مدیرعامل اتحادیه شرکتهای تعاونی تکثیر و پرورش ماهیان گرمابی در گفتگو با «روزنامه دریایی سرآمد»:
صادرات سالانه 60 هزار تُن ماهیان «آمور» و «کپور» به عراق
ماهی «فیتوفاگ»؛ گونهای گرمابی که برای درمان دیابت و روماتیسم میتواند مورد استفاده قرار گیرد
گروه شیلات - حسین بوذری - اتحادیه ماهیان گرمآبی یا همان اتحادیه شرکتهای تعاونی که به تکثیر و پرورش ماهیان گرمآبی میپردازد و در سراسر کشور چهار نوع ماهی را پرورش و تکثیر میکند. یکی از ماهیانی که در اکثر کشورها رونق بسیار خوبی داشته و در ایران هم طرفداران بسیار زیادی دارد ماهی «فیتوفاگ» با معادل فارسی کپور نقرهای نام دارد. این ماهی زیستگاه این ماهی را چین و سرزمی سیبری تشکیل میداد که اکنون بسیاری از کشورها این ماهی را پرورش و تکثیر میکنند و در درمان بسیاری از بیماریها مانند دیابت مفید است.
به گزارش روزنامه دریایی اقتصاد سرآمد، تکثیر و پرورش این ماهیان به همراه ماهی علفخوار، ماهی کپور و ماهی کپور سر گنده در بیشتر کشورها از رونق چشمگیری برخوردار است. این ماهیها در کشورمان هم به علت تغذیه آن از پلانکتونهای گیاهی که از تولیدات طبیعی استخرهاست از اهمیت ویژهای برخوردار است.
ماهی فیتوفاگ ارزش اقتصادی بسیار بالایی دارد و در ردیف ماهیان باارزش پرورشی قرار دارد، چراکه پرورش این ماهی مقرون به صرفه است و بهترین ماهی پرورشی در نزد عموم به شمار میرود. این ماهی از پلانگتونهای جانوری تغذیه میکند و سپس به فیتوپلانکتونها روی میِآورند، این ماهی دارای دهان زیرین و بدنی کشیده و دوکی شکل، نقرهای وازدو طرف فشرده و از فلسهای ریز نقرهای رنگی پوشیده شده، همچنین منطقه شکمی تامخرج تیز است و سر ماهی حجیم و سنگین و در انتها باریک میشود؛ چشمها به پائین سر نزدیک است و خارهای آبششی طویلتر از رشتههای آبششی بوده و متراکم و به هم چسبیده هستند.
تولید بومی 4 نوع ماهی و صادرات 2 گونه
خبرنگار اقتصاد سرآمد برای بررسی مشخصات ماهی فیتوفاگ، فعالیت اتحادیه ماهیان گرمآبی و پرورش و تکثیر چهار نوع ماهی که توسط این اتحادیه پرورش و صادر میشود گفتگویی را با علی الویری، مدیرعامل اتحادیه شرکتهای تعاونی تکثیر و پرورش ماهیان گرمابی کشور ترتیب داده است که در ادامه میخوانید:
مدیرعامل اتحادیه شرکتهای تعاونی تکثیر و پرورش ماهیان گرمابی کشور اظهار کرد: اتحادیه ماهیان گرمابی همانطور که از اسمش پیداست، اتحادیه شرکتهای تعاونی تکثیر و پرورش ماهیان گرمابی سراسر کشور نام دارد و این اتحادیه چهار ماهی را پوشش (پرورش و تکثیر) میدهد؛ نخست ماهی آمور (سفید پرورشی)، دوم ماهی کپور (کپور طلایی)، سوم ماهی فیتو فاگ (آزاد پرورشی) و چهار ماهی فیتوفاگ بیگ هد (آزاد سرگنده).
علی الویری در ادامه متذکر شد: اتحادیه شرکتهای تعاونی تکثیر و پرورش ماهیان گرمابی چهار نوع ماهی بالا را پوشش داده و در سراسر کشور توسط 6 هزار و 700 مزرعه در کشور تولید و عرضه میشود.
مدیرعامل اتحادیه شرکتهای تعاونی تکثیر و پرورش ماهیان گرمابی کشور درباره مشخصات ماهی فیتوفاگ یادآور شد: این ماهی یکی از بهترین ماهیان پرورشی کشور است که جزء ماهیان گرمابی است و چهار نوع ماهی که بالا اشاره کردم باید الزاماً باهم پرورش پیدا کنند و در صوتی که به تفکیک پرورش یابد ممکن است برای تولیدکننده مقرون به صرفه نباشد، بنا به دلایل فنی که نیازمند توضیحات بیشتری است که نمیتوان اینجا به آنها اشاره کرد.
این فعال حوزه شیلات کشور ادامه داد: چهار ماهی آمور (سفید پرورشی)، ماهی کپور (کپور طلایی)، ماهی فیتو فاگ (آزاد پرورشی) و ماهی فیتوفاگ بیگهد (آزاد سرگنده) باید باهم باشند که ماهی فیتوفاگ بیگهد یکی از آنهاست که سالمترین ماهی پرورشی کشور است.
