printlogo


« اقتصادسرآمد» گزارش می‌دهد
سطح 2میلیون  واحد شاخص کل بورس از دست رفت

کاهش 94هزار واحدی شاخص کل بورس در یک هفته
​​​​​​​گروه بازارسرمایه - مسعود وطنخواه - شاخص کل بورس در ادامه روند نزولی خود، هفته گذشته با شتاب بیشتری به شکستن تراز 2میلیون واحدی حمله کرد و در نهایت با کاهش 94هزار و 861واحدی در سطح یک‌میلیون و 970هزار واحدی ایستاد. 
به گزارش روزنامه اقتصادسرآمد، نظر به اینکه سطح حمایت 2میلیون واحدی یک تراز روانی است از دست رفتن این سطح موجی از فروش را نزد سرمایه‌گذاران ایجاد می‌کند چراکه فعالان بازار سرمایه بیم آن را دارند که سرمایه‌شان بیشتر از این نیز کاهش یابد که همین امر سبب می‌شود عرضه از یک سو افزایش و از سوی دیگر، تقاضا برای خرید کاهش پیدا کند موردی که در پابرجاماندن صف‌های فروش در هفته گذشته به خوبی دیده می‌شد.
سطح حمایت محدوده‌ای از قیمت یک دارایی است که از ریزش بیشتر قیمت در یک روند نزولی جلوگیری می‌کند. سطح مقاومت محدوده‌ای از قیمت است که از افزایش بیشتر قیمت در یک روند صعودی جلوگیری می‌کند. معمولاً زمانی که قیمت یک دارایی در حال کاهش باشد، با رسیدن به یک «سطح حمایت» (Support Level) حرکت نزولی آن متوقف می‌شود.
آمار هفته گذشته
شنبه 29مهرماه، ارزش معاملات خرد 2.3همت، ورود نقدینگی حقیقی به بورس 498 و خروج پول از صندوق‌های با درآمد ثابت 605میلیارد تومان بود.
یکشنبه 29مهرماه، ارزش معاملات خرد 1.5همت، ورود نقدینگی حقیقی به بورس 415 و خروج پول از صندوق‌های با درآمد ثابت 318میلیارد تومان بود.
دوشنبه 30مهرماه، ارزش معاملات خرد 2.8همت، خروج نقدینگی حقیقی از بورس 61 و خروج پول از صندوق‌های با درآمد ثابت 651میلیارد تومان بود.
سه‌شنبه یک آبان ماه، ارزش معاملات خرد 2.7همت، خروج نقدینگی حقیقی از بورس 146 و خروج پول از صندوق‌های با درآمد ثابت 287میلیارد تومان بود.
چهارشنبه 2آبان ماه، ارزش معاملات خرد 2.1همت، خروج نقدینگی حقیقی از بورس 523 و خروج پول از صندوق‌های با درآمد ثابت 43میلیارد تومان بود.

