«روزنامه دریایی سرآمد» از ضرورت بروزرسانی حوزه شیلات و صیادی گزارش میدهد؛
توسعه شیلات و صیادی با تزریق تکنولوژیهای جدید
گروه دانش دریا - سعید قلیچی - صنعت شیلات حوزهای بکر برای ورود فناوری و نوآوری محسوب میشود که برای توسعه نیاز به بهرهگیری از دانش و فناوریهای روز دنیا دارد. فناوریهای نوین در تکثیر، پرورش و فرآوردههای آبزیان، بهداشت و درمان بیماریهای آبزیان، مکانیزاسیون و هوشمندسازی مزارع آبزیپروری، انرژیهای تجدید پذیر و فناوریهای سبز در صنعت شیلات، ارزشافزوده، استفاده مجدد از آب، پسماند و ضایعات، روشهای مختلف کسبوکار، شیوههای تأمین مالی، صادرات و بازاریابی دیجیتال صنعت شیلات از جمله محورهای مهم جهت ارسال ایده به این رویداد است.
به گزارش روزنامه دریایی اقتصادسرآمد، در دنیای امروز و با پیشرفت های صورت گرفته در عرصه های مختلف تکنولوژی و فناوری، موضوع بازآفرینی و تکنولوژی های بازآفرین از مهمترین موضوعاتی است که می تواند تغییر شدید یا تخریب همه چیز موجود و یا عناصر جامعه باشد. بنابراین تکنولوژی های بازآفرین قادر به تغییر نحوه کار مردم، انجام تجارت و مشارکت در اقتصاد جهانی است. در حالی که نوآوری و یا پیشرفت های فزاینده، شامل بهبود تکنولوژی ها و فرایندهای موجود است، اما تکنولوژی های بازآفرین راه های جدید را برای رسیدن به اهداف فراهم می کنند.
سازمان فائو، نوآوری و پذیرش تکنولوژی های جدید را تشویق می کند. تکنولوژی های بازآفرین می توانند داده های جدیدی برای بخش تجارت صیادی و آبزی پروری ارائه دهند تا از منابع انرژی پایدارتر و کارآمدتر در راستای ایجاد فرصت های شغلی مناسب برای زنان و جوانان بهره برداری گردد.
در طول زنجیره ارزش غذاهای دریایی، تکنولوژی های بازآفرین در حال ظهور، ممکن است راه اقتصاد شیلاتی سازمان یافته را تغییر دهد؛ چراکه عموم مصرف کنندگان خواستار تامین آبزیان از منابع شفاف و قابل ردیابی هستند و صیادان می بایست این محصولات را بر مبنای تقاضا از منابع منتخب و ایمن ارائه دهند.
اگر بخواهیم پرورش و صید آبزیان از نظر کمی و کیفی دارای وضعیت مطلوبی باشد و اکوسیستمهای آبی احیاء گردد و توسعه یابد باید از افرادی فنی و کاردان برای پیاده کردن طرحهای شیلات و آبزیان یاری بگیریم. افرادی که میتوانند در بخش اجرایی اداره تالابها، سازمان شیلات جهاد کشاورزی و به عنوان کاردان در ماهی سراها فعالیت نمایند.
کمک تکنولوژی ها به امنیت صیادی
تکنولوژی های جدید در حوزه های مختلف شیلات و صنایع شیلاتی نقش موثری دارند. بخش صیادی و آبزی پروری یکی از مهمترین حوزه هایی است که در تمامی این سال ها پتانسیل تغییر و استفاده از تکنولوژی های جدید را پیدا کرده است. فعالیت صیادی از طریق ارائه اطلاعات بیشتر به صیادان و نهایتاً ایجاد صیادی امن تر (همچون پیش بینی آب و هوا) و دقیق تر (همچون موقعیت ماهواره ای) و قابل پیش بینی تر را دارند.
تکنولوژی های جدید پتانسیل جمع آوری اطلاعات و ذخیره سازی آنها همراه با آسودگی خاطر را فراهم می کند، به طوری که در انطباق با مقررات و ردیابی محصول بوده و از طرفی دیگر نیز، پایداری و مدیریت منابع آبزیان را به طور چشمگیری بهبود خواهد داد. تکنولوژی های بازآفرین جدید که بر این بخش تاثیر می گذارند عبارتند از اینترنت تلفن همراه (به عنوان مثال ارائه قیمت ماهی در زمان واقعی)، ربات های پیشرفته (فیله زنی اتوماتیک ماهی) و یا ارتباط بین سیستم ها، دستگاه ها و سنسورهای پیشرفته (مانند برچسب های الکترونیکی برای ماهی ها).
