printlogo


واحدهای پرورش آبزیان استان تهران  ارزآوری می‌کنند؛
«دماوند»  قطب بزرگ آبزیان  پرورشی استان تهران

گروه استان‌ها- اجرای طرح‌های آبزی پروری در حوزه شیلات در استان تهران نشان از ظرفیت‌ها و پتانسیل‌های مناسب آبزی پروری دارد. در حال حاضر استان تهران یکی از قطب‌های مهم تولید انواع آبزیان پرورشی در کشور تبدیل شده است و می‌تواند سالانه بخش بزرگی از نیاز بازارهای داخلی و خارجی را تأمین کرده و برای کشور ارزآوری داشته باشد. از ابتدای سال جاری  بیش از ۹ هزار تُن انواع ماهی‌های پرورشی از نوع سردابی در این استان تولید شده است. همچنین واحدهای آبزی پروری در استان تهران برای بیش از سه هزار نفر به صورت مستقیم اشتغال ایجاد کرده اند.
به گزارش روزنامه دریایی اقتصاد سرآمد از ایرنا، ظرفیت‌های کلان آبزی‌‌پروری در شهرستان‌های استان تهران از جمله دماوند این منطقه را به یکی از قطب‌های مهم تولید انواع آبزیان تبدیل کرده که می‌تواند سالانه بخش بزرگی از نیاز بازارهای داخلی‌ و خارجی را تامین و ارز آوری زیادی داشته باشد.
امروزه بسیاری از پرورش‌دهندگان، هدف اصلی آبزی پروری در مزارع آبزی پروری که محافظت از ذخایر ژنتیکی و زیست محیطی است را فراموش کرده‌اند. باید یادآوری کرد که پرورش آبزیان نیز، نیازمند منابع آبی است و اگر توسعه پایدار آبزی‌پروری به درستی انجام نشود، به منابع آبی لطمه خواهد خورد و در نهایت، به گونه‌های آبزیان موجود در آن منبع آبی نیز صدمات جدی و جبران ناپذیری وارد خواهد گشت. در اینجاست که مفهوم آبزی‌پروری پایدار نمایان می‌شود. آبزی‌پروری پایدار به بیان ساده یعنی پرورش گونه‌های آبزی برای اهداف اقتصادی، به طوری که برای محیط زیست خطرآفرینی نکند، و یا حتی تاثیر مثبت روی آن بگذارد و همینطور باعث نفع اقتصادی شود.
شهر دماوند از شهرستان‌های استان تهران در خود بزرگ‌ترین واحدپرورش آبزیان در استان را جای داده که حدود یک هزارتن در سال تولید دارد. دماوند دارای عمده واحدهای پرورش ماهی در حاشیه رودخانه دلیچایی و در روستاهای دهنار، هویر، رودافشان و مشهد است و این شهرستان با توجه به شرایط آب و هوایی پتانسیل لازم را جهت پرورش ماهی و آبزیان پرورشی را دارد و لازم به ذکر است که تولید بیش از ۹۰۰۰ هزار تن انواع ماهیان پرورشی از نوع سردابی مثل قزل آلا، ماهیان گرمابی مثل آمور فیتوفاگ و بیگ هد و کپور معمولی و با اشتغالزایی مستقیم بیش از ۳۰۰۰ نفر در زمینه آبزی پروری در استان تهران نشان از ظرفیت‌ها و پتانسیل‌های بالقوه و مناسب آبزی‌پروری در شهرستان‌های استان تهران را دارد.
براساس گزارش ایرنا، یکی از مهم‌ترین اهداف توسعه پرورش ماهی در استخرهای ذخیره آب در راستای استفاده بهینه از منابع آبی و همچنین توسعه تجهیزات به روز واحدهای پرورش ماهی در راستای افزایش تولید در واحد سطح و ترویج فرهنگ مصرف آبزیان و توسعه مراکز عرضه است. در ذهن‌ها این‌ موضوع می‌گذرد که استان تهران یک استان صنعتی و مصرف کننده و با آب و هوای آلوده است که تولیدات دیگر استان‌ها را مصرف می‌کند و این در حالی است ظرفیت‌های کلان آبزی‌ پروری در استان تهران این منطقه را به یکی از کم‌نظیرترین مناطق کشور در حوزه شیلات و آبزیان تبدیل کرده است، به‌صورتی که از نظر پرورش ماهیان زینتی حایز رتبه برتر و مقام دوم تولید و پرورش ماهیان زینتی را به خود اختصاص داده است.
