«اقتصادسرآمد» گزارش میدهد
خروج پول هوشمند از بازار بورس
احتمال از دست رفتن تراز 2میلیون واحدی بورس
گروه بازارسرمایه - سمیه ملایی - شاخص کل بورس در ادامه روند نزولی به دلیل فشار فروش بالا و نبود تقاضای موثر، در سومین روز معاملاتی هفته نیز کاهش 13هزار و 832واحدی را تجربه کرد و در تراز 2میلیون و 7هزار واحدی ایستاد. اگر روند نزولی برای سهشنبه نیز ادامه پیدا کند با احتمال بالا سطح دو میلیون واحدی شکسته میشود.
به گزارش اقتصادسرآمد، رصد معاملات بازار سرمایه در این روزها نشان از دو حالت سکون و کاهش در قیمتهای سهام دارد. گروه اول که خیلی تغییرات قیمتی ندارند شرکتهای با سرمایه کم یا همان شرکتهایی هستند که تغییرات قیمتی آنها تاثیر در شاخص (هموزن) دارد این گروه شرکتها در چند ماهه گذشته کاهشهای متوالی را در حالی تجربه کردند که شرکتهای بزرگ یا همان گروه شاخصسازها معمولا یا کاهش پیدا نکردند یا افت کمتری را تجربه کردند با توجه به اینکه شرکتهای با سرمایه کم پیش از این نزولی بودند و اکنون وارد سطوح قیمتی جذابی شدهاند به نوعی به تعادل رسیدهاند به عبارت دیگر، این روزها فروشنده فعال بالایی این شرکتها ندارند.
در نقطه مقابل قیمت سهام شرکتهای با سرمایه بالا این روزها با کاهش بیشتری همراه است افت قیمت این شرکتها به دلیل حجم بالای سرمایه و تعداد سهام، تاثیر بیشتری بر کاهش شاخص کل بورس دارد که همین امر سبب شده است کاهشهای شاخص کل بازار سرمایه در مقایسه با روزهای قبل بیشتر شود و شاخص کل بورس یکی از پس از دیگری حمایتهای سر راه خود را از دست بدهد.
تاثیر در شاخص کل بورس
شرکتهای ملی صنایع مس ایران با 2هزار و 171، پتروشیمی نوری با هزار و 619، پالایش نفت اصفهان با هزار و 135واحد، سرمایهگذاری بانک ملت با هزار و 97 و معدنی و صنعتی چادرملو با هزار و 22واحد بیشترین تاثیر منفی را بر شاخص کل بورس روز گذشته داشتند و در نقطه مقابل شرکتهای مبین انرژی خلیج فارس با 375، فولاد مبارکه اصفهان با 367، سرمایهگذاری صدر تامین با 313، پتروشیمی خارک با 296 و پتروشیمی پردیس با 276 واحد کمک به رشد، مانع از کاهش بیشتر شاخص کل بورس شدند.
فشار فروش در شرکتهای پالایشی
گروه پالایشی که از صنایع مهم بورس هستند این روزها با صف فروش همراه هستند. البته صفهای فروش با حمایت حقیقیها و حقوقیها گاها در طی روز جمع میشود، اما فشار بالای فروش و حجم گسترده عرضهکنندهها موجب تشکیل دوباره صف فروش میشود. این صف فروش و بالا رفتن معاملات در گروه پالایشی سبب شده است که سطوح قیمتی جذابی برای گروه پالایشی بهجود آید سطوحی که شاید برای سه ماه قبل حتی در بدبینترین افراد سرمایهگذار هم تصور نمیشد.
نمادهای صنعت نفت و گاز بیش از 6 درصد از ارزش بازار سرمایه کشور را در اختیار داشته و تاثیر زیادی بر روی کل شاخص بورس دارند، صنعت نفت و گاز به عنوان صنایع مادر برای کشور محسوب میشوند و هرگونه تحول بر این صنعت روی دیگر صنایع نیز تاثیر میگذارد. نمادهای این بخش صنعتی بیش از 6 درصد از ارزش بازار سرمایه کشور را در اختیار دارند و تاثیر آن بر روی کل شاخص بورس انکار ناپذیر است.
6 پالایشگاه اصلی نفت کشور شامل پالایش نفت اصفهان (با نماد شپنا)، پالایش نفت بندرعباس (با نماد شبندر)، پالایش نفت تبریز (با نماد شبریز)، پالایش نفت تهران (شتران)، پالایش نفت شیراز (با نماد شراز) و پالایش نفت لاوان (با نماد شاوان) هستند که از بین آنها دو نماد پالایشی «شاوان» و «شراز» در بازار دوم فرابورس معامله میشوند و مابقی بورسی هستند.
