«اقتصادسرآمد» گزارش میدهد؛
«صعود کمتوان» شاخص کل بورس در هفته گذشته
گروه بازارسرمایه - مسعود وطنخواه - پس از کاهش 94هزار واحدی شاخص کل بورس در آخرین هفته مهرماه و از دست رفتن تراز 2میلیون واحدی، شاخص کل بورس در هفته گذشته روند صعودی در پیش گرفت و با افزایش 85هزار واحدی در سطح 2میلیون و 56هزار واحدی ایستاد واکاوی نوسان دو هفته گذشته شاخص کل بورس، کاهش 94هزار و افزایش 85هزار واحدی نشان میدهد که شاخص کل بورس در برگشت به میزان 9هزار واحد رشد کمتری داشته است به عبارت دیگر، روند برگشتی شاخص کل بورس از نزولی آن ضعیفتر است.
شروع هفته با مثبت شدن و افزایش تقاضا همراه با صف خرید شدن در بیشتر نمادها همراه بود، اما هر چه به پایان هفته گذشته نزدیک میشدیم از حجم تقاضا کاسته و حجم عرضهها افزایش پیدا میکرد.
هر چند رشد تقاضا همراه با افزایش ارزش معاملات خرد بود، اما این افزایش ارزش معاملات خرد پایدار نبود و در اواخر هفته کمتر شد. کاهش ارزش معاملات خرد در روندهای صعودی یکی از علامتهای هشدار برای فعالان بازار سرمایه است تا بیشتر احتیاط کنند چراکه احتمال خروج پول از بورس در زمانهایی که مقدار ارزش معاملات خرد با روند صعودی همخوانی ندارد افزایش پیدا میکند.
معاملات خرد همان معاملات عادی هستند که توسط سهامداران خرد صورت میگیرد. این نوع از معاملات شامل محدودیتهای قیمتی و حجمی هستند. این امر بر خلاف معاملات بلوکی است که هیچگونه محدودیتی در رابطه با قیمت و حجم نداشتند. سرمایهگذارانی که بهصورت حرفهای در این بازار مشغول هستند در فرایند انتخاب بهترین سهام از ارزش معاملات خرد برای تصمیمگیری استفاده میکنند، زیرا حجم و ارزش معاملات خرد در بورس میزان نقدشوندگی روزانهی این بازار را مشخص میکند و اطلاعاتی را در رابطه با خریدوفروش سهام به سرمایهگذاران ارائه میدهد. در واقع میتوان گفت در یک روز معاملاتی سهام هر نماد بورسی با قیمتهای مختلف و حجمهای متفاوت به فروش میرسد. توجه به همین اطلاعات حائز اهمیت است.
آمار بازار بورس در هفته گذشته
شروع هفته گذشته با افزایش 100درصدی ارزش معاملات خرد در مقایسه با شنبه 29مهرماه شروع شد سایر موارد نظیر ورود پول هوشمند و خروج از صندوقهای با درآمد ثابت نیز ثبت شد.
شنبه 5 آبان ماه، ارزش معاملات خرد 4همت، ورود نقدینگی حقیقی به بورس 1012 و خروج پول از صندوقهای با درآمد ثابت 1859میلیارد تومان بود.
برای دومین روز اندکی از ارزش معاملات خرد کاسته شد، اما ورود نقدینگی وضع مناسبی داشت.
یکشنبه 6 آبان ماه، ارزش معاملات خرد 3.1همت، ورود نقدینگی حقیقی به بورس 980 و خروج پول از صندوقهای با درآمد ثابت 118میلیارد تومان بود.
برای دوشنبه گذشته، آمار افزایش ارزش معاملات خرد و همزمان معکوس شدن ورود پول را ثبت کرد.
دوشنبه 7 آبان ماه، ارزش معاملات خرد 5.3همت، خروج نقدینگی حقیقی از بورس 137 و خروج پول از صندوقهای با درآمد ثابت 340میلیارد تومان بود.
واگرایی در ارزش معاملات بالا و کاهش ورود نقدینگی سبب شد که عرضهها در سومین روز صعودی شود به عبارت دیگر، گروهی از فعالان بازار سرمایه دوشنبه گذشته با فروش سهام خود، اقدام به شناسایی سود کردند.
سهشنبه 8 آبان ماه، ارزش معاملات خرد 4.6همت، خروج نقدینگی حقیقی از بورس 512 و ورود پول به صندوقهای با درآمد ثابت 347میلیارد تومان بود.