صرفه اقتصادی تکنولوژی های جدید
تکنولوژیهای بازآفرین به طور فزایندهای مقرون به صرفهاند و تغییر رفتار و اقتصاد را حتی برای صیادان کوچک تضمین میکنند. استفاده از تکنولوژیهای بازآفرین در صنعت تولید و تجارت آبزیان ممکن است در حال حاضر گسترش نیافته باشد، اما نگاهی به سه تکنولوژی بازآفرین که چند سال پیش در این بخش جایگاهی نداشتند؛ بسیار اهمیت دارد. در ادامه به معرفی آنها یعنی تکنولوژی بلاک چین، سنسورها و سیستم شناسایی اتوماتیک می پردازیم.
کمک فناوری به ردیابی صید
ردیابی به موقع صید در دریاهای آزاد، تماس با مراکز اضطراری در کشتی های صیادی، یا برنامه های کاربردی (اپلیکشن ها) برای بررسی ارتفاع موج قبل از صیادی را نام برد. ماهواره ها اطلاعات مهمی از وضعیت دریاها در جهت بهبود ایمنی صید؛ همچون ارتفاع موج، باد و جریان ها جمع آوری می نماید. این خدمات اغلب رایگان است و در دسترس صیادان خرد از طریق اپلیکشن تلفن همراه قرار دارد. در کشتی های صیادی، دوربین ها و دیگر سنسورها می توانند نظارت بر صید (اما نه به تنهایی) مانند استقرار چرخ دنده ها و تجهیزات عمل آوری را بهبود بخشند. تصاویر و فیلم ها برای شناسایی گونه ها مفید هستند. استفاده از نرم افزار تشخیص تصویر اتوماتیک، برای شناسایی گونه های صید شده، می تواند منجر به بهبود عملکرد ناشی از صید کشتی ها، گزارش گیری و درک بهتر منابع و صیادی را فراهم آورد.
سیستم های ردیابی برای کشتی های صیادی
کنفدراسیون بین المللی IMO جهت ایمنی جان اشخاص در دریا پیش از این ها اعلام کرده بود که همه کشتی ها از جمله کشتی های مسافربری و صیادی باید دارای ابعاد مشخص و مجهز به سیستم AIS باشند. کشتی های صیادی از این مقررات معاف هستند، اما ممکن است در موارد خاصی براساس قوانین ملی (همچون نروژ، آمریکا و اتحادیه اروپا) باید آنها نیز به AIS مجهز باشند. سیستم های نظارت بر کشتی که به ارتباطات ماهواره ای متکی هستند، در کشتی های صیادی تجاری نیز استفاده می شود، چرا که از این طریق سازمان های محیط زیستی و شیلاتی بتوانند کشتی های صیادی را به عنوان بخش جدایی ناپذیر برنامه های نظارت و کنترل ملی و بین المللی، پایش نمایند.
بهبود شیوه صید با فناوری های جدید فناوری های جدید در بخش شیلات، فرصت بهبود شیوه صید را فراهم می کند. به عنوان مثال موضوع هدف قرار دادن گونه های انتخابی و یا کاهش تلفات ناشی از لوازم صیادی، با این وجود امکان سوءاستفاده نیز وجود دارد، یعنی ممکن است برای تسهیل در صیادی غیرمجاز استفاده شوند و یا اگر در مدیریت مورد توجه قرار گیرد، می تواند منجر به استفاده بیش از حد منابع گردد.
کمک پلتفرم های دیجیتال به آبزیپروری
پلتفرمهای دیجیتال و استفاده از فناوری بلاک چین در آبزیپروری، نویدبخش تحولات چشمگیری در این صنعت هستند. این فناوریها قادرند به افزایش شفافیت، کارایی و امنیت زنجیره تأمین در صنعت آبزیپروری کمک کنند. در ادامه به بررسی چگونگی بهرهبرداری از این فناوریها و مزایای آنها پرداخته میشود. پلتفرمهای دیجیتالی میتوانند دادههای مربوط به سلامت و رفاه آبزیان، کیفیت آب، تغذیه و رشد آبزیان را جمعآوری، ذخیره و تحلیل کنند. این سیستمها به پرورشدهندگان امکان میدهند تا با استفاده از دادههای دقیق و بهروز، تصمیمگیریهای بهینهای داشته باشند و به این ترتیب، بهرهوری و پایداری تولید را افزایش دهند. فناوریها در صنعت شیلات و آبزیان به سرعت در حال پیشرفت هستند و انتظار میرود که در آینده نقش بیشتری در افزایش تولید پایدار و حفاظت از منابع آبی ایفا کنند.