printlogo


گل نسا شفیعی، دستیار مدیرعامل شرکت نیکسا  به «روزنامه دریایی سرآمد» می‌گوید:
معضل «سرمایه در گردش» گریبانگیر صنعت شیلات

رشد صنعت پرورش ماهی در قفس در گرو تغییر دستورالعمل‌های بیمه
​​​​​​​گروه شیلات - امید اسماعیلی - روزنامه دریایی اقتصادسرآمد در راستای رسالت فرهنگ‌سازی دریا و کمک به تحقق سیاست‌های 9 گانه کلی دریامحور که مورد تاکید رهبری انقلاب است با کنشگران بخش خصوصی حوزه اقتصاد دریامحور هم صحبت شده و می‌شود تا از کم و کاستی‌ها و همچنین راهکارهای توسعه این حوزه جویا ‌شود.
به گزارش روزنامه دریایی اقتصاد سرآمد، در همین رابطه با خانم گل نسا شفیعی، از عوامل مدیریت شرکت نیکسا، بزرگترین مزرعه تولید ماهی در غرب آسیا تنها و تامین‌کننده لارو ماهی سی بس و سیبریم در ایران هم صحبت شدیم، در فرصتی کوتاه، نظرات ایشان را در باب صنعت پرورش ماهی در قفس و مسائل پیش روی این صنعت را آن جویا شدیم:
گل نسا شفیعی، دستیار مدیرعامل شرکت نکیسا درباره ضرورت و نقش آموزش در صنعت پرورش ماهی در قفس، اظهار داشت: صنعت پرورش ماهی در قفس در کشور نوپاست، بنابراین بحث آموزش بسیار مهم است. شرکت نیکسا به عنوان یکی از اولین شرکت‌هایی که فعالیت در این حوزه را از سال ۱۳۹۴ شروع کرده است، در ابتدای کار در حوزه دانش فنی مشکل داشت و مجبور شد که این دانش را از کشورهای دیگر وارد کند. خوشبختانه در حال حاضر، این دانش بومی‌سازی شده است.
این فعال بخش خصوصی در حوزه صنعت شیلات ادامه داد: بخشی از دانشی که در شرکت نیکسا بهره‌گیری می‌شود، دانش با تکنولوژی بالا (High Tec) است. شرکتی به نام نیکساتک وجود دارد که تمام تجربیات شامل ماهی مولد، هچری، لارو، نرسری و خروج ماهی و همچنین در زمینه تور و قفس و ... را در اختیار دارد و می تواند به علاقمندان به شروع فعالیت در این حوزه کمک شایانی کند که در ابتدای فعالیت با بسیاری از مسائل مواجه نشوند و همچنین به سایر همکاران این صنعت، در هر مرحله از فعالیت، می توانند از دانش و مشاوره های این شرکت برخوردار گردند.

چالش تامین سرمایه در گردش پیش روی شیلات
شفیعی درباره دستیابی به اهداف پیش‌بینی شده در حوزه پرورش ماهی در قفس نیز خاطرنشان کرد: همانظور که گفته شد این صنعت نوپاست و برداشتن قدم‌های اول در صنعتی مشکل است و مسائل و مصائب خاص خود را دارد. بنابراین دستیابی به اهداف کلان در سال‌های اول فعالیت ممکن است مقدور نباشد. یکی از مشکلاتی که گریبان‌گیر صنعت پرورش ماهی در قفس در حال حاضر است، بحث سرمایه در گردش است. چند سال پیش برای تولید سه هزار تن ماهی، سرمایه به میزان ۲۰ میلیارد تومان کفایت می‌کرده است، اما در حال حاضر نیاز به ۴۵۰ میلیارد تومان دارد، این تغییرات یکباره و افزایش قابل توجه سرمایه در گردش، مشکلاتی را برای شرکت‌های پرورش ماهی در قفس ایجاد کرده است که دولت باید از طریق تسهیلات چاره‌ای برای آن بیندیشد.

