت از آبخوان‌ها دارد که در این طرح دنبال می‌گردد.