«اقتصادسرآمد» گزارش میدهد؛
صفهای خرید پر حجم در شرایط صعود بازارسرمایه
صعود 43هزار و 632واحدی شاخص کل بورس
گروه بازارسرمایه - مسعودوطنخواه - بورس این روزها با ورود نقدینگی و صفهای خرید در بیشتر نمادها روبهرو است. شاخص کل بورس روز گذشته و در ادامه روند صعودی خود، 43هزار و 632واحد افزایش را ثبت کرد و در تراز 2میلیون و 255هزار واحد ایستاد.
صعود این روزها در بازار سرمایه با صفهای خرید پر حجم همراه است و حتی سرمایهگذارانی هستند که به دلیل عرضه نشدن صفها، چند روز منتظر میشوند یکشنبه 27 آبانماه، ارزش معاملات خرد حدود 9.4همت شد که در نوع خود در یک سال گذشته خود یک رکورد محسوب شد با این حال ارزش معاملات روز گذشته کاهش یافت و به 7.7همت رسید.
صعود شاخص کل بورس همراه با دیگر شاخصهای صنایع در چند روز گذشته بود، اما بضی از شاخصهای صنایع کمتر و گروهی نیز بیشتر صعود کردند. فعالان بازار سرمایه معتقدند که بازار در طولانی مدت به تعادل میرسد به همین دلیل با رصد مقدار کم یا زیاد رشد گروهها منتظر فرصت میشوند تا در زمان مناسب صنایع بیشتر رشد پیدا کرده را با صنایعی که کمتر افزایش پیدا کردهاند و زمینه مناسبی برای رشد دارند، عوض کنند.
تاثیر در شاخص کل بورس
شرکتهای پتروشیمی خلیج فارس با 4هزار 453، فولاد مبارکه اصفهان با 3هزار و 982، ملی صنایع مس ایران با 2هزار و 193، سرمایهگذاری تامین اجتماعی با هزار و 584، گسترش نفت و گاز پارسیان با هزار و 531، سرمایهگذاری غدیر با هزار و 417 و نفت و گاز پتروشیمی تامین با هزار و 332واحد بیشترین تاثیر مثبت را بر شاخص کل بورس روز گذشته داشتند و در نقطه مقابل پتروشیمی خارک با 202، بیمه پارسیان با 40، محورسازان ایرانخودر با 38 و توسعه عمران فارس با 31واحد تاثیر منفی، مانع از رشد شاخص کل بورس شدند.
در کنار عوامل مختلف، میتوان کاهش نرخ سود بانکی، افزایش نرخ ارز نیمایی و مشوقهای مجلس در بودجه سال آینده را در بهبود رویکرد سرمایهگذاران موثر دانست.
کاهش سود بانکی
کاهش سود بانکی به دستور بانک مرکزی و در ادامه تسری یافتن آن به نرخ سود اخزا و سایر بازارها موجب کاهش قیمت تامین مالی در بازار بدهی شد که همین امر دوباره توجهها را به سوی بورس اوراق بهادار جلب کرد. پیش از این کارشناسهای بازار سرمایه از لزوم کاهش نرخ سود و مزیتهای برای تولید و اقتصاد کشور گفته بودند.
چند ماه قبل، سید فرهنگ حسینی، مدیرعامل گروه صنعتی و معدنی امیر، کاهش نرخ «اخزا» را نتیجه پیگیریهای مکرر سازمان بورس با بانک مرکزی دانسته و بیان کرده بود: کاهش نرخ بهره میتواند ضمن کاهش هزینههای تامین مالی شرکتها، باعث بهبود بازار سرمایه شود.حسینی به تبعات افزایش نرخ «اوراق اخزا» در اقتصاد اشاره کرد و به سنا گفته بود: بانک مرکزی در اواخر سال ۱۴۰۲ و در راستای سیاست انقباضی خود با هدف کنترل تورم و نرخ ارز ابلاغیهای را به بانکها ارسال و مجوز انتشار گواهیهای سپرده ۳۰ درصدی را صادر کرد.او اعلام کرده بود: افزایش نرخ بهره، به عنوان شدیدترین سیاست انقباضی پولی در چند دهه اخیر به شمار میرود که به شدت روند معاملات بورس را تحت تاثیر خود قرار داد.
