پيام رييس سازمان شيلات ايران به مناسبت روز جهاني شيلات:
روز جهاني شيلات، فرصتي براي توجه بيشتر به شيلات و اقتصاد دريا محور
روز جهاني شيلات فرصتي است تا با بررسي اهميت شيلات و توجه به اقتصاد دريا محور براي تأمين غذاي مردم جهان و اشتغال پايدار با تاكيد بر حفظ آبزيان دريايي قدم برداريم.
به گزارش اقتصادسرآمد ، حسینی ضمن تبريك يكم آذرماه مصادف با ۲۱ نوامبر روز جهاني شيلات، به كليه دست اندر كاران و بهره برداران اين بخش به اهميت اقتصاد دريا تاكيد كرد و درپيامي گفت:روز جهاني شيلات هر ساله در ۲۱ نوامبر برگزار ميشود. اين روز به منظور افزايش آگاهي عمومي از اهميت شيلات و منابع آبي در زندگي انسانها و همچنين حفظ و مديريت پايدار اين منابع تعيين شده است.
روز جهاني شيلات در سال ۲۰۰۳ توسط مجمع عمومي سازمان فائو به منظور تشويق كشورهاي جهان به حفاظت از منابع آبي و افزايش آگاهي در مورد شيلات پايدار ثبت و معرفي شد. اين روز فرصتي است تا به بررسي اهميت شيلات در تأمين غذاي جهاني، اشتغال و درآمدزايي بپردازيم.
شيلات به عنوان يكي از مهمترين منابع درآمدزايي و تأمين غذا در جهان شناخته ميشود. بهطوري كه طبق آمار سازمان غذا و كشاورزي (FAO)، در سال ۲۰۱۹، حدود ۳۳۵ ميليون تن ماهي و محصولات دريايي در سطح جهاني توليد شد. اين صنعت نه تنها تأمينكننده غذاي ميليونها نفر است، بلكه در بسياري از كشورها به عنوان يك منبع اصلي درآمد و شغل محسوب ميشود.
اقتصاد دريا محور به اين معناست كه كشورهاي ساحلي ميتوانند از دريا به عنوان منبعي براي توسعه اقتصادي خود بهرهبرداري كنند. شيلات، گردشگري دريايي، حمل و نقل دريايي و استخراج منابع معدني از جمله فعاليتهايي هستند كه ميتوانند به رونق اقتصادي كمك كنند.
با وجود اهميت بالاي شيلات، اين صنعت با چالشهاي متعددي نيز مواجه است. يكي از بزرگترين چالشها، صيد بيرويه و تخريب زيستگاههاي دريايي است. اين مسائل ميتوانند به كاهش جمعيت آبزيان و ديگر موجودات دريايي منجر شوند و در نتيجه تأثير منفي بر اقتصاد جوامع ساحلي بگذارند.
از سوي ديگر، تغييرات اقليمي نيز تأثيرات عميقي بر شيلات دارند. افزايش دما، اسيدي شدن اقيانوسها و تغيير در الگوهاي بارش ها، ميتوانند به تغيير در زيستگاهها و رفتار آبزيان منجر شوند. اين تغييرات ميتوانند به شدت بر توليد و درآمدزايي در صنعت شيلات تأثير بگذارند.
اما در كنار اين چالشها، فرصتهاي زيادي نيز در صنعت شيلات وجود دارد. با افزايش آگاهي عمومي از اهميت شيلات پايدار، كشورهاي مختلف ميتوانند به سمت مديريت بهتر و پايدارتر اين منابع حركت كنند. همچنين، توسعه فناوريهاي نوين در زمينه صيد و پرورش ماهي ميتواند به افزايش توليد و كاهش آسيب به محيط زيست كمك كند.
شيلات پايدار به معناي استفاده بهينه و مسئولانه از منابع آبي است. اين رويكرد نه تنها به حفظ موجودات دريايي كمك ميكند، بلكه ميتواند به توسعه اقتصادي جوامع ساحلي نيز كمك كند. با مديريت صحيح منابع، كشورهاي ساحلي ميتوانند از ظرفيتهاي شيلاتي خود بهرهبرداري كنند و در عين حال به حفظ محيط زيست نيز توجه داشته باشند در اين راستا نياز به همكاري هاي بينالمللي و قوانين محكم وجود دارد. كشورهاي مختلف بايد به تبادل تجربيات و فناوريهاي نوين بپردازند و از يكديگر ياد بگيرند. همچنين، حمايت از جوامع محلي و افزايش آگاهي در مورد اهميت شيلات پايدار ميتواند به بهبود وضعيت اين صنعت كمك كند.نتيجه آنكه؛روز جهاني شيلات فرصتي است تا به اهميت شيلات و اقتصاد دريا محور توجه بيشتري شود. با توجه به چالشها و فرصتهاي موجود، ضروري است كه كشورهاي مختلف به سمت مديريت پايدار و مسئولانه منابع آبي حركت كنند. اين نه تنها به حفظ محيط زيست كمك ميكند، بلكه ميتواند به رونق اقتصادي و تأمين غذاي پايدار براي نسلهاي آينده نيز منجر شود.