printlogo


رئیس فدراسیون صنعت نفت ایران به«اقتصادسرآمد» می‌گوید:
افزایش  بهره‌برداری  از میادین نفت و گاز  یک ضرورت است

گروه انرژی - حسین بوذری ـ تردیدی وجود ندارد که ایران با بحران انرژی مواجه شده و بسیاری از کارشناسان حوزه انرژی متفق‌القول بر این موضوع تأکید دارند. همین کارشناسان انرژی معتقدند که برای رهایی از بحران انرژی وغلبه بر این معضل باید از انرژی‌های تجدیدپذیر و ارزان استفاده شود.
روش‌های نو و جدیدی برای بهره‌گیری از منابع تجدیدپذیر وجود دارد که دانش‌بنیان‌ها از جمله آن هستند، ازسویی برای مدیریت پیک مصرف انرژی به 15 هزار مگاوات برق از محل انرژی‌های تجدیدپذیر داریم.
در فصل گرم تابستان 65 درصد مصرف برق به بخش خانگی اختصاص می‌یابد؛ درحالی که این رقم در متوسط سال به 35 درصد می‌رسد و این پیک مصرف دوبرابری ناشی از عدم مدیریت مصرف انرژی است.
خبرنگار روزنامه «اقتصادسرآمد» درراستای بررسی وضعیت انرژی در ایران و راهکارهای گذر از وضعیت بحرانی موجود در بخش انرژی گفت‌و‌گویی را با آرش نجفی رئیس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی ایران، رئیس فدراسیون صنعت نفت ایران و رئیس هیئت‌مدیره انجمن بهینه‌سازی مصرف انرژی ایران ترتیب داده است.

لزوم افزایش بهره‌برداری از میادین
 نفت و گاز
نجفی با تأکید بر این‌که در کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی ایران با افزایش تولید انرژی یا افزایش بهره‌برداری از میادین نفت و گاز مشکل ناترازی انرژی رفع می‌شود، اظهار کرد: حتماً باید محور تمرکز خود را بر کاهش مصرف و افزایش راندمان در صنایع و واحدهای تولیدی باشد تا بتوانند در مقابل انرژی مناسب‌تر یا در مقابل انرژی مصرفی تولیدی با راندمان و مزیت بیشتر ایجاد کنند.
وی با تأکید بر این‌که در حوزه مصرف باید صرفه‌جویی صورت بگیرد، اضافه کرد: اگر فرض کنیم امروز 50 تا 80 میلیارد دلار سرمایه‌گذاری در حوزه افزایش بهره‌وری چاه‌های نفت، چاه‌های گاز و افزایش تولید صورت می‌گیرد نهایتاً در سال 1410 یا 1411 دوباره با ناترازی انرژی مواجه خواهیم شد.
رئیس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی ایران افزود: بتابراین راه‌حل درست مدیریتی کشور این است که کاهش و بهینه‌سازی مصرف انرژی را اعمال کنیم، همانطور که مقام معظم رهبری در سال 1388 تأکید و آن را سال «اصلاح الگوی مصرف» نامگذاری کردند.رئیس فدراسیون صنعت نفت ایران تصریح کرد: رهبر معظم انقلاب اسلامی از 15 سال گذشته به مردم و مسئولان یادآور شدند که همه باید اقدام به بهینه‌سازی مصرف انرژی و اصلاح ساختارهای مصرف کنند.
نجفی عنوان کرد: از همان زمان متأسفانه دولت‌های وقت هیچکدام توجه کافی به هشدار مقام معظم رهبری نداشتند، در نتیجه امروز با معضل جدی انرژی مواجه شده‌ایم که می‌تواند سال آینده و زمستان سال‌جاری ما را دچار ورشکستگی‌های خاص کند.
رئیس هیئت‌مدیره انجمن بهینه‌سازی مصرف انرژی ایران با تأکید بر اینکه دولت چهاردهم باید سریع‌تر وارد شده و در زمینه کاهش مصرف گاز، سرمایه‌گذاری در حوزه تعویض بخاری‌ها و اصلاح موتورخانه‌ها اقدامات جدی داشته باشد، ادامه داد: اصلاح پکیج‌ها باید به‌عنوان دستورالعمل جدی در کنار اصلاح ساختار ساختمان به‌عنوان محور پرمصرف اعمال شود و تأثیر این مقدار عملیات بیش از 6 تا 8 میلیارد دلار سرمایه‌گذاری نیاز ندارد.
وی مطرح کرد: با اصلاح ساختار ساختمان روزانه در ایام سرد سال چیزی حدود 200 میلیون متر مکعب مصرف سوخت کشور کاهش می‌یابد، ازسویی لازم نیست در نیروگاه‌ها طی ایام سرد سال سوخت مایع مصرف کنیم.

