بازار سهام بیتوجه به قطعنامه به حرکت روبه رشد خود ادامه داد؛
یکهتازی بورس در مسیر صعود
گروه بازار سرمایه- زهرا عسکری- شاخص کل بورس تهران در معاملات روز گذشته (یکشنبه، چهارم آذرماه ) با ۴۹ هزار و ۱۴۲ واحد افزایش، در ارتفاع ۲ میلیون و ۳۳۱ هزار و ۲۰۱ واحد قرار گرفت. شاخص هموزن در جریان معاملات روز گذشته با بیش از ۱۴ هزار و ۷۰ واحد افزایش به ۷۴۱ هزار و ۷۰۶ واحد و شاخص قیمت هموزن با بیش از هفت هزار و ۴۸۴ واحد رشد به ۳۹۴ هزار و ۵۳۴ واحد رسید. دیروز همچنین معاملهگران در بورس تهران بیش از ۱۴ میلیارد و ۳۴ میلیون سهم و اوراق مالی را با انجام بیش از ۳۲۱ هزار و ۷۲۱ معامله به ارزش ۹۰ هزار و ۳۲۴ میلیارد ریال داد و ستد کردند. نمادهای «فارس، فملی، فولاد، شستا، ویملت، پارسان و وغدیر» بیشترین اثر مثبت را بر شاخص بورس گذاشتند. شاخص کل فرابورس ایران نیز دیروز با ۳۸۰ واحد رشد به ۲۲ هزار و ۸۴۷ واحد رسید. معاملهگران در فرابورس بیش از هفت میلیارد و ۳۸ میلیون سهم و اوراق مالی با انجام ۲۱۱ هزار و ۴۲۹ معامله داد و ستد کردند. نمادهای «آریا، کگهر، وسپهر، شگویا، ارفع، فصبا و فزر» بیشترین اثر مثبت را بر شاخص فرابورس گذاشتند.
فعالان بازار سهام می گویند؛ باتوجه به اینکه تنشها در منطقه خاورمیانه کاهشیافته و دولت چهاردهم نیز از زمانی که روی کار آمده از بازار سرمایه حمایت کرده است، فعلا شرایط برای بازار سرمایه نگران کننده نیست. همچنین دولت در لایحه بودجه سال ۱۴۰۴ نیز نکات منطقی و معقولی را گنجانده است و همهی اینها باعث شدهاند بازار سرمایه از کف خودش فاصله بگیرد و در حال طی کردن روند صعودی باشد. طی روزهای گذشته زمزمه هایی درخصوص امکان تأثیرگذاری قطعنامه شورای حکام بر آینده بازار سرمایه مطرح بود که باید گفت این قطعنامه همه چیز را به سه ماه آینده ارجاع میدهد و میگوید که مدیرکل آژانس انرژی اتمی باید سه ماه دیگر در این خصوص گزارش بدهد. در حقیقت به نظر می رسد که آژانس بینالمللی انرژی اتمی یک مجموعه سیاسی است که طبیعتاً تصمیماتش هم در قالب مسائل سیاسی گرفته میشود و به همین خاطر است که شرایط به این برمیگردد که ما در ماههای آینده چه تصمیماتی را اتخاذ کنیم.
همچنین باید بپذیریم که حرکت دولت به سمت تک نرخی کردن ارز اقدامی مثبت در شرایط فعلی و به سود بازار سرمایه است. با توجه به اینکه صنایع پتروشیمی و معادن از گروههای پیشرو و فعال در بازار سرمایه هستند، و آنها از این سیاست تأثیر میگیرند قطعاً میتواند به سود بازار سرمایه تمام شود. همچنین افزایش قیمت خودرو را باید کمکی دانست که دولت برای بهبود بازار سرمایه انجام داد و همچنین با توجه به اینکه زیان انباشته خودروسازان به چیزی حدود ۵ میلیارد دلار رسیده بود این سیاست دولت چهاردهم را میتوان گامی در جهت بهبود شرایط برای تولیدکنندگان دانست.
