printlogo


آغاز گردهمایی بزرگ شیلاتی‌های ایران،«روزنامه دریایی سرآمد» گزارش می‌دهد؛
راهبردهای 5 گانه شیلات برای افزایش تولید

از افزایش رهاسازی بچه ماهی تا آبزی‌مصرفی جامعه 
​​​​​​​هشتمین نمایشگاه بین‌المللی شیلات، آبزیان، ماهیگیری، غذاهای دریایی و صنایع وابسته (IFEX 2024)  (۱۳ آذرماه) با حضور مقامات ارشد، اتحادیه‌ها، کارشناسان، متخصصان و فعالان حوزه شیلات و آبزی‌پروری در محل دائمی نمایشگاه‌های بین‌المللی تهران فعالیت خود را به صورت رسمی آغاز کرد.
به گزارش روزنامه دریایی اقتصاد سرآمد، مراسم افتتاحیه این نمایشگاه بین‌المللی با حضور علی عبدالعلی‌زاده، نماینده رئیس‌جمهور در هماهنگی اجرای سیاست‌های کلی توسعه دریامحور، سیدحسین حسینی، معاون وزیر جهاد کشاورزی و رئیس سازمان شیلات، علیرضا رفیعی‌پور، معاون وزیر و رئیس سازمان دامپزشکی کشور، دکتر صدیف بیک‌زاده، عضو هیأت مدیره و سرپرست شرکت سهامی نمایشگاه‌های بین‌المللی، به همراه نمایندگان کمیسیون کشاورزی مجلس و جمعی از سفرای خارجی برگزار شد.

درآمد ارزی شیلات جایگزین درآمدهای نفتی شود
نماینده رئیس جمهوری در هماهنگی اجرای سیاست‌های کلی توسعه دریامحور گفت: در توسعه دریامحور باید درآمد صنعت شیلات ۳۰ درصد جایگزین درآمد نفتی شود. 
علی عبدالعلی زاده در مراسم افتتاحیه این نمایشگاه اظهار داشت: صنعت شیلات در ایران بسیار جوان است. آمار تولید از ۳۵ هزار تن در ۴ دهه گذشته با وجود رسیدن به عدد یک میلیون و ۴۱۸ هزار تن نباید ما را غره کند زیرا هنوز ابتدای راه هستیم.
نماینده رئیس جمهوری در هماهنگی اجرای سیاست‌های کلی توسعه دریامحور افزود: در توسعه دریامحور باید نگاه به آینده باشد و اینکه صنعت شیلات چند درصد می‌تواند از درآمدهای نفتی جایگزین درآمدهای نفتی را به خود اختصاص دهد و امیدوارم درآمدهای حاصل از صادرات آبزیان جایگزین ۳۰ درصد درآمدهای نفتی شود. 
وی ادامه داد: روش‌های نوین در پرورش ماهی ما را از زیاده روی در صید بی‌نیاز می‌کند. نباید به دریاها فشار آورد و ذخایر دریایی را به خطر انداخت.
عبدالعلی‌زاده تاکید کرد: ما باید سهم خود را از ۳ دریا و ۹ اقیانوس در چارچوب ضوابط بین‌المللی در صید داشته باشیم. نماینده رئیس جمهوری در هماهنگی اجرای سیاست‌های کلی توسعه دریامحور اظهار کرد: آمار تولید امسال باید مبنا قرار گیرد و سال به سال با رصد تولید اهداف در این صنعت عملیاتی شود. وی با اشاره به بهره‌وری یادآور شد: تولید دریامحور از نظر فرآوری، بازرگانی و حمل و نقل دریایی مهم است و باید از این ظرفیت در جایگزین کردن گوشت قرمز با پروتئین دریایی بهره جست.
نماینده رئیس جمهوری در هماهنگی اجرای سیاست‌های کلی توسعه دریامحور اظهار کرد: برای کاهش تخریب محیط زیست، سلامت غذایی مردم باید از صنعت شیلات حمایت شود.
 این مسئول دولتی اضافه کرد: نوآوری‌های بین‌المللی این حوزه باید جدی گرفته شود تا در تولید بیشتر گوشت موفق شویم؛ ضمن این که اشتباه صنعت نفت هم نباید در صنعت شیلات تکرار شود.
عبدالعلی‌زاده گفت: ما ۱۲۰ سال است که استخراج نفت داریم اما هنوز به لحاظ تجهیزات وابسته هستیم. نفت صادر می‌کنیم و تجهیزات و ابزار استخراج وارد می‌کنیم. در صنعت شیلات هم باید فرآورده‌های دریایی صادر کنیم و هم تجهیزات صید و آبزی پروری. نماینده رئیس جمهوری در هماهنگی اجرای سیاست‌های کلی توسعه دریامحور در پایان صحبت‌های خود با تاکید بر این که سازمان شیلات نباید در کار صیادان دخالت کند، ادامه داد: این نهاد وظیفه آموزش و هدایت بهره برداران را باید مدیریت کند.