سوخت مایع یک سوخت آلاینده است
رئیس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی ایران توضیح داد: برآورد وزارت نفت این بود که امسال 17 میلیارد دلار مصرف سوخت مایع خواهیم داشت، درحالی که اگر 8 میلیارد دلار در کاهش مصرف سرمایه‌گذاری کنیم عملاً نیازی به هزینه 17 میلیارد دلار نخواهد بود و این نکته از آن جهت حائز اهمیت است که ما تنها 8 میلیارد دلار برای کاهش مصرف سوخت مایع سرمایه‌گذاری می‌کنیم.
رئیس فدراسیون صنعت نفت ایران افزود: متأسفانه همه‌ساله به‌خاطر کمبود گاز 16 تا 17 میلیارد دلار سوخت مایع مصرف می‌کنیم؛ سوخت گاز در ساختار انرژی کشور سوخت پاک محسوب می‌شود؛ درحالی که سوخت مایع یک سوخت آلاینده است.نجفی اضافه کرد: از سوی دیگر برای تعویض 20 میلیون بخاری گازی و 2 میلیون موتورخانه که باید اصلاح شود باید از همین آینده اقدام کنیم و کولرهای گازی «اینورتر» را به جای کولرهای گازی موجود وارد مدار کنیم.
رئیس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی ایران گفت: در وهله نخست هم باید از استان‌های جنوب شروع کنیم و حتی به‌جای کولرهای آبی باید از کولرهای گازی «اینورتر» استفاده کرد، چراکه کمبود آب داریم و مصرف کولرهای گازی «اینورتر» چیزی حدود یک‌چهارم کولرهای گازی معمولی است و این می‌تواند مشکل ما را رفع کند.
رئیس فدراسیون صنعت نفت ایران تشریح کرد: در ایام گرم سال عمده مصرف ما روی دستگاه‌های برودتی و سرمایشی است و ناترازی برق به‌این دلیل است که مردم برای خنک کردن منازل و فضاها از کولر گازی استفاده می‌کنند؛ حال اگر کولرهای گازی با تکنولوژی بالا را وارد مدار کنیم تا مردم استفاده کنند قطعاً بسیاری از مشکلات رفع خواهد شد.
رئیس هیئت‌مدیره انجمن بهینه‌سازی مصرف انرژی ایران افزود: بنابراین دستورالعمل و نسخه پیشنهادی ما این است که به‌طوری جدی روی بهینه‌سازی مصرف در تمامی محورها تلاش صورت بگیرد.
نجفی در بخش دیگری از گفت‌و‌گو با خبرنگار روزنامه «اقتصادسرآمد» درباره وضعیت بنزین مصرفی هم گفت: در زمینه بنزین هم باید یک دوران گذار تعریف کنیم تا بتوانیم با یک روش و شیوع نسبتاً نرم قیمت‌ها را واقعی‌سازی کنیم و در عین حال باید ساختار خودروها را تغییر دهیم.
وی متذکر شد: با توجه به اینکه دولت ذینفع نهایی مصرف انرژی و هرگونه بهینه‌سازی مصرف انرژی در کشور است، بنابراین دولت باید با «ساورین گارنتی» حضور سرمایه‌گذاران خارجی استقبال یا خود سرمایه‌گذاری کند و وزارت اقتصاد اخیراً اعلام کرده که برای طرح‌های مختلف «ساورین گارنتی» صادر کند و این جای امیدواری دارد به شرط آنکه وزرا کار درست را انجام دهند.
رئیس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی ایران یادآور شد: از وزیران نفت و نیرو درخواست می‌کنم با بخش خصوصی تعامل خوبی داشته باشند و هرچه سریع‌تر باب مذاکره را با اتاق بازرگانی باز کنند تا فرآیندهای موجود را عملیاتی کنیم.