فشار فروش دوشنبه گذشته سبب شد که گروهی از شرکتها منفی شوند که همین امر شاخص کل بورس را در نیمساعت پایانی زمان معاملات قرمز رنگ کرد.چهارشنبه 9 آبان ماه، ارزش معاملات خرد 5.1همت، ورود نقدینگی حقیقی به بورس 30 و خروج پول از صندوقهای با درآمد ثابت 6میلیارد تومان بود.در ابتدای زمان معاملات آخرین روز کاری بورس در هفته گذشته، فشار فروش سهشنبه 8آبان ماه تاثیر منفی بر جو روانی بورس داشت، اما هر چه به پایان زمان معاملات نزدیک میشدیم طرف عرضه ضعیفتر و در مقابل قدرت خریداران افزایش یافت.
نوسان کم ارز در هفته گذشته
دلار آمریکا که نوسان 5هزار تومانی را در آخرین هفته مهرماه تجربه کرده بود در هفته گذشته اندکی نوسانهای کمتری را انجام داد و در محدوده 68 تا 70هزار تومان نوسان کرد رشد دلار که نشاندهنده کاهش ارزش پول کشور یا همان ریال است یکی از دلائل آن انتشار بودجه انبساطی دولت اتفاق است بودجهای که به گفته کارشناسها، حدود 60درصد افزایش هزینه در آن برای سال 1404 دیده شده است.
ابقا محمدرضا فرزین در سمت رئیس کل بانک مرکزی
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی ریاست جمهوری، مسعود پزشکیان، رییسجمهوری در حکمی محمدرضا فرزین را به سمت رییس کل بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران منصوب کرد.
ابقا فرزین در بانک مرکزی در حالی صورت میگیرد که گروهی از فعالان بازار سرمایه به عملکرد او درباره افزایش نرخ سود بانکی انتقاد داشتند و باورشان این بود که با رفتن فرزین، سود بانکی کاهش و اوضاع بورس بهتر میشود.
ابقا فرزین در بانک مرکزی میتواند پالس منفی برای بورس که منتظر رفتن او بود، شود هشداری که هر چند فقط ممکن است جنبه روانی داشته باشد، اما برای این روزهای بازار سرمایه که هر اتفاق ناخوشایند سبب نزولی شدن بورس به دلیل فرار سرمایهها میشود خیلی جالب نیست.
بهمن ماه 1402 بود که بانک مرکزی دستورالعمل انتشار گواهی سپرده خاص با نرخ سود علی الحساب بانکی ۳۰ درصد سالانه (پرداخت سود ماهانه) را با هدف تامین سرمایه در گردش واحدهای تولید به شبکه بانکی ابلاغ کرد.
در پی این اعلام، نرخ سود بانکی در شبکه بانکی افزایش یافت که این امر سبب افزایش سود پول در بازار غیر رسمی تا محدوده 70درصد نیز شد. در همان روزهای اول این ابلاغیه بسیاری از سپردههای با نرخهای حدود 20درصد در شبکه بانکی از سوی صاحبان آن ابطال شد و به سپردههای حدود 30درصد تبدیل شد که این امر هزینه تامین مالی را در بنگاههای تولیدی افزایش داد و چالشی جدید برای آنها ایجاد کرد.
این اقدام بانک مرکزی همواره مورد نقد گروهی از کارشناسهای اقتصادی بود، اما با وجود انتقادهای فراوان، بانک مرکزی آن را اجرایی کرد
بانک مرکزی در گزارشی نهم بهمن ماه1402، بر اساس دستورالعمل انتشار گواهی سپرده خاص که به شبکه بانکی ابلاغ شده است بانکها میتوانند برای تامین سرمایه در گردش طرحهای با بازدهی بالا اقدام به انتشار این اوراق نموده و در پایان دوره مشارکت، سود قطعی نیز علاوه بر سود علیالحساب ۳۰ درصدی به خریداران این گواهی سپرده در شعب بانکها پرداخت میشود.
ویژگی بارز این گواهی سپرده آن است که امکان بازخرید قبل از سررسید در شعب بانکها امکانپذیر است. با اجرای این طرح، مشارکت مردمی در تامین مالی طرحهای تولیدی کشور فراهم میشود. دارندگان این گواهی میتوانند از آن به عنوان وثیقه جهت دریافت تسهیلات بانکی استفاده کنند.