وی درباره دلیل سالم بودن و مقرون به صرفه بودن ماهی فیتوفاگ بیگهد گفت: این ماهی از طریق فیتوپلانکتونها داخل آب تغذیه میشود، فیتوپلانکتونها گیاهانی هستند که بهواسطه تولیدکننده توسط کود شیمیایی و کود حیوانی زمین، آب و خاک را بارور میکند و در نتیجه فیتوپلانکتونها داخل آب شکل میگیرند و شکوفا میشوند و ماهی فیتوفاگ هم از شکوفهها تغذیه میکند.
مدیرعامل اتحادیه شرکتهای تعاونی تکثیر و پرورش ماهیان گرمابی کشور تبیین کرد: بنابراین غذای ماهی فیتوفاگ شکوفه است و از طریق فیتوپلانکتونها تغذیه میکند و غذای سالم و بسیار خوبی دارد که ضد دیابت و ضدروماتیسم بوده و به همه توصیه میکنیم هرکس در هفته یکبار ماهی فیتوفاگ استفاده کند قطعاً اگر دچار بیماری روماتیسم یا دیابت باشد بهبودی کامل پیدا میکند.
الویری در ادامه افزود: «فیتوفاگ» یکی از ماهیان بسیار خوب و سالم است و در حال حاضر این ماهی بعد از دوسال کار روی آن بهدلیل تیغ زیاد از طریق دستگاههای فناوری جدید تبدیل به خمیر ماهی میشود و بعد از خمیر شدن با افزودنیهایی که به آن اضافه میکنیم به کباب کوبیده ماهی تبدیل میشود و دو هفته است که در تهران توزیع آن را آغاز کردهایم و اطلاعیه آن هم پخش شده که دستورالعمل خاصی هم دارد و در بستههای یک کیلویی، پنج کیلویی و 15 کیلویی مردم خریداری کرده و مانند کباب کوبیده گوسفند آن را به سیخ میزنند و روی آتش یا شعله قرار میدهند و مصرف میکنند.
ماهی «فیتوفاگ» چه ویژگیهایی دارد؟
مدیرعامل اتحادیه شرکتهای تعاونی تکثیر و پرورش ماهیان گرمابی کشور در بخش دیگری از صحبتهای خود گفت: «فیتوفاگ» یکی از ماهیان بسیار سالم و خوب کشور است و در حال حاضر هم مصرف بسیاری در کشور دارد؛ از سویی ماهی کپور و آمور را به کشورهای عربی خلیج فارس مانند عراق صادر میکنیم، درحالی که «فیتوفاگ» و «بیگهد» در داخل کشور مصرف میشود و بسیار هم پرمصرف است.
مدیرعامل اتحادیه شرکتهای تعاونی تکثیر و پرورش ماهیان گرمابی کشور درباره اینکه ماهی آمور از رودخانه «آمور» اقتباس شده؟ عنوان کرد: آمور نام انگلیسی است که معادل فارسی آن سفید پرورشی است و چنانچه سفید دریایی را پرورش بدهند تبدیل به ماهی آمور میشود ابداع این گونه ماهیان از کشور چین بوده و 58 سال است که پرورش و تکثیر این ماهی بومی شده و در جنوب، شمال و مراکز کشور پرورش داده میشود و از ماهیان بومی کشورمان محسوب میشود.
الویری همچنین درباره صادرات ماهی به کشورهای عربی خلیج فارس هم گفت: سالانه 60 هزار تُن ماهیان «آمور» و «کپور» به عراق صادر میکنیم، اما ماهیان «فیتوفاگ» و «بیگهد» را در داخل به مصرف ایرانیها میرسانیم.
وی ادامه داد: چهار نوع ماهی که بالا اشاره کردم، همه داخل ایران پرورش و تکثیر داده میشوند و وارداتی هم نیستند و ماهیان گرمابی در کشور استقلال کامل را دارند و بههیچ عنوان از خارج وارد کشور نمیشوند و حتی تولید این گونه ماهیان به خارج هم صادر میشود، بنابراین تولید ماهی بهخصوص «آمور» و «کپور» کاملاً بومیسازی شده و مواد اولیه هم از خارج وارد کشور نمیشود و تمامی ماهیان در داخل تکثیر و پرورش مییابند و غذای این ماهیان مانند کپور (غلات میخورد) و فیتوفاگ و بیگهد (از طریق پلانکتونها و زئوپلانکتونها داخل آب تغذیه میشوند) و ماهی آمور(از طریق علوفه تغذیه میکند)، بنابراین این گونه ماهیان از سالمترین غذاها تغذیه میشوند و هیچگونه وابستگی به هیچ کشور خارجی نداریم.
مدیرعامل اتحادیه شرکتهای تعاونی تکثیر و پرورش ماهیان گرمابی کشور در پایان خاطرنشان کرد: ماهی فیتوفاگ استخوانی است و نسبتاً تیغهای تیز زیادی دارد، بههمین دلیل این ماهی را بهصورت کباب کوبیده درمیآوریم که مصرف آن برای خانوادهها بهخصوص کودکان سهل و آسان باشد.