افزایش 5هزار تومانی ارز در هفته گذشته
دلار آمریکا در هفته گذشته با رشد 5هزار تومانی از محدوده 63هزار تومان تا 68هزار تومان بالا آمد. این رشد دلار که نشان‌دهنده کاهش ارزش پول کشور یا همان ریال است یکی از دلائل آن انتشار بودجه انبساطی دولت اتفاق است بودجه‌ای که به گفته کارشناس‌ها، حدود 60درصد افزایش هزینه در آن برای سال 1404 دیده شده است.
بودجه تخمینی از درآمد و هزینه در طول یک بازه زمانی معین در آینده (معمولاً یک ساله) به منظور نیل به اهداف تعیین شده‌است. این سیاست‌ها در قالب برنامه‌ریزی عملیات شرکت، مخارج سرمایه‌ای و گردش وجوه نقد مطرح می‌شوند.
مهرداد لاهوتی، نایب‌رئیس کمیسیون برنامه‌وبودجه مجلس درباره ارقام بودجه گفت: منابع و مصارف بودجه ۱۴۰۴ به ۱۱ هزار و ۸۰۰ همت افزایش یافته است. ۶هزار و ۴۰۰ همت بودجه منابع عمومی دولت با درآمد اختصاصی است. ۴۲۰ هزار میلیارد تومان درآمد اختصاصی درنظر گرفته شده است. بودجه شرکت‌های دولتی که سال گذشته ۳ هزار و ۷۰۰ همت بوده امسال به ۵هزار و ۴۰۰ همت افزایش یافته است. او ادامه داد: افزایش حقوق‌ها‌ در لایحه بودجه ۱۴۰۴، معادل ۲۰ درصد درنظر گرفته شده و سقف معافیت مالیاتی حقوق کارکنان دولت به دو برابر افزایش یافته است.مالیات سال گذشته ۱۲میلیون تومان بود و امسال ۲۴ میلیون تومان شده است. معافیت مالیاتی اشخاص حقیقی تا ۲۸ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان در نظر گرفته شده است و بقیه هم به صورت تناسبی است. نایب‌رئیس کمیسیون برنامه‌وبودجه مجلس تصریح کرد: در بودجه پیش‌بینی‌شده که در سال آینده ۲ میلیارد یورو واردات خودرو با تعرفه ۱۰۰درصد داشته باشیم. برای متناسب‌سازی حقوق بازنشستگان در سال جاری ۶۰ همت.با توجه به اینکه در سال جاری دولت با کسری مواجه است گروهی از کارشناس‌ها به این نوع بودجه‌بندی درباره درآمدزایی با شک و تردید نگاه می‌کنند. 
مشکلات در کسری بودجه سالجاری و احتمال محقق نشدن و به تبع آن کسری بودجه در سال آینده سبب شده است که دولت راهی جز افزایش پایه پولی از راه انتشار پول جدید نداشته باشد موردی که در سال‌های گذشته نیز رخ داد و موجب رشد دلار در بازار آزاد در قدم اول و بعد از ان با تاخیر در بازار نیما شده است.
پایه پولی یا همان پول پایه (monetary base) به تمام اسکناس‌ها، سکه‌های تولیدشده و اعتبارات تصویب‌شده نزد بانک مرکزی گفته می‌شود که در واقع بیشترین قابلیت نقدشوندگی در اقتصاد یک کشور را دارند. پایه پولی بخشی از کل عرضه پول است که دارای بالاترین قابلیت نقدشوندگی است. از پایه پولی به عنوان پول پرقدرت نیز یاد می‌شود.
با توجه به اینکه پول پرقدرت در مرحله بعدی سبب افزایش قیمت‌ها در همه بازارها می‌شود پس در صورتی که بانک مرکزی در بازار آزاد ارز مداخله نکند باید منتظر یک دوره تورمی جدید بود دوره‌ای که دوباره افزایش نرخ در همه بازارها رخ دهد و معمولا این رشد قیمت به دلیل اینکه سبب جذب پول در بازارهای کالایی از سوی دارندگان نقدینگی که برای حفظ ارزش خرید خود انجام می‌دهند گردش نقدینگی را افزایش و به تبع آن تورم را داغ‌تر می‌کند.

افزایش قیمت طلا در بازار داخل
همزمان با افزایش نرخ ار در بازار داخل، رشد قیمت طلا نیز در حالی رخ داد که اواخر هفته گذشته قیمت طلا در بازار جهانی با کاهش روبه‎رو شد با توجه به اینکه دو عامل نرخ ارز در بازار آزاد و قیمت طلا در بازار جهانی دو عامل مهم در تعیین نرخ طلا در بازار داخل است مهم‌ترین رشد قیمت طلا در بازار دو هفته گذشته طلا منبعث از رشد ارز در بازار آزاد است.
در بازار بین المللی طلا و دلار رابطه معکوس با هم دارند به این معنی که در اثر بحران های متفاوت مانند همه‌گیری کرونا یا بحران های سیاسی و مالی در آمریکا قیمت دلار کاهش یافت و تقاضا برای خرید طلا به عنوان سرمایه‌گذاری افزایش یافت و قیمت طلا هم افزایش می‌یابد اما در بازار ایران به علت دلایلی چون تحریم و تورم، این رابطه معکوس برقرار نیست و با افزایش ارزش دلار، قیمت طلا هم دچار افزایش می‌شود.
هنگامی که تحریم جدیدی برای دولت اعمال می‌شود، درآمدهای ارزی دولت کاهش و در نتیجه نرخ دلار افزایش می‌یابد. با کاهش درآمد دولت و ثابت بودن هزینه‌ها، دولت مجبور به چاپ پول شده که این امر به افت ارزش پول ملی منتهی می‌شود و در نتیجه ارزش پول ملی در مقابل ارزش دلار کمتر و کمتر می‌شود.