حسینی در ادامه خاطرنشان کرده بود: این اقدام بیاثر با نتیجه معکوس بانک مرکزی باعث رشد غیررسمی سود سایر سپردههای بانکی به مرز ۳۰ درصد، صندوقهای سرمایهگذاری با درآمد ثابت به بیش از ۳۰ درصد و نرخ اوراق خزانه اسلامی در بازار بدهی به مرز ۳۸ درصد شد.
رشد قیمت ارز نیمایی
پس از کش و قوسهای فراوان درباره نرخ ارز نیمایی، سرانجام این وزیر اقتصاد یعنی همتی بود که توانست نظر خود را که همان رشد قیمت ارز نیمایی تا نزدیکی ارز بازار آزاد بود را به کرسی بنشاند.
فاصله ارز نیمایی با بازار آزاد سبب شده بود که سود شرکتهای صادراتمحور که ارز نیمایی محاسبه میشود در چند ماه گذشته ثابت بماند که همین امر جذابیت این گروه را نزد سرمایهگذاران کاهش داده بود. پس از رشد ارز نیمایی از کمتر از 40هزار تومان به محدوده 50هزار تومان، به دلیل افزایش درآمد شرکتهای صادراتی از این محل مورد استقبال قرار گرفتند.
ارز نیمایی یا همان دلار نیمایی در سامانه الکترونیکی یکپارچه ارز کشور برای تامین ارز مورد نیاز واردات و صادرات توزیع میشود. سامانه نیما توسط بانک مرکزی با هدف تسهیل تامین ارز و ایجاد یک فضای یکپارچه برای واردکنندگان و صادرکنندگان راهاندازی شده است.
در این سامانه متقاضیان خرید و فروش ارز به طور آنلاین درخواست خود را در یک بستر یکپارچه ارسال میکنند. بانک مرکزی پس از بررسی درخواستها، حواله ارز را صادر میکند.
تاریخچه ارز نیمایی
در سال 96 حدود 27 میلیارد دلار سرمایه ارزی از کشور خارج شد. پس از بررسیهای صورت گرفته مشخص شد که بسیاری از کالاهایی که به عنوان صادرات و واردات ثبت شده بودند، صورت نگرفتند.
از سوی دیگر با افزایش شکاف میان ارز دولتی و ارز بازار آزاد در کشور، اوایل سال 1397 بانک مرکزی سامانهای را تحت عنوان نیمایی راهاندازی کرد تا بتواند بهوسیله آن در بازار ارز واردات و صادرات ثبات ایجاد کنند.
کاهش ۵ درصدی مالیات شرکتهای تولیدی بورسی در سال ۱۴۰۴
مالیات بر درآمد اثر کاهنده در مقدار سود تقسیمی شرکتها دارد از اینرو هرگونه تغییر میزان مالیات تاثیر مستقیم در جذابیت سهام شرکتها دارد خبرهای منتشرشده درباره کاهش ۵درصدی مالیات شرکت های تولیدی بورسی در سال۱۴۰۴، نوعی خوشبینی را برای سال آینده افزایش داد که این امر موجب تغییر رویکرد سرمایهگذاران درباره بورس نیز شد.
27آبانماه، سخنگوی کمیسیون تلفیق لایحه بودجه ۱۴۰۴ گفته بود: کمیسیون تلفیق تصویب کرد که مالیات کل واحدهای تولیدی در بورس و فرابورس و خارج از آن، از ۲۵ درصد به ۲۰ درصد برسد؛ بنابراین در این بخش ۵ درصد مالیات برای واحدهای تولیدی کاهش پیدا کرد.
رحیم زارع، سخنگوی کمیسیون تلفیق لایحه بودجه 1404 در این باره افزوده بود: کمیسیون تلفیق در ادامه بررسی بخش درآمدی لایحه بودجه تصویب کرد که یک درصد از منابع واردات اقلامی که از ارز ترجیحی استفاده میکنند، برای حمایت از تولید محصولات کشاورزی در اختیار بانکها قرار میگیرد.
زارع خاطر نشان کرده بود: کمیسیون تلفیق تصویب کرد که مالیات کل واحدهای تولیدی در بورس و فرابورس و خارج از آن، از 25 درصد به 20 درصد برسد. بنابراین در این بخش 5 واحد درصد مالیات برای واحدهای تولیدی کاهش پیدا کرد.