« اقتصادسرآمد» گزارش میدهد؛
فراز و فرودهای بورس در هفته گذشته
گمانهزنیهای ضد و نقیض درباره نشست حکام انرژی اتمی
گروه بازارسرمایه - مسعودوطنخواه - شاخص کل بورس در هفته گذشته با رشد 110هزار و 671واحدی توانست تا سطح 2میلیون و 257هزار واحدی صعود کند به عبارت دیگر، شاخص کل بورس بازدهی 5درصدی را تقدیم سرمایهگذاران خود کند که در نوع خود چشمگیر است. کافیست که این 5درصد در یک هفته با سودی که بانکها برای یکسال تنها حدود 25درصدی میدهند، مقایسه شود.
به گزارش اقتصادسرآمد، بورس در هفته گذشته فراز و فرود را تجربه کرد از ابتدای هفته گذشته، با رشد تقاضا و پایدار ماندن صفهای خرید موجب شد که گروهی از خریدارانی که در صف خرید نشسته بودند در پایان زمان معاملات اولین روز، دست خالی بمانند و فقط نظارهگر بالا رفتن قیمت شدند این وضع برای روزهای دوم و سوم نیز در بسیاری از نمادها ادامه یافت. نبود عرضههای فعال سبب افزایش تقاضا از یک سو و اجتناب از فروش برای بالا رفتن بیشتر قیمت در روزهای بعدی و عرضه با سود بیشتر سبب افزایش حجم صفهای خرید از سوی دیگر، مانع از بالا رفتن ارزش معاملات شد، اما با عرضههای صورتگرفته در چهارمین روز معاملاتی رکورد ارزش معاملات خرد رد یک سال گذشته شکسته شد و سهشنبه 29 آبان ماه، ارزش معاملات خرد 10.7همت ثبت شد که قسمت اعظم این ارزش معاملات بالای 10همتی، به دلیل همان انباشت تقاضا و نبود عرضه بود پس از عرضه بیشتر صفها، ارزش معاملات خرد برای آخرین روز معاملاتی یعنی چهارشنبه 30 آبان ماه به 8همت رسید هر چند آخرین روز معاملاتی هنوز بودند تعدادی از نمادها که صف خرید خود را حفظ کردند، اما هم تعداد این نمادها انگشتشمار بود و هم اینکه به دلیل افزایش عرضه، از حجم صفهای خرید آنها نیز کاسته شد.
آمارهای هفته
شروع هفته با کاهش ارزش معاملات خرد در مقایسه با چهارشنبه 23آبان آغاز شد اما این روند نزولی تا میانه هفته برعکس شد.
شنبه 26 آبان ماه، ارزش معاملات خرد 5.3همت، ورود نقدینگی حقیقی به بورس 1.4 همت و خروج پول از صندوقهای با درآمد ثابت هزار 1.1میلیارد تومان بود.
برای دومین روز نیز ارزش معاملات خرد افزایش یافت و همزمان خروج پول از صندوقهای با درآمد ثابت نیز کم شد.
یکشنبه 27 آبان ماه، ارزش معاملات خرد 9.4همت، خروج نقدینگی حقیقی از بورس 424 و خروج پول از صندوقهای با درآمد ثابت 435میلیارد تومان بود.
یکشنبه گذشته، ارزش معاملات خرد رکورد 9.4همتی را ثبت کرد، و از عطش خروج پول از بورس کاسته شد که به دلیل تمایل بالای خریداران برای ابتیاع سهام بود.
دوشنبه 28 آبان ماه، ارزش معاملات خرد 7.7همت، خروج نقدینگی حقیقی از بورس 844 و خروج پول از صندوقهای با درآمد ثابت 684میلیارد تومان بود.
سهشنبه 29 آبان ماه، ارزش معاملات خرد 10.7همت، خروج نقدینگی حقیقی از بورس 196 و خروج پول از صندوقهای با درآمد ثابت 952میلیارد تومان بود.
ارزش معاملات خرد در آخرین روز معاملاتی با کاهش همراه شد تعادلی که همراه با عرضه گسترده بیشتر نمادها از سوی فعالان بازار سرمایه بود این عرضهها سبب شد که بسیاری از نمادها که در اول هفته با صف خرید همراه بودند به سوی تعادل و حتی تعدادی از نمادها در محدوده منفی وارد شدند و قرمزپوش شدند.