استان تهران با این ظرفیت‌های کلان آبزی‌پروری می‌تواند سالانه بخش بزرگی از نیاز بازارهای داخلی‌ و خارجی را تامین و ارز آوری زیادی داشته باشد و نکته ای که قابل تامل است، علاوه بر پرورش ماهیان خوراکی و زینتی سایر گونه های آبزی نظیر زالوی طبی- جلبک دریایی و چند گونه مختلف از گیاهان آبزی و آرتمیا و مرجان و شقایق دریایی در استان تهران پرورش داده می شود. از راهکارهایی که به توسعه صنعت عمل‌آوری آبزیان، افزایش سرانه مصرف و نیز ایجاد شغل در شهرهای استان تهران کمک می‌کند می‌توان به تهیه آمارهای دقیق به انضمام نحوه مصرف، میزان ضایعات و پسماندهای فرآوری اشاره کرد.
استخراج ترکیبات زیست فعال از آبزیان مختلف نظیر جلبک‌ها، سخت پوستان، محصولات جنبی حاصل از فرآوری آبزیان و ایجاد ارزش افزوده، توسعه صنایع تبدیلی شیلاتی با هدف استفاده از فرآورده‌های آبزیان در صنایع دیگر نظیر فرمولاسیون فرآورده‌های غذایی و غذا-دارویی (فراسودمند)، اصلاح ساختار بازار و ارتقای کیفیت بهداشتی در مراکز فروش‌برای جلوگیری از افت کیفیت تولیدات، درجه‌بندی کیفی محصولات تهیه شده و ایجاد طیف وسیعی از قیمت نیز در این زمینه راه گشا خواهد بود.
حداقل‌رسانی سودها و حذف لایه‌های واسطه با عرضه، تبلیغات گسترده جهت معرفی و ترغیب مصرف این تولیدات و برگزاری جشنواره‌های مختلف غذایی بویژه در شهرهای استان تهران، کاهش قیمت تمام شده آبزیان پرورشی، ایجاد پلتفرم فروش آنلاین، اعطای یارانه به مصرف کننده برای بهبود قدرت خرید مردم در استفاده از محصولات شیلاتی و گسترش مراکز توزیع و تولید ماهی را از دیگر راهکارها دانست.
محمد صیاد بورانی رئیس پژوهشکده آبزی پروری آب‌های داخلی کشور پیشتر با بیان اینکه سرانه مصرف آبزیان در کشور ما در مقایسه با کشورهای پیشرفته پایین است اظهار داشت: سرانه مصرف آبزیان در کشور را بر اساس آمار نامه سازمان شیلات ۱۴.۱ کیلوگرم به ازای هر نفر اعلام کرده اند و متوسط سرانه مصرف آبزیان جهان در سال ۲۰۲۰ به ازای هر نفر بیش از ۲۰ کیلوگرم است. وی گفت: در کشور ما مصرف آبزیان به ویژه در شهرهای بزرگ و مرکزی کشور محدودتر است آنها ماهی و میگو را به صورت تازه، منجمد و یا کنسروی خریداری و مصرف می‌کنند. در سال های اخیر برخی شرکت ها نیز محصولات آماده مصرف همچون ناگت ماهی، میگو و ماهی، میگو سوخاری را تهیه و به بازار عرضه کرده اند که محدود است و این فراورده ها از سایر آبزیان یا تولید نمی‌شود و یا مردم رغبتی به مصرف آن‌ها از خود نشان نمی دهند. شهرستان دماوند از شهرستان‌های استان تهران است که در محدوده شهرستان‌های فیروزکوه، آمل، ورامین، گرمسار و تهران قرار دارد که متوسط ارتفاع آن از سطح دریا حدود دو هزار متر است.