افزایش ارزش معاملات خرد
ارزش معاملات خرد که یکی از فاکتورهای مهم برای کارشناسان و فعالان بازار سرمایه است روز دوشنبه به 2.8همت (هزار میلیارد تومان) رسید که در مقایسه با روز یکشنبه گذشته که حدود 1.8همت بود افزایش بیشتر از 50درصدی را تجربه کرد. این رشد ارزش معاملات به دلیل حمایتهای صورتگرفته از بورس بود که صفهای فروش جمعآوری شد، اما به دلیل ترس سهامداران از وضع نامعلوم آینده، بازهم فشار فروش در بورس ادامه یافت. فشار فروشی که در صورت کاهش نیافتن میتواند سطوح پایینتری از قیمتها را رقم بزند.
معاملات خرد همان معاملات عادی هستند که توسط سهامداران خرد صورت میگیرد. این نوع از معاملات شامل محدودیتهای قیمتی و حجمی هستند. این امر بر خلاف معاملات بلوکی است که هیچگونه محدودیتی در رابطه با قیمت و حجم نداشتند. سرمایهگذارانی که بهصورت حرفهای در این بازار مشغول هستند در فرایند انتخاب بهترین سهام از ارزش معاملات خرد برای تصمیمگیری استفاده میکنند، زیرا حجم و ارزش معاملات خرد در بورس میزان نقدشوندگی روزانهی این بازار را مشخص میکند و اطلاعاتی را در رابطه با خریدوفروش سهام به سرمایهگذاران ارائه میدهد. در واقع میتوان گفت در یک روز معاملاتی سهام هر نماد بورسی با قیمتهای مختلف و حجمهای متفاوت به فروش میرسد. توجه به همین اطلاعات حائز اهمیت است.
خروج پول هوشمند از بورس
روز دوشنبه 62میلیارد تومان خروج پول هوشمند ثبت شد که این چندمین روز متوالی است که خروج پول حقیقی اتفاق میافتد.
همواره برخی از اشخاص حقیقی و حقوقی با استفاده از اطلاعات و یا تحلیل قویتر نسبت به بقیه، در قیمتهای بهتر یا زمان مناسبتری اقدام به خرید یا فروش سهام میکنند. یکی از نشانههای ورود یا خروج پول هوشمند در حجم معاملات مشخص میشود. بدین معنی که زمانیکه متوسط حجم معاملات سهام یک شرکت، در مقایسه با میانگین حجم معاملات آن در بازههای زمانی مشخص (مثلا هفتگی، ماهانه و یا سهماهه) افزایش قابل توجهی داشته باشد، میتواند نشانهای از ورود با خروج پول هوشمند باشد و باید مورد بررسی بیشتری قرار گیرد.
همچنین یکی دیگر از راههای تشخیص ورود یا خروج پول هوشمند، سرانه خرید یا فروش هر شخص حقیقی یا حقوقی است. سرانه خریدوفروش نیز در بازار روز گذشته به طرف فروشندهها سنگینتر است که به نوعی خروج پول را تایید میکند.
سرانه خرید یک شخص برابر است با حاصل تقسیم ،حجم معاملات سهام یک شرکت بر تعداد خریداران آن و سرانه فروش یک شخص برابر است با حاصل تقسیم حجم معاملات سهام شرکت بر تعداد فروشندگان آن.
همچنین روز گذشته خروج پول از صندوقهای با درآمد ثابت نیز محقق شد. خروج همزمان پول از صندوقهای با درآمد ثابت و بازار سهام احتمالا به دلیل جذابیت بیشتر بازارهای رقیب است. در بازار ارز ازاد این روزها دوباره دلار امریکا روند صعودی در پیش گرفته است و اکنون در محدوده 64هزار تومان است. ادامه روند صعودی ارز در بازار آزاد میتواند تاثیر منفی بر بورس بگذارد و روند خروج نقدینگی را تسریع کند چراکه رشد ارز در صورت کنترل نشدن نوعی احساس جاماندگی را نزد سرمایهگذارها تقویت میکند و دیگر نرخ سود بانکی نیز نمیتواند در صورت عبور از قیمتهای بالاتر مانع از رشد ارز شود که این امر خود بر تب خرید و فروش ارزهای خارجی اضافه میکند.