چهارشنبه 30 آبان ماه، ارزش معاملات خرد 8همت، خروج نقدینگی حقیقی از بورس 434 و خروج پول از صندوقهای با درآمد ثابت 18میلیارد تومان بود.
افزایش عرضهها در آخرین روز معاملاتی هفته گذشته
به دلیل وجود صفهای خرید در سه تا چهار روز اول هفته منتهی به آبان، قیمت نمادها در دامنه 3درصدی حدود 10 تا 12درصد افزایش قیمت را تجربه کردند. رشد در بازه کوتاهمدت و ترس از اینکه این سود ممکن است با بازگشت بورس و منفی شدن به هر دلیلی میتواند اصطلاحا سوخت شود و از بین برود یکی از دلایلی بود که فعالان بازار سرمایه را واداشت تا برای فروش سهام خود تعجیل کنند البنه بودند گروهی از سرمایهگذارانی که این عرضهها و کاهش قیمتها را فرصتی برای خرید قلمداد کردند و در سمت تقاضا ظاهر شدند.
دلیل سیاسی افزایش عرضهها
گمانهزنیهای ضد و نقیض درباره نتیجه بررسی جلسه حکام انرژی اتمی درباره پرونده هستهای کشور ایران موجب شد که نوعی تردید نزد گروهی از فعالان بازار سرمایه افزایش پیدا کند که این امر نیز به عنوان عامل تاثیرگذاری بود که حجم عرضهها را از یک سو افزایش و از سوی دیگر، کاهش تقاضا را سبب شد.
بورس به دلیل اتصال آن به بازارهای جهانی، همواره از تحولات جهانی تاثیر میپذیرد یکی از این تحولات نیز سیاسی است.
تأثیر عوامل سیاسی بر بازار سرمایه با وجود این که میتواند کاملا متفاوت و متناقض باشد، اما همچنان میتوان یک فرمول کلی برای آن در نظر گرفت. در واقع سیاست به معنی ایجاد راه و دادن مسیر برای حرکت است. بنابراین عوامل تاثیرگذار در تعیین این مسیر می تواند مهمترین اثرگذاری را در بازارهای مالی داشته باشند.
سیاست یک روند و دیدگاه کلی نسبت به بازارهای مالی دارد و اثرگذاری آن نیز کلی است. از این رو ریسک سیاسی در بازار سرمایه را می توان یک ریسک سیستماتیک دانست، یعنی ریسکی که غیر قابل کنترل است و سرمایه گذار نمیتواند با شکل های مختلف آن را مدیریت کند. تنها کاری که یک سرمایهگذار در خصوص چنین ریسکهایی می تواند انجام دهد این است که با شناخت موقعیتهای مالی و ریسکهای سیستماتیک سیاسی و غیرسیاسی بهترین حالتها را در بهترین زمانها انتخاب کند. بنابراین باید تأثیر عوامل سیاسی بر بازار سرمایه را شناخت و دانست که هر کدام از این عوامل چه ریسک هایی ممکن است برای بازار ایجاد کند.
قطعنامه ضد ایرانی سه کشور اروپایی عضو برجام و آمریکا
قطعنامه ضد ایرانی سه کشور اروپایی عضو برجام و آمریکا، بامداد جمعه در شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی تصویب شد.
این قطعنامه با ۱۹ رای موافق، ۱۲ رای ممتنع و سه رای مخالف به تصویب رسید.
کشورهای روسیه، چین و بورکینافاسو به این قطعنامه ضدایرانی رای منفی دادند. شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی (Board of Govenors of the Intenational Atomic Energy Agency) به همراه مجمع عمومی اعضا، ارکان سیاستگذاری در آژانس بینالمللی انرژی اتمی محسوب میشوند. این شورا ۳۵ عضو دارد و پنج بار در سال (در ماههای مارس و ژوئن، دو بار در سپتامبر، پیش و پس از جلسه مجمع عمومی، و در دسامبر) تشکیل جلسه میدهد.