برنامه تولید 2.6 میلیون تن شیلات در سند امنیت غذایی
معاون وزیر جهاد کشاورزی نیز گفت: تولید از ۳۵ هزار تن پیش از انقلاب به ۱.۴ میلیون تن رسیده که پیش‌بینی شده تا پایان برنامه هفتم به ۱.۸ میلیون تن برسد. این عدد در سند امنیت غذایی ۲.۶ میلیون تن لحاظ شده است. سیدحسین حسینی، رئیس سازمان شیلات ایران در مراسم آغاز به کار هشتمین نمایشگاه بین‌المللی شیلات، آبزیان، ماهیگیری، غذاهای دریایی و صنایع وابسته، اظهار کرد: امنیت غذایی مساله درجه یک کشور بوده و ما در حوزه تولید آبزیان چهلمین کشور از بین ۱۸۰ کشور هستیم که یکی از ظرفیت‌های اقتصادی کشور به شمار می‌رود. وی با بیان اینکه ایران دارای ۵ هزار و ۶۸۰ کیلومتر ساحل است، افزود: امنیت غذایی در این بخش هم در سایه وفاق ملی و مشارکت مردم محقق می‌شود.
حسینی تصریح کرد: فائو مکلف کرده تا سال ۲۰۵۰ میلادی برای نجات بشر از قطعی غذا از طریق شیلات اقدام شود و در این خصوص به ۳ موضوع اشاره کرده است؛ نخست، آبزی پروری جز پروتئین‌های کم آب‌بر است. دوم، گازهای گلخانه‌ای امروز معضل جهان بوده و حوزه آبزیان اثر کمتری در گازهای گلخانه‌ای دارد. سوم هم سلامت و قدرت جذب پروتئین آبزیان نسبت به سایر پروتئین اهمیت بیشتری دارد. وی با اشاره به رشد تولید طی ۴ دهه افزود: حجم تولید از ۳۵ هزار تن پیش از انقلاب امروز به ۱.۴ میلیون تن رسیده که پیش بینی شده تا پایان برنامه هفتم به ۱.۸ میلیون تن برسد. این عدد در سند امنیت غذایی ۲.۶ میلیون تن در نظر گرفته شده است که با راهبردهای کلان محقق می‌شود.
رئیس سازمان شیلات ایران در ادامه سخنان خود به ۵ راهبرد برای تحقق افزایش تولید پرداخت و گفت: نخست، بهره برداری پایه از منابع آبی دنیا که علاوه بر حفظ وضعیت موجود در تولید گوشت سفید لازم است بچه ماهی تولید و رهاسازی شود تا ذخایر دریایی کاهش پیدا نکند. دوم، استفاده از دریا و تمام کرانه‌های آن موضوع بعدی است. همچنین، افزایش بهره وری با تسهیلگری رسوخ دانش ضرورتی اجتناب ناپذیر است. استفاده از نانو حباب، آب‌های مغناطیسی و پودر پری‌بیوتیک به جای آنتی بیوتیک، ورود هوش مصنوعی و استفاده از انرژی خورشیدی از جمله فناوری‌های نوینی است که می‌توانند بهره‌وری را ارتقا دهند.
معاون وزیر جهاد کشاورزی افزود: افزایش آبزی‌مصرفی از طریق ارزان‌سازی و فرهنگ‌سازی از دیگر راهبردهای سازمان شیلات ایران است. در حال حاضر میانگین سرانه مصرف آبزیان در ایران حدود ۱۴.۱ کیلو گرم بوده که این عدد در شهری مانند تهران با این تعداد جمعیت ۸ کیلو گرم است. حسینی در بخش پایانی صحبت‌های خود نمایشگاه شیلات ایران را در خاورمیانه و غرب آسیا بی نظیر دانست و خاطرنشان کرد: هدف در رونق شیلات، توسعه سواحل است. تحقق این امر بدون مشارکت مردم شدنی نیست و به جذب ۳۰ همت سرمایه نیاز است.

پروتئین‌های دریایی جایگزین
 دام و طیور می‌شود
در بخش دیگری از مراسم افتتاحیه هشتمین نمایشگاه بین‌المللی شیلات، آبزیان، ماهیگیری، غذاهای دریایی و صنایع وابسته علیرضا رفیعی‌پور، رئیس سازمان دامپزشکی کشور گفت: ظرفیت‌ها و توانمندی‌های ارزشمندی چه به لحاظ خدادادی و چه با نفوذ دانش در کشور وجود دارد. دام و طیور با توجه به محدودیت‌های آبی و خاکی کشور و نیز چالش تغییر اقلیم و گازهای گلخانه‌ای در حال جایگزین شدن با پروتئین‌های دریایی است که آسیب کمتری به محیط زیست وارد می‌کند. وی افزود: پشتیبانی و حمایت دامپزشکی از صنعت شیلات از دو بعد سرمایه گذاری و سلامت و کیفیت آبزیان است. معاون وزیر جهاد کشاورزی ادامه داد: برای تأمین سرمایه مورد نیاز باید صادرات داشته باشیم و در بخش سلامت محصولات باید شاخص‌ها تدوین و تعریف شود.
براساس این گزارش هشتمین نمایشگاه بین‌المللی شیلات، آبزیان، ماهیگیری، غذاهای دریایی و صنایع وابسته (IFEX ۲۰۲۴) به مدت چهار روز، از تاریخ ۱۳ تا ۱۶ آذر ماه در محل دائمی نمایشگاه‌های جمهوری اسلامی در سالن ها A۳۸ و B ۳۸ و۱۸ و ۳۵ در فضایی بیش از ۱۶ هزار متر مربع مفید با حضوربیش از ۱۴۱ شرکت داخلی، چهار شرکت خارجی از کشورهای چین، ترکیه و امارات متحده عربی، برپا و از ساعت هشت تا ۱۶ در محل دائمی نمایشگاه های بین‌المللی تهران پذیرای بازدید کنندگان است.