printlogo


«روزنامه دریایی سرآمد» از افزایش تحریم‌های اروپا بر ناوگان نفتی روسیه گزارش می‌دهد؛
نگرانی‌های اروپا در پی افزایش انتقال نفت روسیه بین کشتی‌ها

گروه اقتصاد بین الملل – سعید قلیچی - نمایندگان اتحادیه اروپا، روز چهارشنبه، از بسته تحریم‌های گسترده‌تر حمایت کردند که چندین شرکت چینی را که به ادعای این بلوک، به شرکت‌های روسی کمک می‌کنند تا پهپادهای تهاجمی برای استفاده علیه اوکراین را تولید کنند، مجازات می‌کند. این بسته باید به طور رس20می توسط اتحادیه اروپا تصویب شود. اتحادیه اروپا از پانزدهمین بسته تحریم‌ها علیه روسیه که شامل تمدید معافیت اسلواکی برای تجارت فرآورده های نفتی حاصل از نفت روسیه تا اوایل ژوئن است، حمایت کرد.
به گزارش روزنامه دریایی اقتصاد سرآمد، منابع آگاه به خبرگزاری‌های رویترز و بلومبرگ اعلام کرده‌اند که این بسته تحریم‌های جدید اتحادیه اروپا شامل محدودیت‌هایی برای حدود ۴۵ نفتکش روسیه و چندین شرکت مشارکت کننده در حمل نفت این کشور است، زیرا این بلوک قصد دارد توانایی مسکو برای دور زدن اقدامات محدودکننده فعلی را محدود کند. براساس پیش نویس اسناد موجود، بسته جدید تحریم‌ها شامل فهرست بیش از ۵۰ فرد و نزدیک به ۳۰ نهاد است که دارایی‌های آنها مسدود شده و ممنوعیت سفر علیه آنها اعمال می‌شود.
سفرای اتحادیه اروپا روز دوشنبه پانزدهمین بسته تحریم‌های خود علیه روسیه را در واکنش به جنگ اوکراین تصویب کردند، اما خبر آن روز چهارشنبه در رسانه‌های جهان منتشر شد. این بسته جدید به طور ویژه ناوگان نفتکش‌های سایه روسیه و شرکت‌های چینی سازنده پهپاد برای مسکو را هدف قرار می‌دهد. ریاست مجارستانی اتحادیه اروپا اعلام کرد که این تحریم‌ها شامل کشتی‌های کشورهای ثالثی می‌شود که از جنگ روسیه در اوکراین حمایت می‌کنند و افراد و نهادهای بیشتری را به فهرست تحریم‌ها اضافه خواهد کرد.
به گفته دیپلمات‌ها، این بسته تحریمی همچنین شامل تمدید شش ماهه معافیت جمهوری چک برای واردات محصولات نفتی روسیه از طریق اسلواکی است. اورسولا فون در لاین، رئیس کمیسیون اروپا، با استقبال از تصویب این بسته تحریمی، تأکید کرد که این تحریم‌ها به طور خاص ناوگان سایه روسیه را هدف قرار می‌دهد.

تحریم 30 نهاد، 50 فرد و 45 نفتکش روسی
براساس این گزارش، بسته تحریمی جدید که قرار است روز دوشنبه در نشست وزرای خارجه اتحادیه اروپا به تصویب نهایی برسد، نزدیک به ۳۰ نهاد، بیش از ۵۰ فرد و ۴۵ نفتکش را هدف قرار خواهد داد. در حال حاضر ۲,۲۰۰ فرد و نهاد در فهرست تحریم‌های اتحادیه اروپا قرار دارند که شامل ممنوعیت سفر و مسدود شدن دارایی‌های آنها در ۲۷ کشور عضو این اتحادیه می‌شود. این بسته همچنین شامل تمدید شش ماهه واردات محصولات نفتی روسیه از سوی جمهوری چک است که عمدتاً از طریق اسلواکی ارسال می‌شود. بسته تحریمی احتمالا به طور رسمی در نشست وزرای خارجه اتحادیه اروپا در روز دوشنبه تصویب خواهد شد و نزدیک به ۳۰ نهاد، بیش از ۵۰ شخص و ۴۵ نفتکش را هدف قرار خواهد داد.
اتحادیه اروپا در بسته تحریم‌های قبلی خود علیه روسیه ۱۱۶ فرد و نهاد مرتبط با دولت روسیه را به بهانه تضعیف و یا تهدید تمامیت ارضی، حاکمیت و استقلال اوکراین هدف قرار داده بود. تحریم‌های قبلی شامل تدابیر محدود کننده در حوزه مسائل مالی، گاز طبیعی مایع روسیه، حمل‌ونقل و شرکت‌هایی بود که در زمینه دورزدن تحریم‌ها علیه مسکو نقش دارند. آمریکا و کشورهای غربی در پاسخ به حمله روسیه، تحریم‌های گسترده‌ای را علیه مسکو، اعمال و میلیاردها دلار تسلیحات و تجهیزات نظامی به کی‌یف ارسال کرده‌اند. با وجود تحریم‌های بی‌سابقه و تلاش‌های غرب برای انزوای روسیه، کرملین توانسته است اقتصاد خود را در شرایط جنگ پا بر جا نگه دارد.