تاثیر دستورالعمل بانک مرکزی در بورس
از طرف دیگر فروش ارز با نرخ توافقی براساس دستورالعمل بانک مرکزی از دیروز (یکشنبه) امکان پذیر شد. همین مساله در معاملات بورس منجر به رشد تقاضا برای نمادهای صادراتی میشود. بر مبنای این دستورالعمل تمام صادرکنندگان مشمول بند (۲) ماده (۸) آئیننامه بانک مرکزی بهمنظور واگذاری ارز حاصل از صادرات به دیگران، مکلف هستند ارز حاصل از صادرات خود را در مهلت مقرر در سامانه معاملات بازار ارز تجاری مرکز مبادله ارز و طلای ایران و در چهارچوب دستورالعمل مربوط به دیگران بفروشند. این رویکرد منجر به افزایش درآمد ارزی شرکتها و همچنین تأمین ارز واردکنندگان میشود. بر همین مبنا پیش بینی میشود که رونق نسبی در اقتصاد به وجود بیاید. برخی تحلیلگران معتقدند که در روز شنبه معاملات بورس تحت تأثیر همین دستورالعمل واکنش مثبتی داشت و در ادامه تقاضا برای خرید سهام نیز افزایش مییابد. هرچند حجم معاملات در هفته جاری رشد خیلی چشمگیری نداشته و تنها عدد شاخص بهبود داشته است. اما همین موضوع معاملات با ارز توافقی تا حدودی سیگنال مثبتی برای خریداران بازار است. چراکه معاملات در شرایطی مثبت دنبال شد که چالشهای سیاسی همچنان پابرجاست. بنابراین واکنش بورس نشان دهنده بهبود عملکرد شرکتها با رشد نسبی نرخ دلار نیما، نرخ دلار توافقی و آزاد مثبت است. به همین دلیل میتواند برای سهام بزرگ و کوچک دلاری فرصت رشد درآمد و سود بوجود بیاورد. کانیهای غیرفلزی، کاشی، سیمانیهای صادراتی، دوده، فلزات کوچک (با در نظر گرفتن ریسک انرژی)، صنایع تبدیلی صادراتی و بسیاری از سهمهای کوچک دیگرآ پاییز و زمستان امسال با رشد درآمد و سودآوری مواجه خواهند بود. این بخش از بازار راحتتر رشد خواهند کرد.
به طور قطع در بازار سرمایه خبر تعیین نرخ توافقی ارز یک سیگنال مهم محسوب میشود. این روزها ذهن همه درگیر آن است و آن چگونگی معاملات در بحث بازار توافقی ارز است. در این بازار شاهد یک نرخ نیمای جاری خواهیم بود که روی تابلو خیلی تغییری نمیکند. یک نرخ دیگر در بازار توافقی به دست میآید که مبنای کار تجار و معاملات و واردات و صادرات است. به نظر آنچه این نرخ پیش پای بازار خواهد گذاشت یک جهش و واکنش متفاوت است. باید دید چه شرکتهایی اجازه فروش ارز در این بازار را دارند.
از طرف دیگر دلار نیما در حال نزدیک شدن و تبدیل شدن به دلار توافقی است. فولادیها، پتروشیمیها و پالایشیها بیشترین انتفاع را از این محل میبرند. بر همین مبنا حاشیه سودهای دلاری شرکتها تغییر میکند. در هر صورت رشد درآمد ناشی از رشد دلار نیما در شرکتهای بورسی افزایش حاشیه سود صورتهای مالی ۱۲ ماهه ۱۴۰۳ به وجود میآورد. این مساله باعث میشود افرادی که به دنبال سود نقدی هستند از همین حالا سراغ شرکتهایی میروند که در مجمع عمومی سود بیشتری را توزیع میکنند.