مشکل بیمه پیش روی شرکت‌های پرورش ماهی در قفس
دستیار مدیرعامل شرکت نکیسا در ادامه بیان کرد: مسأله دیگر این صنعت، به ویژه برای شرکت‌های تازه تأسیس، بحث بیمه است. بیمه پرورش ماهیان در قفس اولین بار از طریق شرکت نیکسا پا گرفت رسمیت یافت. این بیمه توسط صندوق بیمه کشاورزی پوشش داده می‌شود. در مراحل ابتدای این بیمه، کارشناسان شرکت و بیمه هر دو با پیچیدگی و ابهام مواجه بودند، اما بعد از چند سال سعی و خطا به یک وضعیت روشن و مشخص رسیدند. ولی هنوز هم برخی از دستورالعمل‌های بیمه، با تولید مطابقت ندارد که باید صندوق بیمه کشاورزی نقش حمایتی خود را در صنعت پرورش ماهی در قفس ایفا کند.

ضرورت‌های بیمه‌ای برای آغاز کار 
واحدهای نوپا
این فعال حوزه پرورش ماهی در قفس خاطرنشان کرد: صندوق بیمه کشاورزی، باید صندوق حمایتی و تخصصی باشد. در حال حاضر نسیت به قبل، وضعیت خیلی بهتر شده است. اما یک سری مسائلی درخصوص برای کسانی که شرکت خود را تازه تأسیس کردند، وجود دارد؛ معمولاً در سال‌های اولیه فعالیت، افراد به دلیل نابلدی و کم‌تجربگی نیاز بیشتری به بیمه دارد، اما بیمه در این مقاطع کمتر حمایت می کند.وی درباره ضرورت حمایت و خدمات بیمه‌ای در ابتدای فعالیت واحدهای تولیدی آبزی‌پروری و بویژه واحدهای پرورش ماهی در قفس، گفت: حمایت بیمه در سال‌های ابتدایی فعالیت شرکت‌ها بسیار مهم است و این شرکت‌ها معمولاً بعد از چندین سال فعالیت بسیاری از مسائل و مشکلات را پشت سر می‌گذارند. اگر بخواهیم این صنعت مانند صنعت میگو رشد داشته باشد، حتماً باید دستورالعمل‌های بیمه تغییر کند.

رمز موفقیت شرکت نکیسا
 در حوزه پرورش ماهی
شفیعی درباره عوامل موفقیت شرکت نیکسا نیز تصریح کرد: به دلیل اینکه نیکسا، تقریباً تمام زنجیره تولید را دارد و می‌تواند به سایرین در تهیه بچه ماهی، تأمین ماهی مولد و... کمک کند. شرکت نیکسا، یکی از بزرگترین تولیدکنندگان بچه ماهی محسوب می‌شود. این گستردگی فعالیت، به همت و پشتکار مدیرعامل شرکت ممکن شده است. در کل، پرورش موجودات زنده مانند ماهی سختی و مشقات خود را دارد؛ ممکن است در یک سال به دلیل شرایط اقلیمی و آب و هوایی خسارت زیادی را متحمل شوید و تحمل این مشقات، جزء از کسی که دل در گرو تولید و میهن خود و پشتکار دارد، ساخته نیست.
دستیار مدیرعامل شرکت نکیسا در پایان صحبت های خود گفت: همچنین این شرکت تاکنون توانسته است یک گروه منسجم و حرفه‌ای را گرد هم آورد و برای رشد و توسعه فردی اعضا، فرصت‌های مختلف را برای آنها فراهم می‌کند. همچنین باید گفت که خوشبختانه این گروه به علم روز دنیا دسترسی دارند و می‌توانند در سمینارهای علمی دنیا شرکت کنند. همین عوامل را می‌توان دلایل موفقیت شرکت نیکسا دانست.