سایه آمریکا بر سر تحریم‌های جدید روسیه 
از طرف دیگر آنطور که بلومبرگ گزارش داده دولت بایدن درست چند هفته قبل از آغاز به کار دولت ترامپ، سرگرم سبک و سنگین کردن تحریم‌های جدید و شدیدتر علیه تجارت نفت روسیه برای سرکوب ماشین جنگی مسکو است. منابع آگاه اعلام کردند که جزئیات اقدامات احتمالی جدید هنوز در حال بررسی است، اما تیم جو بایدن، رئیس‌جمهور آمریکا، مشغول بررسی محدودیت‌هایی است که ممکن است بخشی از صادرات نفت روسیه را هدف قرار دهد. بایدن مدت‌ها به دلیل ترس از افزایش هزینه‌های انرژی، به‌ خصوص در آستانه انتخابات ریاست‌جمهوری نوامبر، از انجام چنین اقدامی امتناع کرده بود. اما با کاهش قیمت نفت در بحبوحه اشباع عرضه جهانی و ترس از اینکه ترامپ ممکن است به دنبال وادار کردن اوکراین به یک توافق سریع با روسیه برای پایان دادن به جنگ تقریبا سه ساله‌ باشد، دولت بایدن اکنون آماده اقدامات تهاجمی‌تر است.
این گمانه‌زنی‌ها نشان می‌دهد چگونه تیم بایدن در حالی که آماده خروج است، برای مقابله با روسیه، تمایل بیشتری به ریسک دارد؛ به خصوص که تلاش‌های قبلی برای سرکوب درآمدهای انرژی کرملین، نتایج متفاوتی به همراه داشت و میانگین قیمت بنزین در آمریکا به  پایین‌ترین سطح خود از اواسط سال ۲۰۲۱ رسیده است. دولت بایدن در هفته‌های پایانی عمر خود، همچنین به دنبال افزایش حمایت‌های نظامی و مالی از اوکراین در بحبوحه پرسش‌هایی درباره تعهد ترامپ به ادامه حمایت آمریکا است.

تحریم‌های جدید آمریکا علیه نفتکش‌های روسیه
آمریکا، واردات نفت روسیه را ممنوع کرده است، اما محدودیت‌های جدید علیه صادرات نفت روسیه ممکن است شامل حذف خریداران خارجی نفت خام این کشور باشد که سیاست دو سال اخیر علیه مسکو بر سر جنگ در اوکراین را دستخوش تغییر خواهد کرد. منابع آگاه می‌گویند: دولت بایدن همچنین سرگرم بررسی تحریم‌های جدید علیه ناوگان نفتکش‌هایی است که روسیه از آن برای انتقال نفت خود استفاده می‌کند. محدودیت‌های جدید علیه ناوگان موسوم به سایه، ممکن است در هفته های آینده رونمایی شود. اتحادیه اروپا سرگرم برنامه‌ریزی اقدامات مشابهی در مورد ناوگان سایه روسیه قبل از پایان سال است. همچنین انتظار می‌رود که این بلوک افراد درگیر در تجارت نفت روسیه را هدف قرار دهد.یکی از مدل‌های تحریم‌های گسترده‌تر آمریکا می‌تواند اعمال محدودیت‌هایی مشابه محدودیت‌های نفت ایران باشد. در این صورت، خریداران نفت با مجازات آمریکا مواجه خواهند شد. با توجه به اینکه کشورهای قدرتمند از جمله هند و چین، مصرف کنندگان بزرگ نفت خام روسیه هستند، چنین اقدامی سرشار از ریسک خواهد بود. چنین محدودیت‌هایی می تواند قیمت نفت را افزایش دهد و باعث فشار اقتصادی جهانی شود.این امر همچنین باعث شعله‌ور شدن تنش‌ها با دشمنان و هم پیمانان آمریکا می‌شود که واشنگتن به کمک آنها می‌خواهد صادرات کالاهای حساسی مانند تراشه‌ها و سایر فناوری‌هایی که به ماشین جنگی روسیه کمک می‌کند را محدود کند. اقدام جدید به دنبال محدودیت‌هایی صورت خواهد گرفت که آمریکا، ماه گذشته، علیه گازپروم بانک اعلام کرد. 

تغییر محل مخفی برای مبادله نفت روسیه
در همین حال اوایل آذرماه رسانه‌ها اعلام کردند که محل مبادله مخفیانه محموله‌های سوخت روسیه بین نفتکش‌ها در دریا، به مکان جدیدی در سواحل یونان تغییر یافت. براساس داده‌های شرکت اطلاعات انرژی ورتکسا نشان داد حدود یک میلیون بشکه در ماه دیزل، نفت کوره و سایر محصولات نفتی روسیه، نزدیک جزایر لسبوس و خیوس در دریای ارژه، بین کشتی‌ها جابجا شدند. این محل پس از آن محبوبیت یافت که نیروی دریایی یونان، گشت‌زنی در خلیج لاکونیا را برای مقابله با این شیوه افزایش داد.افزایش انتقال نفت و سوخت روسیه بین کشتی‌ها در دریا در سراسر اروپا، نگرانی‌های محیط زیستی را برانگیخته است زیرا نفتکش‌ها مورد استفاده، معمولا وضعیت ایمنی و بیمه مطمئنی ندارند. این شیوه که معمولا به شکل مخفیانه و با خاموش کردن دستگاه فرستنده کشتی‌ها انجام می‌شود، به پنهان کردن مبدا نفت و دور زدن تحریم‌ها کمک می‌کند. همچنین لایه دیگری از جدایی را بین خریداران و فروشندگان محموله‌ها ایجاد می‌کند. مبادله نفت و سوخت بین دو کشتی، نزدیک خلیج لاکونیا انجام می‌شود، اما آغاز گشتزنی نیروی دریایی یونان، این عملیات‌ها را کمتر کرده است.